Web weergave

De federale regering wil langdurig werklozen een deel van hun uitkering laten behouden als ze een knelpuntberoep gaan uitoefenen. Die vorm van activering is in Nederland een succes, en lokt vooral laaggeschoolden naar de arbeidsmarkt. Samen met andere maatregelen moet dat de Belgische werkzaamheidsgraad optrekken.

INZICHT

Trends bekroont op woensdag 16 maart 2022 de 37ste Manager van het Jaar. Het is de meest prestigieuze onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat volgt Dirk Coorevits op, de CEO van de Kempense bouwspecialiteitenproducent Soudal. Maak kennis met de vijf genomineerden.

MANAGER VAN HET JAAR

De PFOS-affaire heeft een nieuwe deuk geslagen in het imago van de chemie. Maar het debat over de sector mist nu alle nuance, zegt Hans Casier, de Belgische topper bij de chemiereus Ineos. "We worden dikwijls ter discussie gesteld, maar een energie- en klimaattransitie zonder chemie? Vergeet het maar", stelt Casier, die pas is herbenoemd als voorzitter van de koepelfederatie essenscia.

INZICHT

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de COP26 plaats, de conferentie van de VN over de klimaatverandering. Het is de belangrijkste klimaattop sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015. De strijd tegen de opwarming van onze planeet legt geen strop om de nek van de economie. Een vermindering van de emissies valt perfect te verzoenen met een stijging van de welvaart. Een te streng klimaatbeleid is daarbij de betere vergissing.

INSPIRATIE

Na water is cement het meest gebruikte materiaal ter wereld. De producenten zijn verantwoordelijk voor bijna 7 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot van energiebronnen en de industrie. In het Waalse dorpje Lixhe sleutelt de Belgische marktleider CBR Cement aan een spectaculaire vermindering van zijn uitstoot.

INSPIRATIE

De planeet verandert met een nooit geziene snelheid, en dat betekent dat er massa-extinctie en andere rampen op komst zijn, waarschuwt de Amerikaanse aardwetenschapper en bioloog Andrew Knoll. Zijn missie is mensen te doen nadenken over hun relatie tot de aarde. "De onverschilligheid verbaast mij."

INSPIRATIE

LIC Leather verwerkt de fijnste ledersoorten tot hoogwaardige horlogebandjes. Naast klassiekers als kalfsleder gebruikt het ook exotische materialen zoals python, zeeduivel, zalm en buffel. Het Oostendse bedrijf experimenteert zelfs met een plantaardig alternatief op basis van cactus.

INSPIRATIE

'Het is alsof de consument en de producent samenzweren om alles almaar duurder te maken', zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. De auteurs loodsen u door de activaklassen en vertellen hoe u er het maximum uit kunt halen. De komende weken brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: fondsen en trackers.

ADVIES

Uitgekeken op uw baan en op zoek naar een uitdaging? Weet dan dat die nieuwe droomjob misschien ook bij uw oude werkgever te vinden is, en dat de Vlaamse overheid zwaar inzet op allerlei opleidingen op en naast de werkvloer. De mogelijkheden zijn uitgebreid en vragen om een overzicht.

ADVIES