Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'De Vlaamse regering devalueert haar ambitie om de kinderopvang naar waarde te schatten als economische hefboom', zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

Het tekort aan opvangplaatsen en de groeiende personeelskrapte drijven de Vlaamse kinderopvang in een crisis. Dat dwarsboomt ook de overheidsinspanningen om de Vlaamse activiteitsgraad te verhogen. Welke investeringen in kinderopvang kunnen een positieve return opleveren voor de economie?

COVERVERHAAL

Zweden heeft niet alleen een uitgebreider stelsel voor ouderschapsverlof, waar alle burgers toegang toe hebben, het land investeert ook meer in kinderopvang dan Vlaanderen.

COVERVERHAAL

Europa staat voor de grote uitdagingen af te kicken van Russisch gas en tegen 2050 een klimaatneutraal energiesysteem te bouwen. "We discussiëren in België dat het een lieve lust is over kerncentrales, maar het gaat veel te weinig over de kern van de zaak. Ook het Belgische energieverbruik stoelt nog voor 75 procent op fossiele brandstoffen. Dat moet dringend lager", zegt Grégoire Dallemagne, de CEO van de energieleverancier Luminus en de voorzitter van de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven.

INZICHT

IT-dienstenleveranciers in India maken zich zorgen over een groeiend probleem: bijklussend personeel. Ze vrezen dat die werknemers bedrijfsgeheimen delen met de concurrentie.

HET BESTE UIT...

De energiecrisis heeft ook de wintersportgebieden bereikt. In heel Europa stijgen de prijzen van skipassen als nooit tevoren.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

De vastgoedtak van Sotheby's wil profiteren van de hausse in luxevastgoed in ons land. Het breidt zijn aanwezigheid in Vlaanderen uit en wil ook een belangrijke speler worden op de nieuwbouwmarkt.

INZICHT

Het is mogelijk meer koopkracht met concurrentiekracht te verbinden, stelt professor Marc De Vos.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Piet Huysentruyt wordt volgende maand 60. Dat viert hij met de comeback van SOS Piet op tv, maar ook met een kookboek met gerechten die hem gemaakt en gekraakt hebben en een lijvige autobiografie. "De mensen kennen meestal maar één versie van mij, terwijl er drie Pieten zijn. Ik wil dat ze me leren kennen zoals ik écht ben."

INSPIRATIE

Mark Vandevelde en Greet Goegebuer bliezen de sneaker 0051 onder de naam Komrads nieuw, duurzaam leven in. Ze ontwikkelden al drie collecties, gemaakt uit appelleer, gerecycleerd katoen en plastic uit de oceaan.

INSPIRATIE

Banken sluiten steeds meer kantoren en geldautomaten. Tegelijk zijn veel mensen op zoek naar eenvoudige betaaloplossingen en menselijk contact, bij voorkeur dicht bij huis. Daar speelt de fintech Nickel op in door geldafhalingen in dagbladhandels mogelijk te maken.

INSPIRATIE

Graspoort, een al even groene plek als de naam doet vermoeden, biedt een wereldse keuken, een boeiende wijnkaart en veel sfeer.

INSPIRATIE

Na een intensieve restauratie van vier jaar is De dood van Maria van de Vlaamse primitief Hugo van der Goes het thema van een tentoonstelling. Elien Haentjens

INSPIRATIE

Tegen eind dit jaar wil CitySafes 10.000 klanten in ons land hebben. De onderneming opent in een recordtempo kluizenzalen en vult zo het gat dat de banken laten. "Voor ons zijn bankkluizen de kernactiviteit, voor de meeste banken hoe langer hoe minder", zegt Jaap Zeeuw van der Laan van CitySafes International.

INSPIRATIE

Het Grondwettelijk Hof heeft de tweede effectentaks niet vernietigd, maar wel de specifieke antimisbruikbepaling en de retroactiviteit van de algemene antimisbruikbepaling.

GELD en BEURS

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

Onder de noemer SusTech4Africa ontwikkelde Ondernemers voor Ondernemers een acceleratieprogramma voor start-ups in Afrika. "We ondersteunen Afrikaanse ondernemers met een sociaal en duurzaam bedrijfsmodel."

BELEGGEN MET IMPACT

Met de hoge energieprijzen en de winter voor de deur vragen sommige werknemers zich af of ze de komende maanden vanuit meer zonnige oorden kunnen telewerken. Trends zocht uit in welke mate ze het aangename aan het nuttige kunnen koppelen.

GELD en BEURS

'Je moet als ondernemer goed gek zijn om risico's te nemen door te investeren, om als je succesvol bent 70,47 procent belasting af te dragen.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus.

GELD en BEURS

Dit jaar verliezen beleggers zowel geld met aandelen als met obligaties. De succesformule van gemengde fondsen, en dus ook van de populaire pensioenspaarfondsen, werkt dit jaar niet. Een gemiddeld verlies van ruim 17 procent sinds Nieuwjaar, zo luidt het verdict voor pensioenspaarders met een fonds.

GELD en BEURS

Onder de noemer SusTech4Africa ontwikkelde Ondernemers voor Ondernemers een acceleratieprogramma voor start-ups in Afrika. "We ondersteunen Afrikaanse ondernemers met een sociaal en duurzaam bedrijfsmodel."

BELEGGEN MET IMPACT