Web weergave

De Noord-Ierse politica Arlene Foster gijzelde jarenlang de brexit-onderhandelingen, en zo de hele Europese Unie. Maar ondanks dat machtsvertoon taant de ster van de unionistische roergangster.

HET GEZICHT

De havens van Antwerpen en Zeebrugge onderhandelen de komende twee jaar over een fusie. Volgens een doorlichting van Deloitte en het advocatenkantoor Laga zijn de twee in hoge mate complementair en hebben ze veel te winnen bij een samenwerking. Toch heeft transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) grote twijfels over de slaagkansen.

DE WEEK

De sociale partners in ons land eisen gezamenlijk een betere regelgeving op alle beleidsniveaus. Kwaliteitsvolle regels en wetten helpen bedrijven beter ondernemen en geven mensen een stabiele sociale bescherming . Daarom vragen ze van Belgische beleidsmakers en wetgevers meer transparantie, betere evaluaties, nauwere samenwerking en een betere samenhang. Trends zet op een rij wat er moet gebeuren.

BUSINESS

Administratieve lasten en complexe regels schaden niet enkel ondernemingen, ze hinderen ook belangrijke infrastructuurinvesteringen. Met name het vergunningenbeleid in ons land bemoeilijkt de zaken.

BUSINESS

Centrale banken durven een economische crisis niet meer te laten gebeuren. Nochtans is het gezond voor een economie dat de minder performante bedrijven over de kop gaan en plaatsmaken voor innovatieve bedrijven. Dat zegt Patrick Vermeulen, voormalig hoofd Europese aandelen bij JP Morgan Asset Management.

BUSINESS

Bij de Belgische transporteurs staan meer dan 6000 vacatures open. Het Oost-Vlaamse transportbedrijf Xwift lokt kandidaat-werknemers met bonussen en bedrijfswagens. Maar die genereuze aanpak blijkt geen tovermiddel te zijn.

BUSINESS

Olivier Chapelle, volgende lente tien jaar CEO van Recticel, probeert de polyurethaanverwerker al heel die tijd te verlossen van de afdeling auto-interieur. Binnen enkele maanden moet het eindelijk lukken. Of hij ook verlost is van overnamepogingen door de Ierse slokop Kingspan, is minder zeker.

BUSINESS

Koen Staut houdt volgende maand Aerocircular boven de doopvont in Oostende. De start-up ontmantelt vliegtuigen en gaat daar verder in dan de concurrentie. "Iedereen droomt van een uniek concept, en ik denk dat ik het ook gevonden heb."

BUSINESS

Het Limburgse Bioracer kleedt 9500 amateurwielerclubs, van Tessenderlo tot Bangkok. En het levert tijdritpakken aan profwielrenners, die er al 941 medailles mee verzamelden. De ingrediënten voor dat succes: voortdurende innovatie, eigen productie en een sterk verkoopteam. Na een overname in Colombia is Bioracer klaar om ook de Amerikaanse markt te veroveren.

BUSINESS

Afgelopen week liet Google weten te stoppen met de verkoop van zijn Daydream View-bril. Met die bril en je smartphone kon je in een virtuele realiteit stappen. Ondertussen maakt een alternatief voor de VR-bril opgang: virtuele realiteit via de browser op je gsm.

BUSINESS

Een ritje met een gocart is een vast onderdeel van een bezoek aan de kust. En dat zonder noemenswaardige marketing.

ZOOM

Betalen is een dagelijkse bezigheid die continu evolueert. Vandaag kan het al contactloos, met geconnecteerde toestellen, met onze smartphone... Maar de komende maanden en jaren zal de meest markante innovatie zich wellicht online voltrekken: binnenkort betalen we met gezichtsherkenning.

BUSINESS

"Eerst gedaan en dan bedacht, heeft menigeen verdriet gebracht", zei Willem Bilderdijk tweehonderd jaar geleden al. Een rationele beslissing neemt u alleen als u drie fasen in de juiste volgorde doorloopt.

BUSINESS

Een kwetsbaar zakenmodel of niet, deelwerkplekken hebben de wind in de zeilen. Bedrijven groot en klein appreciëren de flexibiliteit van de coworkingformule. Werknemers, de millennials op kop, vinden er een stimulerende werkomgeving.

BUSINESS

Projectontwikkelaars hebben de voorbije jaren tal van vervuilde industrieterreinen klaargestoomd voor een nieuw leven. De nieuwe Vlaamse regering wil daar nog meer op inzetten, zodat ook de moeilijkste terreinen een nieuwe bestemming krijgen.

BUSINESS

De aanwezigheid van erfgoed op een industrieterrein kan zowel dynamiek als extra complexiteit toevoegen aan een herbestemmingsdossier. Op be-MINE in Beringen kunnen ze erover meespreken.

BUSINESS

Een van de 76 convenanten in uitvoering is het Minerve-project in Edegem. De Gentse projectontwikkelaar Revive plant op de site van 6 hectare een nieuwe gemengde woonwijk.

BUSINESS

Hij zal het wel niet begrijpen, maar Trump wordt het slachtoffer van een simpele statistische regressie. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Fotograaf Stephan Vanfleteren keert terug naar het Antwerpse FOMU met een overzichtstentoonstelling naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag.

AGENDA

Meer en meer spaarders willen niet dat hun bank controversiële bedrijven financiert met hun spaarcenten. Bij spaarverzekeringen is het minder duidelijk dan bij beleggingsfondsen wat precies met het geld van de spaarders gebeurt.

MONEYTALK

De aandelenmarkten gaan al tien jaar omhoog, maar niet alle beleggers hebben daar even sterk van geprofiteerd. Vooral de waardebeleggers, van wie Warren Buffett het voornaamste uithangbord is, doen het minder goed. Toch blijven ze trouw aan hun strategie.

MONEYTALK

'We kennen het verhaal van de weduwe met een klein overlevingspensioentje. Zij betaalt geen belasting. Maar riskeert ze daarnaast nog 10 euro extra inkomen te hebben, dan betaalt ze plots honderden euro's belastingen. Dat is absurd, maar al jaren een realiteit. Gelukkig komt daar verandering in.' Dat zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

MONEYTALK