Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Ondernemerschap houdt ons recht. Het creëert welvaart en zorgt voor een ander geluid dan de zwartgalligheid die ons overal omringt, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Barco zou de lat op alle gebieden hoger leggen. Dat beloofden Charles Beauduin en An Steegen een jaar geleden bij hun aantreden als co-CEO's. De verwachtingen zijn al deels ingelost. De Kortrijkse wereldspeler in beeldverwerking profiteert optimaal van het post-covidtijdperk, en daar moeten nog nieuwe goudhaantjes bij komen. "We investeren meer dan 10 procent van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dat is te veel om je enkel toe te leggen op kleine verbeteringen."

COVERVERHAAL

Dat de coronapandemie is weggeëbd en de wereld andere grote zorgen heeft, betekent niet noodzakelijk dat het ergste achter de rug is. Integendeel, stelt de wereldvermaarde viroloog Peter Piot. "Als de griep erbij komt, krijgen we zware problemen. Als het nog niet dit jaar is, dan zal het volgend jaar zijn."

INZICHT

De Europese bedrijven maken zich op voor een lange en moeilijke winter. Maar ondernemers en politici beginnen te vrezen dat de problemen veel langer kunnen aanslepen, en diepgaande gevolgen kunnen hebben.

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic.

HET BESTE UIT...

Online een woning kopen of verkopen is in opmars. Book 'n bid pakt de twee lastigste fases in het verkoopproces aan: de planning van de woningbezichtigingen en de opvolging van de biedingen.

INSPIRATIE

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Nadat de lambiekproducenten drie decennia met uitsterven waren bedreigd, opent de ene na de andere de deuren. En met succes: van Helsinki tot Manila bestaan gemeenschappen van jonge fans van de champagne onder de bieren, die proeverijen organiseren met de lambieks die zo typisch zijn voor de Zennevallei en het Pajottenland.

INSPIRATIE

Fermentatie is het hart van alles in de keuken van Atelier Gist, het restaurant van Jason Spinoy en Laurence Menten in Geraardsbergen.

INSPIRATIE

Naar aanleiding van zijn twintigste verjaardag is in het MACS een sprookjesachtige tentoonstelling te zien, waarin hedendaagse kunst, erfgoed en wetenschap versmelten.

INSPIRATIE

Yvon Chouinard, de oprichter van het outdoormerk Patagonia, schonk al zijn aandelen aan een stichting. De winsten dienen voor de strijd tegen de klimaatverandering. Het model van steward-ownership is al enkele jaren in opmars, zegt Peter Depauw van het coöperatief adviesbureau Strategies and Leaders.

GELD en BEURS

Velen denken dat ze rationeel omgaan met hun centen, maar dat is niet zo. We zijn veel minder homo economicus dan we zouden willen, en dat maakt ons in tijden van hoge inflatie extra kwetsbaar. Hoed u voor de volgende zes veelgemaakte fouten.

GELD en BEURS