Trends nr. 44 | 31 oktober 2019

Web weergave

Zieke Belgen: strengere regels, meer langdurig zieken

De regering-Michel maakte er een prioriteit van om de activiteitsgraad op te krikken. Daarbij viseerde ze ook de langdurig zieken. Maar de re-integratieplannen hebben het aantal langdurig zieken niet doen afnemen. Hoe kan het beter?

COVERVERHAAL

'Zij is geen Vlamingenhater'

Sophie Wilmès maakt een blitzcarrière. In 2015 was ze nog schepen van Financiën in Sint-Genesius-Rode, vandaag premier van België. En voor de meesten die Trends contacteerde is de keuze voor de MR-politica terecht. Al zijn er bedenkingen bij haar communautaire standpunten.

HET GEZICHT

Sterker met twee dan alleen

Crelan neemt zijn sectorgenoot AXA Bank over en sluit een strategische samenwerking met de verzekeraar AXA. "Dat kan een mooi huwelijk worden, maar de integratie van de twee banken wordt een moeilijk verhaal", zeggen sectorkenners.

BUSINESS

Waarom België de overheidsuitgaven maar niet onder controle krijgt

De Belgische overheidsuitgaven stijgen volgend jaar 3 miljard euro sneller dan de economische groei. Dat komt door de oplopende sociale uitgaven, en omdat de loonmassa van de ambtenaren opnieuw toeneemt. Samen zijn die twee posten goed voor bijna 75 procent van het overheidsbudget.

BUSINESS

Tussen passie en realiteitszin

Een architect heeft altijd een maatschappelijke functie. Als het gaat om gebouwen met een publiek karakter, dan is dat nog méér het geval. Omdat er met publieke middelen wordt gewerkt, en omdat het vaak waardevol erfgoed betreft en de gevoeligheden dan op scherp komen te staan. Dat de hele gemeenschap meekijkt, maakt het niet eenvoudiger.

BUSINESS

Jong in een oude markt

Elk sterk werk verdient een vakkundige lijst, klinkt het bij Just Frame It. De Gentse specialist in inlijsten koppelt klassiek vakwerk in het atelier aan een gebruiksvriendelijk tool op het internet. Via digitalisering wil het een jonger publiek aanspreken.

MADE IN BELGIUM

Jeroen De Wit (CEO Teamleader): 'Verandering is de enige constante'

Teamleader begint aan een nieuw hoofdstuk. Het softwarebedrijf heeft de overname van sectorgenoot Yadera en de reorganisatie van zijn internationale verkoop verteerd. CEO Jeroen De Wit benadrukt dat Teamleader nog altijd de Europese marktleider in software voor kmo's wil worden.

DURVERS

Volta Ventures werkt aan een nieuw investeringsfonds

Met twintig investeringen op de teller nadert het eerste fonds van de durfkapitaalinvesteerder Volta Ventures zijn doelstelling. Met Volta II staat een nieuw fonds in de steigers. Tijd om de balans op te maken.

DURVERS

'Sociale impact boven aandeelhouders'

Ik geloof heel sterk in de combinatie van een bedrijf uitbouwen en maatschappelijke problemen oplossen. Dat zegt Aline Muylaert, mede-oprichtster van de Brusselse start-up CitizenLab.

DURVERS

Studenten verkleinen de digitale kloof

Frederick Screayen, medeoprichter van Beego, ontving deze maand een Bertje - een ondernemersprijs - in de categorie groeifase. De Antwerpse start-up biedt digitale ondersteuning aan huis.

DURVERS

Leonardo de Grote

Aangezien er 600.000 bezoekers worden verwacht, is online reserveren verplicht voor de niet te missen Da Vinci-tentoonstelling in Parijs. Daarmee viert het Louvre de vijfhonderdste verjaardag van zijn overlijden.

AGENDA

Zakgeld is leergeld

Veel ouders worstelen met de financiële opvoeding van hun kroost. Iedereen weet hoe belangrijk dat is, maar slechts weinig ouders weten hoe eraan te beginnen. Hoe pakken ze dat het beste aan?

MONEYTALK