Web weergave

'Nu steeds meer opiniemakers denken dat de overheid een grotere rol moet spelen in de economie, zou de kwaliteit van haar personeel wel eens heel belangrijk kunnen worden', zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Met een schuldleniging van 51,5 miljoen euro door Marc Coucke en 42 miljoen vers geld van onder andere voorzitter Wouter Vandenhaute en Geert Duyck (CVC Capital) is de voetbalclub Anderlecht financieel een pak gezonder. Dat vindt Trudo Dejonghe, docent sporteconomie aan de KU Leuven, campus Antwerpen, een goede zaak.

ACTUA

Belgen betalen te veel voor internet, tv en andere telecomdiensten. Dat is onze eigen schuld, want we blijven te vaak kiezen voor meerdere abonnementen bij dezelfde provider. Vier uit het leven gegrepen voorbeelden tonen aan dat het steeds meer loont om een andere formule te kiezen of van operator te veranderen.

COVERVERHAAL

Dat er op het gebied van tewerkstelling en welvaart een kloof gaapt tussen Vlaanderen en Wallonië is bekend. Maar er zijn nog verschillen, die minder aandacht krijgen: een verschil in omvang van de publieke en de private sector, een ondermaats Waals onderwijssysteem en structurele langdurige werkloosheid en armoede, blijkt uit een studie van Voka.

INZICHT

Trends bekroont op 12 januari de 37ste Manager van het Jaar. Het is de meest prestigieuze onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat volgt Dirk Coorevits op, de CEO van de Kempense bouwspecialiteitenproducent Soudal.

MANAGER VAN HET JAAR

Moeilijkheden met de toelevering bezorgen één op de twee exporteurs hoofdbrekens, blijkt uit de jongste editie van de exportbarometer van Roularta en exportverzekeraar Credendo . Bijna een derde van de respondenten vreest dat het probleem zal aanhouden tot 2023 of zelfs langer. Dat neemt niet weg dat het vertrouwen van de exporteurs in de economie opnieuw het pre-coronaniveau haalt.

INZICHT

Als de wereldeconomie ooit CO2-neutraal wil worden, zijn er stroomkabels nodig, veel stroomkabels. Ze kunnen de elektriciteit van zeewindparken aan land brengen, maar vooral de netwerken van landen aan elkaar koppelen. Europa is de koploper in die sector van de toekomst.

HET BESTE UIT...

In zijn jongste boek Vuur vraagt de filosoof Ignaas Devisch zich af wat het alternatief is voor een wereld die wordt aangedreven door fossiele brandstoffen. "De CO2-uitstoot verminderen op zich is niet de grote uitdaging. De vraag is hoe je mensen uit de armoede haalt, zonder dat dat ten koste gaat van het klimaat."

INSPIRATIE

Toqua verbetert de performantie van schepen met machinelearning, waardoor rederijen hun brandstofverbruik sterk kunnen terugdringen. Op de Wereldexpo in Dubai sleepte de Gentse start-up zopas de Blue Innovation Wave in de wacht.

INSPIRATIE

Trends zet een jaar lang elke week een vrouwelijke topmanager, wetenschapper, techondernemer of influencer in de schijnwerpers. De vijftig vrouwen staan in de eerste lijst van Inspiring Fifty Belgium. Na bijna veertig jaar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is het werk van professor Christine Van Broeckhoven nog niet klaar. Stoppen staat echter niet in haar woordenboek. "Alzheimer genezen is nog altijd niet voor morgen, maar er zijn de jongste jaren eindelijk grote stappen in de goede richting gedaan."

INSPIRING FIFTY

Magics Technologies viert op 28 oktober zijn zesde verjaardag met een kapitaalverhoging van 2,4 miljoen euro. Die moet de groei van het halfgeleider- en artificiële-intelligentiebedrijf uit Geel nog versnellen.

INSPIRATIE

Na een campagne op sociale media registreerden 7.300 Vlamingen zich de voorbije weken op de wachtlijst van Pieter Pot. Vandaag levert de Nederlandse onlinesupermarkt voor het eerst in Antwerpen. De komende weken wordt de dienstverlening over heel Vlaanderen uitgerold. "We streven naar een maatschappij zonder wegwerpverpakkingen."

INSPIRATIE

Ons gedrag krijgt vorm door de gevolgen ervan. Daarom rijden we met auto's, gebruiken we smartphones, lezen we boeken, en slikken we samen tonnen pillen. Dat zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

INZICHT

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

De voorbije jaren zijn er heel wat nieuwe regels, maar ook belastingen afgevuurd op spaar- en beleggingsverzekeringen. Soms gaat het om plotse veranderingen, zoals met de invoering van de nieuwe taks op effectenrekeningen. Soms sijpelt iets langzaam door, zoals het besef dat ook geld in tak 21- en tak 23-contracten op een maatschappelijk verantwoorde manier moet worden geïnvesteerd.

ADVIES

Cashoverschotten in uw vennootschap verdienen de beste belegging. De verzekeraars ontwikkelden alternatieven voor bancaire oplossingen, waaronder de tak 26 en de branche 6.

ADVIES

Wat als medewerkers thuis niet productief werken? Dat is de vrees die ik het laatste jaar vaak hoorde. Maar weinig organisaties stellen zich al de volgende vragen: wat als medewerkers elke dag beginnen met hun mails te lezen? Wat als ze collega's voortdurend willen helpen? Of wat als medewerkers allemaal naar hun landschapsbureau terugkeren?

MILLENNIALS

Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. De auteurs loodsen u door de activaklassen, en vertellen hoe u er het maximum uit kunt halen. De komende weken brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: vastgoedpapier.

ADVIES