Web weergave

Trends-columnist Jan Tuerlinckx waarschuwt in een nieuw boek dat de fiscale zeden de voorbije twintig jaar grondig zijn veranderd. "De drempel van wat als fiscale fraude wordt bestempeld, wordt almaar lager."

COVERVERHAAL

De tweede coronagolf hakt ongenadig in op het personeel van de ziekenhuizen en de woon-zorgcentra. "Tijdens de eerste golf vormden de zorgverleners één front. Nu vallen er velen uit", zegt Margot Cloet, de gedelegeerd bestuurder van de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.

CORONACRISIS

Dankzij steunmaatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid stortte de arbeidsmarkt tijdens de eerste coronagolf niet in. Nu de tweede golf over België raast, verwachten experts de komende maanden wel een sterke stijging van de werkloosheid, zeker in zwaar geraakte sectoren en vooral bij laaggeschoolden.

CORONACRISIS

De industriebedrijven in België kunnen zich geen tweede sluiting veroorloven, zegt Marc Lambotte, de CEO van de technologiefederatie Agoria. Het absenteïsme in de productiebedrijven valt voorlopig mee. Als dat verandert, kunnen tijdelijke werklozen, onder meer uit de evenementensector, soelaas brengen

DE WEEK

Telenet-veteraan Inge Smidts leidt een Caraïbisch zusterbedrijf van de Vlaamse operator door stormachtige jaren. Letterlijk, want behalve de coronapandemie kreeg ze ook orkanen op haar bord. Maar die extra stress is het waard. "Afgelegen dorpen breedbandinternet verschaffen geeft veel meer voldoening dan klanten afsnoepen van Proximus."

BUSINESS

Het Gentse techbedrijf Foodpairing ontwikkelde technologie om digitaal onze smaak te analyseren. Met die gegevens kunnen grote bedrijven gezonde voedingsproducten ontwikkelen. "Zoals Waze mensen begeleidt in het verkeer, willen wij mensen op het juiste moment de afslag doen nemen richting gezondere voeding."

DURVERS

Billie Cup bedacht een waarborgsysteem om bekers van take-awaydrankjes te recupereren. Al meer dan honderd horecazaken doen mee. Sinds kort is de start-up ook actief in Nederland.

DURVERS

Nu de zogenaamde 'niet-essentiële winkels' weer dicht moeten, dreigen er drama's in de winkelstraat. Voorlopig houdt de Nederlandse budgettextielketen Zeeman vrij goed stand. 'We zijn eigenzinnig. Dat is vanuit je eigen kracht de dingen net even anders doen dan de andere', zegt de CEO.

BUSINESS

Carmina Coenen is een van de gezichten van Salesforce in ons land. Nog altijd vinden te weinig vrouwen de weg naar de IT-wereld, stelt ze vast, en dat terwijl vrouwen een meerwaarde hebben voor technologiebedrijven.

INSPIRING FIFTY

Vooral jonge, milieubewuste consumenten pushen de wijnbouwers om naar biowijn over te schakelen. In België is vooral in Wallonië biowijn te vinden.

BUSINESS WI JN

De coronacrisis mag dan al lelijk hebben huisgehouden in Antwerpen, op de lokale appartementenmarkt valt er weinig van te merken. Het gros van de panden gaat vlot van de hand tegen stevige prijzen, getuigen makelaars en projectontwikkelaars.

BUSINESS

Trump is niet meer de provocerende, entertainende, verrassende outsider. Hij is elk voordeel van de twijfel kwijt, zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

BUSINESS

Vanaf zondag treedt de Kortrijkse vzw Liebaert Projects uit de schaduw met een unieke groepstentoonstelling in samenwerking met enkele Brusselse galeries. Die krijgen zo visibiliteit bij de West-Vlaamse kunstverzamelaars.

AGENDA

Fitnesstrackers houden heel wat gegevens bij die voor verzekeraars heel interessant kunnen zijn. In veel landen worden die data al massaal doorverkocht. Om daarop te anticiperen werd onlangs een wetsvoorstel aangenomen. 'We willen voorkomen dat een algoritme straks bepaalt wie toegang krijgt tot een betaalbare ziekte- of levensverzekering.'

MONEYTALK

'Overheden willen ons, belastingbetalers, graag doen geloven dat er maar één strijd is, en dat zou de strijd tegen de fiscale fraude zijn. Er is nog minstens één andere strijd, maar daar willen de overheden ons liever niets over vertellen. Het is een interne strijd, die ze binnenskamers willen houden.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers.

MONEYTALK