Web weergave

Nu de ziekenhuisopnames weer snel toenemen, doemt het spookbeeld van een nieuwe lockdown opnieuw op. Het Internationaal Monetair Fonds analyseerde de impact van de wereldwijde lockdowns in het voorjaar en kwam tot opvallende conclusies.

BUSINESS

De eerste coronagolf was een snelcursus voor de digitalisering in het onderwijs. Biedt de tweede besmettingsgolf kansen om daarin te investeren? "Geld stoppen in technologie volstaat niet. Je moet ook de leerkrachten bijscholen", zegt pedagoog Pedro De Bruyckere.

CORONACRISIS

De besmettingen van jongeren gebeuren amper op de scholen zelf. Dat zeggen de mensen op het terrein, want officiële cijfers zijn er niet. Op wat onderweg naar huis, 's avonds of in het weekend gebeurt, hebben ze veel minder zicht.

CORONACRISIS

Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de sluiting van cafés en restaurants als maatregel tegen het coronavirus. Het is volgens de sector niet bewezen dat het stijgend aantal besmettingen is toe te schrijven aan de horeca. Advocate Griet Cnudde, die is gespecialiseerd in publiek recht, twijfelt over het succes van die actie.

DE WEEK

Twee Vlaamse ingenieurs, Tomas Keppens en Jorrit Heidbuchel, hebben een innovatieve snelle e-bike op de markt gebracht, genaamd Ellio. Hun in Vlaanderen ontworpen en geassembleerde speedpedelec moet automobilisten ertoe aanzetten hun wagen te laten staan.

BUSINESS

Trends bekroont vandaag - woensdag 6 januari - voor de 36ste keer de Manager van het Jaar. Dat is de meest prestigieuze individuele onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat van deze editie wordt de opvolger van Onno van de Stolpe, de oprichter en CEO van het biotechbedrijf Galapagos.

BUSINESS

De coronacrisis duwt de financiën van de steden en de gemeenten diep in het rood. Dat maakt de verleiding groot om de bedrijfsbelastingen weer op te trekken, terwijl die vaak waren verlaagd om de bedrijven zuurstof te geven. "De fiscale behandeling van ondernemingen in sommige industriële gemeenten doet vragen rijzen."

BUSINESS

België is een ezel die zich economisch aan dezelfde steen blijft stoten. Fons Verplaetse wilde daar een einde aan maken door de Belgische frank te koppelen aan de Duitse mark, met het oog op de deelname aan de euro. Hij overleed vorige week op 90-jarige leeftijd.

BUSINESS

De coronacrisis hakt in op de solvabiliteit van de bedrijven. De gezonde bedrijven vinden een opkikker in het relanceplan van de regering-De Croo. De langdurig zieke bedrijven kunnen alleen maar hopen op een verlenging van de tijdelijke steunmaatregelen.

BUSINESS

De sociale coöperatie PermaFungi recycleert koffiedik door er oesterzwammen op te kweken. "Wij laten zien dat onze droom om een ecologische en sociale impact te hebben en tegelijk winstgevend te zijn, realiseerbaar is", zegt CEO Julien Jacquet. Guy Van den Noortgate

BUSINESS

De Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen al rommelig, maar het soort gevallen, waar partijen de spelregels proberen te wijzigen terwijl de wedstrijd in volle gang is, maken de chaos compleet. Dat zegt Casper Thomas, correspondent voor het Financieele Dagblad.

BUSINESS

Daikin bouwde zijn bekendheid op met airconditioningstoestellen. Nu ambieert het bedrijf dat iedereen bij het horen van zijn naam aan warmtepompen denkt. Die zijn volgens topman Patrick Crombez essentieel om de klimaattransitie mogelijk te maken.

BUSINESS

Haar schoenenmerk Elegnano gebruikt nanotechnologie om schoenen waterafstotend te maken. Oprichter Katrien Herdewyn vertoeft in Silicon Valley waar ze andere bedrijven begeleidt in de evenwichtsoefening tussen technologie en design.

INSPIRING FIFTY

Een woning bouwen op de klassieke manier is tijdrovend en arbeidsintensief. Dat moet sneller en efficiënter kunnen, dacht men bij Skilpod. Het bedrijf bouwt kant-en-klare woningen in twee weken tijd.

BUSINESS

Zijn nieuwe theatershow is door de coronamaatregelen alleen in de bioscoop te zien. Hij had het liever anders gezien, maar Alex Agnew laat het niet aan zijn hart komen. "Het hoeft niet altijd makkelijk te zijn, het mag ook eens wat moeite kosten."

AFTERWORK

Eén van de kleurrijkste hedendaagse kunstverzamelaars van Brussel, Galila Barzilai-Hollander, opent deze week haar privémuseum in Vorst: P.O.C., kort voor Passion Obsession Collection. Thijs Demeulemeester

AGENDA

Gautier Plateau, uitgever van Hannibal Books

AGENDA

Er is code oranje afgekondigd in de sportwereld. Alle indoorsporten waar het moeilijk is anderhalve meter afstand te houden, zijn tijdelijk verboden. Wie zijn conditie op peil wil houden, moet voorlopig een andere sport kiezen. Van padel tot een loopband in de woonkamer of een personal coach: hoeveel kost dat?

MONEYTALK

Je geld blind toevertrouwen aan iemand die belooft er een mooie deal mee te doen. Klinkt louche? Op de beurs is het booming business. Blijkbaar wil ook Rob Heyvaert, voormalig CEO van Capco, op die rijdende trein springen. Zijn fintechfonds Motive Partners diende namelijk een aanvraag daarvoor in bij de Amerikaanse beursautoriteiten.

MONEYTALK