Web weergave

Door de arbeidskrapte is dit hét moment om van werk te veranderen, zeggen arbeidsmarktexperts, want de onderhandelingsmacht van de kandidaten neemt toe. Toch is het verre van zeker dat de jobmobiliteit in België nu snel zal stijgen.

COVERVERHAAL

Trends bekroont op 12 januari de 37ste Manager van het Jaar. Het is de meest prestigieuze onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat volgt Dirk Coorevits op, de CEO van de Kempense bouwspecialiteitenproducent Soudal.

MANAGER VAN HET JAAR

De wereld zoals we die kennen, is aan het verdwijnen. Het is beter dat te beseffen dan de valse hoop te koesteren dat we kunnen vasthouden wat er is, stelt de Nederlandse filosofe Lisa Doeland. Dat betekent niet dat we moeten vervallen in fatalisme, want het doet er wel toe wat we doen.

INSPIRATIE

Het onlineplatform COSH! helpt meer dan een kwart miljoen gebruikers in hun zoektocht naar duurzame, ethisch geproduceerde kleren. "We geven niet alleen duurzaamheidsscores, we creëren ook een impact omdat de industrie door onze vragen verandert", zegt oprichtster Niki De Schryver.

INSPIRATIE

Om in te schatten hoe teams samenwerken doen hr-diensten traditioneel een beroep op assessments, rollenspellen of persoonlijkheidsvragen. De Antwerpse start-up Strides ontwikkelde technologie die teams met een digitaal spel leert beter en dynamischer samen te werken.

INSPIRATIE

Als u iets liket op Facebook, kan dat dankzij Bret Taylor. Nu is hij de nummer twee bij de techgigant Salesforce. Taylor combineerde het afgelopen jaar de integratie van het voor 28 miljard dollar overgenomen Slack met de ontwikkeling van software om vaccinaties en contacttracing te plannen. Nu moet hij zich ook buigen over een nieuw kantoorregime voor de 65.000 medewerkers van Salesforce.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. De auteurs loodsen u door de activaklassen en vertellen hoe u er het maximum uit kunt halen. In deze reeks brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: cryptomunten.

ADVIES

Via het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een pakket met duurzame vervoersoplossingen. Een nieuw wetgevend initiatief moet die maatregel een duw in de rug geven.

ADVIES

De meeste Vlamingen kennen enkel de klassieke hypotheeklening, maar dat is niet de enige manier om vastgoed te verwerven. Een lombardkrediet is veel goedkoper, maar je moet er wel al een vermogen voor hebben bijeengespaard.

MONEYTALK