Trends nr. 43 | 24 oktober 2019

Web weergave

De Iron Lady van Noord-Ierland

De Noord-Ierse politica Arlene Foster gijzelde jarenlang de brexit-onderhandelingen, en zo de hele Europese Unie. Maar ondanks dat machtsvertoon taant de ster van de unionistische roergangster.

HET GEZICHT

'Twee jaar onder- handelen is érg lang'

De havens van Antwerpen en Zeebrugge onderhandelen de komende twee jaar over een fusie. Volgens een doorlichting van Deloitte en het advocatenkantoor Laga zijn de twee in hoge mate complementair en hebben ze veel te winnen bij een samenwerking. Toch heeft transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) grote twijfels over de slaagkansen.

DE WEEK

Hoe de administratieve overlast de concurrentiekracht van de bedrijven aantast

Ondanks alle initiatieven en retoriek rond administratieve vereenvoudiging kampen de Belgische bedrijven nog altijd met administratieve overlast die hun concurrentiekracht aantast. Bovendien passen de Belgische regelgevers zelf amper de wetten toe die hen verplichten betere wetten en regels te schrijven.

BUSINESS

Werken van lange adem

Administratieve lasten en complexe regels schaden niet enkel ondernemingen, ze hinderen ook belangrijke infrastructuurinvesteringen. Met name het vergunningenbeleid in ons land bemoeilijkt de zaken.

BUSINESS

'Er zijn te weinig bedrijven failliet gegaan na de crisis'

Centrale banken durven een economische crisis niet meer te laten gebeuren. Nochtans is het gezond voor een economie dat de minder performante bedrijven over de kop gaan en plaatsmaken voor innovatieve bedrijven. Dat zegt Patrick Vermeulen, voormalig hoofd Europese aandelen bij JP Morgan Asset Management.

BUSINESS

'Opdrachten zat, maar personeel te weinig'

Bij de Belgische transporteurs staan meer dan 6000 vacatures open. Het Oost-Vlaamse transportbedrijf Xwift lokt kandidaat-werknemers met bonussen en bedrijfswagens. Maar die genereuze aanpak blijkt geen tovermiddel te zijn.

BUSINESS

Olivier Chapelle (CEO Recticel): 'We zijn continu een potentieel doelwit'

Olivier Chapelle, volgende lente tien jaar CEO van Recticel, probeert de polyurethaanverwerker al heel die tijd te verlossen van de afdeling auto-interieur. Binnen enkele maanden moet het eindelijk lukken. Of hij ook verlost is van overnamepogingen door de Ierse slokop Kingspan, is minder zeker.

BUSINESS

Een tweede leven voor vliegtuigen

Koen Staut houdt volgende maand Aerocircular boven de doopvont in Oostende. De start-up ontmantelt vliegtuigen en gaat daar verder in dan de concurrentie. "Iedereen droomt van een uniek concept, en ik denk dat ik het ook gevonden heb."

BUSINESS

'We kunnen nu heel de Amerikaanse markt bedienen'

Het Limburgse Bioracer kleedt 9500 amateurwielerclubs, van Tessenderlo tot Bangkok. En het levert tijdritpakken aan profwielrenners, die er al 941 medailles mee verzamelden. De ingrediënten voor dat succes: voortdurende innovatie, eigen productie en een sterk verkoopteam. Na een overname in Colombia is Bioracer klaar om ook de Amerikaanse markt te veroveren.

BUSINESS

Zonder bril in een virtuele wereld

Afgelopen week liet Google weten te stoppen met de verkoop van zijn Daydream View-bril. Met die bril en je smartphone kon je in een virtuele realiteit stappen. Ondertussen maakt een alternatief voor de VR-bril opgang: virtuele realiteit via de browser op je gsm.

BUSINESS

Billenkarren aan de kust

Een ritje met een gocart is een vast onderdeel van een bezoek aan de kust. En dat zonder noemenswaardige marketing.

ZOOM

Smile! U betaalt

Betalen is een dagelijkse bezigheid die continu evolueert. Vandaag kan het al contactloos, met geconnecteerde toestellen, met onze smartphone... Maar de komende maanden en jaren zal de meest markante innovatie zich wellicht online voltrekken: binnenkort betalen we met gezichtsherkenning.

BUSINESS

Zo neemt u een goede beslissing

"Eerst gedaan en dan bedacht, heeft menigeen verdriet gebracht", zei Willem Bilderdijk tweehonderd jaar geleden al. Een rationele beslissing neemt u alleen als u drie fasen in de juiste volgorde doorloopt.

BUSINESS

Waarom coworking een blijver is op de kantoormarkt

Een kwetsbaar zakenmodel of niet, deelwerkplekken hebben de wind in de zeilen. Bedrijven groot en klein appreciëren de flexibiliteit van de coworkingformule. Werknemers, de millennials op kop, vinden er een stimulerende werkomgeving.

BUSINESS

Projectontwikkelaars weten brownfields wel te smaken

Projectontwikkelaars hebben de voorbije jaren tal van vervuilde industrieterreinen klaargestoomd voor een nieuw leven. De nieuwe Vlaamse regering wil daar nog meer op inzetten, zodat ook de moeilijkste terreinen een nieuwe bestemming krijgen.

BUSINESS

De grootste erfgoedsite in de Euregio

De aanwezigheid van erfgoed op een industrieterrein kan zowel dynamiek als extra complexiteit toevoegen aan een herbestemmingsdossier. Op be-MINE in Beringen kunnen ze erover meespreken.

BUSINESS

'Tegenslagen kun je ombuigen in kansen'

Een van de 76 convenanten in uitvoering is het Minerve-project in Edegem. De Gentse projectontwikkelaar Revive plant op de site van 6 hectare een nieuwe gemengde woonwijk.

BUSINESS

'Donald Trump wordt niet herverkozen'

Hij zal het wel niet begrijpen, maar Trump wordt het slachtoffer van een simpele statistische regressie. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Vanfleteren bis

Fotograaf Stephan Vanfleteren keert terug naar het Antwerpse FOMU met een overzichtstentoonstelling naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag.

AGENDA

Lage rente maakt levens verzekeren lastig

Meer en meer spaarders willen niet dat hun bank controversiële bedrijven financiert met hun spaarcenten. Bij spaarverzekeringen is het minder duidelijk dan bij beleggingsfondsen wat precies met het geld van de spaarders gebeurt.

MONEYTALK

De koopjesjagers van de beurs blijven geloven in waardebeleggen

De aandelenmarkten gaan al tien jaar omhoog, maar niet alle beleggers hebben daar even sterk van geprofiteerd. Vooral de waardebeleggers, van wie Warren Buffett het voornaamste uithangbord is, doen het minder goed. Toch blijven ze trouw aan hun strategie.

MONEYTALK

'Er is een structurele oplossing voor de pensioenval, behalve voor werklozen'

'We kennen het verhaal van de weduwe met een klein overlevingspensioentje. Zij betaalt geen belasting. Maar riskeert ze daarnaast nog 10 euro extra inkomen te hebben, dan betaalt ze plots honderden euro's belastingen. Dat is absurd, maar al jaren een realiteit. Gelukkig komt daar verandering in.' Dat zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

MONEYTALK