Web weergave

Donald Trump zette alles op alles om president van de Verenigde Staten te blijven. Hij probeerde lokale politici in strijdstaten, die de verkiezingsresultaten moesten certificeren, te intimideren en moedigde al dan niet opzettelijk zijn meeste geradicaliseerde en extreemrechtse aanhangers aan het Capitool te bestormen. Trump is na de eedaflegging van Joe Biden zijn politieke macht kwijt. Het was zijn grootste troef om zijn noodlijdende zakenimperium te redden en zichzelf en zijn familie uit de cel te houden.

COVERVERHAAL

De Amerikaanse economie presteerde op het eerste gezicht lang niet slecht onder Donald Trump, tot covid-19 toesloeg. Maar onder het pleisterwerk vertonen de muren steeds bredere barsten. De nieuwe president staat voor deze zes grote werven.

COVERVERHAAL

"Door de poststemmen wordt het een overwinning door het gaatje, voor wie dan ook", zegt David Neyskens, een Vlaamse Amerikawatcher die dicht bij de Republikeinen staat. Hij ziet wel een duurzame verschuiving in het Amerikaanse electoraat: de lage inkomens en een deel van de middeninkomens met een baan hebben het trumpisme definitief omarmd.

COVERVERHAAL

Sommige werkgevers hebben het moeilijk met de regeringsmaatregelen, zoals de afstandsregel op het werk en het verplichte telewerken. Advocaat Herman van Hoogenbemt (Tilleman van Hoogenbemt) raadt hen aan voorzichtig te zijn, want de sancties kunnen zwaar zijn.

DE WEEK

Na decennia in de schaduw van zijn allesoverheersende vader Frédéric komt Boudewijn van der Kelen aan het roer van Brouwerij Haacht. Hij is gepokt en gemazeld in het brouwerswereldje. Maar is hij ook een leider?

HET GEZICHT

Het Rega Instituut in Leuven is de bakermat van remedies tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Dankzij viroloog Johan Neyts kan Rega ook een cruciale rol spelen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat tot covid-19 leidt. En Neyts kijkt al verder dan de coronacrisis. "Het is onze werk ons zorgen te maken."

CORONACRISIS

"Een lockdown is een marathon", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Maar hoeveel marathons kunnen onze gezondheidszorg, economie en samenleving nog lopen? We moeten de volgende coronagolf absoluut vermijden. Specialisten vertellen hoe.

CORONACRISIS

99,7 procent van de Taiwezen die in quarantaine moesten, bleef effectief veertien dagen in zijn kot. Dat hoge percentage is te danken aan zware boetes, maar ook aan voedselpakketten. Mede daardoor zag het eiland al 200 dagen geen enkele lokale uitbraak van het coronavirus meer.

CORONACRISIS

Het Antwerpse Collectique brengt online en fysiek winkelen samen. Wie kleren koopt in een online- shop, kan die passen in een fysiek winkel- en retourpunt, en daar advies krijgen.

BUSINESS

Els Paesmans (53) en Koen Quaghebeur (53) Globachem

BUSINESS

De coronapandemie zet een kunstmatige rem op onze mobiliteit. Door het massale thuiswerk wordt er minder gereden met de wagen. Mensen laten ook het openbaar vervoer links liggen. Alleen de fiets wint aan populariteit. Experts roepen op lessen te trekken uit dat momentum.

BUSINESS

De weg naar meer emissieloos rijden loopt langs de salariswagen. Vanaf 2026 kunt u alleen nog kiezen uit elektrische modellen. Of de particuliere markt volgt, hangt van de regering.

BUSINESS

Vraag niet wat de SDG's voor jouw bedrijf kunnen doen, maar wat je bedrijf voor de SDG's kan doen. De bewustmaking voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen is er, het is tijd voor actie.

BUSINESS

De Britse Nell Watson verhuisde met haar bedrijf QuantaCorp naar Gent. Het bedrijf ontwikkelde technologie die kleding passen overbodig maakt. Ze bekommert zich nu vooral om de ethische zijde van technologie. "Ik begon me almaar meer zorgen te maken over de kracht van artificiële intelligentie."

INSPIRING FIFTY

De ouderwetse winkel- en retailcentra hadden het al moeilijk en de coronacrisis heeft de zaken er niet op verbeterd. Bijna 1 miljoen vierkante meter aan winkelruimte zal verdwijnen. "Alle bestaande en toekomstige retailparken zullen een transformatie moeten ondergaan."

BUSINESS

Politiek is de kunst van het haalbare. Laten we nog even uitstellen tot er spontaan een draagvlak groeit, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Elk detail van de Koreaanse boysband BTS is tot in de puntjes uitgedokterd: van de look, de kleding en de sound tot de merchandising. Rond de groep groeit een alsmaar uitdijend marketinguniversum. Zelfs als ze naar de beurs trekt, scoort ze een hit.

AFTERWORK

De familie Sioen wil het aandeel van de gelijknamige textielspecialist van de beurs halen. Dat zou bijzonder jammer zijn, zeker tegen de voorgestelde prijs. Want zo'n operatie gebeurt doorgaans tegen weinig voordelige koersen voor de particuliere aandeelhouders.

MONEYTALK

Hebt u uw persoonlijke financiën netjes op orde? Jaarlijks een financiële check-up doen, zorgt ervoor dat dat zo blijft. "Overzicht biedt inzicht", onderstreept Romina Mandaglio, financieel planner bij het onafhankelijke financieel adviesbureau Stremersch, Van Broekhoven & Partners.

MONEYTALK