Trends nr. 43 | 25 oktober 2018

Web weergave

'N-VA en Groen zijn tot elkaar veroordeeld'

Geel-groen is misschien de enige coalitie die nog een regeerakkoord kan schrijven, dat een antwoord kan bieden op de behoeften van deze tijd, zonder in populisme te vervallen. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Loontrekkende is de dupe van de superbedrijven

Wat kracht is voor Superman, is technologie voor de superbedrijven. Ze veroveren almaar grotere stukken van de economie, surfend op de globalisering. Hun winsten zijn enorm, maar daar profiteren de werknemers niet van. Het arbeidsaandeel, het deel van de economische koek dat naar de loontrekkenden vloeit, daalt zowat overal. Ook in België.

COVERVERHAAL

'Dalend begrotingstekort niet dankzij beleid'

De Europese Commissie waarschuwt België nog maar eens voor zijn zwakke begrotingsbeleid. "Meer dan terecht", zegt Voka-hoofdeconoom Bart Van Craeynest. "Vier jaar lang is er niet structureel gesaneerd."

DE WEEK

Marc Roche: 'Of hij nu hard of zacht is, de brexit zal slagen'

Op 23 mei 2016 besloten de Britten de Europese Unie te verlaten. Er wordt hen vanaf dat moment een sombere en chaotische toekomst voorspeld. Maar toch zal het land niet instorten, zegt Marc Roche, kenner van het Verenigd Koninkrijk. Dat komt omdat het veel troeven heeft.

BUSINESS

Liefste dagboek,

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Fabrikant en verdeler verbinden

Met zijn bedrijf Hive CPQ wil bedenker en IT'er Frederik Taleman de communicatie tussen de fabrikant en de distributeur bevorderen, én het verkoopproces vereenvoudigen.

BUSINESS

De poetsploeg van het bacteriebordeel

Jaco Vangronsveld leidt het Centrum voor Milieukunde aan de UHasselt. Hij is een pionier in bacteriële bodemsanering."Populieren en wilgen zijn goedkope technologie."

WETENSCHAP

Multipharma investeert in fysieke apotheken

Met de opening van een nieuwe conceptapotheek in Anderlecht doet Multipharma een opvallende geloofsbelijdenis aan de fysieke apotheek. Al wordt die wel in een modern kleedje gestoken en past ze in een strategisch plan met e-commerce.

BUSINESS

'Het leven doorgeven'

Volgens Ignace Van Doorselaere is rust vinden cruciaal om je goed te voelen. De CEO van Neuhaus houdt van film, theater, een goed boek en vindt vakantie nemen overschat.

BUSINESS

Duits conglomeraat Henkel: 'Wij vinden gemakkelijk werknemers'

De conjunctuur draait op volle toeren. Werkgevers vinden nauwelijks geschikte werknemers. De Belgische tak van het Duitse conglomeraat Henkel is een uitzondering. "Wij zijn sterk in innovatie en vinden relatief gemakkelijk mensen." Welkom in een merkwaardig conglomeraat, dat minuscule onderdeeltjes in smartphones vastlijmt, maar ook catwalks aan de Heizel organiseert.

BUSINESS

Zwoegen op de Noordzee

Het is het topseizoen voor de garnalenvissers. Miljoenen grijze beestjes zwemmen over de bodem van de Noordzee op zoek naar voedsel. Om plots zelf als lekkernij op ons bord te belanden. Trends viste een nacht mee op garnalen.

MADE IN BELGIUM

In het spoor van Gustave Eiffel

Het jonge bedrijf Qpinch mag zijn revolutionaire technologie om industriële warmte te recupereren, inbouwen in het productieproces van de Borealis-vestiging in Zwijndrecht.

BUSINESS

De limiet van het beeld

Je carrière als fotograaf aftrappen met een Magnum-lidmaatschap: Bieke Depoorter speelde het klaar. Op haar eerste solotentoonstelling in het Antwerpse FOMU toont ze een nieuwe kant van zichzelf.

AGENDA

Levensverzekeraars zien nieuwe groeikansen

Na enkele moeilijke jaren zit de verkoop van levensverzekeringen weer in de lift. En de ommekeer zou weleens structureel kunnen zijn. "Wij verwachten veel van nieuwe pensioenproducten, zowel voor particulieren als voor zelfstandigen", zegt Serge Martin, hoofd van AXA Life.

MONEYTALK

'België blijft belangrijk'

De activa van de Belgische vermogensbeheerder Candriam zijn de voorbije vijf jaar gegroeid met meer dan 80 procent. Tegen 2021 moeten die nog eens met een kwart toenemen, zegt CEO Naïm Abou-Jaoudé.

MONEYTALK