Web weergave

Mario Draghi heeft vandaag donderdag de financiële markten op de wenken bediend. Verrassingen, volatiliteit of bruuske koerswijzigingen waren uit den boze. De Europese Centrale Bank leverde na de beleidsvergadering netjes het beleid af waarop ze de financiële markten had voorbereid, oordeelt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

In de flexibele arbeidsmarkt wordt de grens tussen zelfstandigen en werknemers steeds vager. Voka pleit voor een derde statuut, ergens daartussenin. Een goed idee vindt Yves Stox, senior legal counsel bij de hr-groep Partena.

TWEESPRAAK

Belgisch bier is een wereldwijde hype. De Belgische marktleider in speciale bieren, Duvel Moortgat, surft mee op dat succes. Toch voelt CEO Michel Moortgat nattigheid. "We beleven turbulente tijden. We krijgen steeds meer concurrentie. De verkoop van ons paradepaardje Duvel stijgt niet meer in België."

ACTUA

Belgische bedrijven moeten vanaf volgende maand de identiteit van eventuele anonieme eigenaars bekendmaken. Dat is een gevolg van een Europese richtlijn, die de witwasnetwerken achter terreur en criminaliteit moet blootleggen. Maar ook de Belgische fiscus kijkt met een begerig oog naar zo'n register.

ACTUA

KORT GESTELD De Chinese droom die president Xi Jinping afkondigde, dreigt voor het Westen een nachtmerrie te worden.

ACTUA

De dorpsapotheek zoals we die kennen, is gedoemd te verdwijnen. Daar zijn de internetapothekers van Newpharma van overtuigd. De beroepsvereniging van apothekers APB probeert intussen het commerciële karakter van de apothekersstiel binnen de perken te houden.

ACTUA

Al meer dan een halve eeuw is Singapore een ononderbroken groeisucces. Hoe speelt het kleine eilandje dat klaar? En wat kan Vlaanderen daarvan leren? De Vlaamse econoom Rik Ghesquiere, die er jaren woonde en werkte, schreef er een boek over.

ACTUA

Het aantal invaliden in België stijgt al twintig jaar. Daar zijn natuurlijke oorzaken voor: de vergrijzing, en meer mensen die langer werken dus invalide kunnen worden. Maar sommigen schuiven ook door naar het stelsel van invaliditeit omdat de deur naar andere vormen van inactiviteit, zoals brugpensioen, zo goed als dichtgetimmerd is.

ACTUA

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de beroemde zakenbank Goldman Sachs meer problemen met haar activiteiten dan met haar imago.

ACTUA

De videoconsultaties met huisartsen die ViviDoctor voorstelt op zijn internetplatform, veroorzaakten deze maand commotie. ViviDoctor is een van de tientallen Belgische start-ups in de gezondheidssector, die de virtuele incubator BlueHealth Innovation Center begeleidt. Volgens directeur Tom Braekeleirs moet innovatie de gezondheidszorg betaalbaar houden.

BIZZ

Toen de vader van François Gerard chronisch ziek werd, kon de formele thuiszorg geen antwoord bieden op zijn zorgbehoefte. Het leidde tot de oprichting van Helpper.be.

BIZZ

Onze meren, zeeën en oceanen bevatten een onuitputtelijke reserve van waterstof, een schone en duurzame brandstof. Het gas zou benzine in voertuigen of stookolie in schepen kunnen vervangen en gebouwen verwarmen. De Fransen Victorien Erussard en Jérôme Delafosse gebruiken waterstof al als brandstof voor hun Energy Observer.

BIZZ

Game Mania voelt een nieuw level naderen. De videogames die de winkelketen al een kwarteeuw verkoopt, worden meer en meer digitaal aan de man gebracht. Zijn antwoord is een compleet nieuw winkelconcept, dat inspeelt op de mindset van een nieuwe generatie gamers.

BIZZ

Het gevaar voor bestaande zakenmodellen komt veel meer van grote technologiebedrijven als Facebook en Amazon dan van kleine start-ups. Bedrijven en hun marketeers staan voor een duivels dilemma, zegt Steven Van Belleghem.

BIZZ

Bij zijn tiende boek zei zijn uitgever dat hij zijn royalty's niet meer hoefde te tellen. Dat doet misdaadauteur Pieter Aspe dan ook niet meer, maar de vraag is of dat voor andere schrijvers haalbaar is. "Uitgevers onderzoeken al hoe ze auteurs kunnen elimineren."

STIJL

Met acht nieuwe werken maakt het Gentse S.M.A.K. de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Gerhard Richter sinds 1976.

STIJL