Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De angst voor de fiscale inhaligheid van een altijd hongerige overheid maakt dat we uitstekende beleidskansen mislopen, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De vakbonden organiseerden een actie- en stakingsdag, terwijl een recessie dreigt. Danny Van Assche, de topman van de kmo-organisatie Unizo, toont weinig begrip.

ACTUA

Tijdens de coronapandemie regende het waarschuwingen: een grootschalige faillissementengolf zou de hele Belgische horecasector over de kop doen gaan. De Belgische biercultuur en de horecabeleving moesten tot elke prijs gered worden. Onderzoek van Trends en Trends Business Information toont aan dat de horeca net winstgevender werd door de maandenlange sluitingen. Met dank aan de grootschalige overheidssteun.

INZICHT

Het openhouden van de kerncentrales is geen oplossing op lange termijn, stelt Chris Peeters, de CEO van de hoogspanningsnetbeheerder Elia Group, terugblikkend op een bewogen energiejaar. "De oplossing is steeds dezelfde: geef de uitbouw van hernieuwbare energie een extreme boost. Ga all-out. Leg je daken vol zonnepanelen. Ontwikkel zo snel mogelijk windparken op zee. Daar zal je nooit spijt van krijgen."

INZICHT

De Belgische afdeling van de Amerikaanse IT-gigant Cisco bezet een cruciale positie in Europa en heeft in ons land een uitgebreid netwerk van partners. Meer dan 70.000 IT-specialisten hebben hier een certificaat van Cisco.

INZICHT

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor de mensheid aller tijden, waarschuwt Greta Thunberg in haar klimaatboek. Maar dat steeds meer mensen beseffen dat de wereld zich in een existentiële crisis bevindt, stemt haar hoopvol.

INZICHT

Onontgonnen wetenschappelijk gebied is almaar moeilijker te vinden. Tijd voor de financiers van onderzoek om out of the box te denken.

HET BESTE UIT...

Pieter Verstraete werkt in China als bedrijfsadviseur voor One-Stop China

HET BESTE UIT...

Belgen blijken niet alleen een baksteen in de maag te hebben, ze zien ook graag een salariswagen op de oprit staan. Trends peilde naar het mobiliteitsgedrag van de Belgen met een uitgebreide enquête bij zo'n duizend mensen. Uit hun antwoorden hebben we de sleutelkenmerken van het Belgische mobiliteitsgedrag afgeleid.

COVERVERHAAL

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Wat heb ik geleerd? Het antwoord op die vraag is waardevoller dan om het even welke kampioenstitel, vindt Ann Wauters. Aan haar internationale topcarrière als profbasketbalster heeft ze een sterk geloof in de kruisbestuiving tussen sport en de bedrijfswereld overgehouden. "Het oprecht goed voorhebben met mensen is een basisvereiste voor een leider."

INSPIRATIE

Boris en Maurice leerden elkaar kennen als studenten in de Gentse horeca. Even vrolijk als de naam is ook hun jeugdige Franse bistrokeuken in Sint-Amandsberg.

INSPIRATIE

Liefhebbers van nieuwe muziek vinden hun gading op Ars Musica. Tijdens deze editie zoekt het festival naar verbanden tussen wetenschap en muziek. En het brengt een ode aan creatieve duizendpoot en eregast Laurie Anderson.

INSPIRATIE

In Sharm-el-Sheikh loopt de VN-Klimaattop. Waaraan mogen beleggers zich verwachten? Irene Lauro, milieu-econoom bij Schroders, en Saida Eggerstedt, hoofd duurzaam krediet bij Schroders, leggen uit.

GELD en BEURS

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

De centrale bankiers hopen de inflatie te temmen door de economie af te remmen met hogere rentes. Overheden hopen dan weer dat de centrale bankiers snel hun voet weer van het rempedaal halen, want zij zien de rente op hun schulden oplopen. Wij vroegen de economen van de Belgische grootbanken of spaarders binnenkort op meer rente mogen hopen, en of huizenjagers voor hogere rentevoeten moeten vrezen.

GELD en BEURS