Trends

Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De federale regering pocht graag dat de begrotingsinspanning 2023-2024 amper hogere belastingen brengt voor de burgers. Ze vergeet dat de staatskas 1,5 miljard euro binnenhaalt dankzij de niet-indexering van de belastingschalen. Veel Belgen die hun bruto-inkomen dit jaar door de indexeringen zagen stijgen, komen in een hogere belastingschaal terecht.

INZICHT

Luc Bertrand heeft als topman van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) de voorbije decennia veel economische en industriële watertjes doorzwommen. In de laatste fase van zijn carrière zet de Antwerpse captain of industry onze politici noodgedwongen op scherp. "We hebben een probleem en gaan eraan kapot. We moeten knopen doorhakken."

INZICHT

Iets minder dan vijf ziektedagen per jaar per werknemer: zoveel verschil maakt het of werknemers hun bedrijf als maatschappelijk verantwoord beschouwen of niet. Er zijn ook verschillen in de prestatiebereidheid.

HET BESTE UIT...

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Indoor verticale landbouw kan de landbouw duurzamer maken door meer efficiëntie, korte ketens en hergebruik van afval. Maar volgens Urban Crop Solutions zit een belangrijke toegevoegde waarde mogelijk in moleculaire teelt. Het bedrijf overtuigde de biotechpionier Rudi Pauwels om samen onderzoek te doen naar nieuwe toepassingen.

INSPIRATIE

Een volle tank om opkopers af te schuimen, een neus voor wat leeft in interieurland en een goede Instagram-filter. Wie gevoel voor ondernemen heeft, zoekt tegenwoordig naar meubels van de jaren zestig en zeventig, om ze nadien door te verkopen. "Onze unieke stuks behouden hun waarde. Meubels uit een grote keten behouden nog maar een fractie van de aankoopwaarde zodra ze de winkel verlaten."

INSPIRATIE

In deze rubriek stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Hersenonderzoeker Pierre Vanderhaeghen is in de eerste plaats een topwetenschapper, maar hij houdt ook van zingen. Vorig jaar kreeg hij een prestigieuze Europese beurs van 2,5 miljoen euro van de European Research Council.

INSPIRATIE

Laat je niet misleiden door de naam, want naast zilte gerechten focust iOda vooral op groenten. Chef en eigenaar César Hoed opende na passages in binnen- en buitenland, onder meer bij Humus & Hortense, zijn eigen groenterotisserie in Sint-Gillis.

INSPIRATIE

Het S.M.A.K. toont de eerste retrospectieve van het oeuvre van Philippe Van Snick. Er zijn sleutelwerken te zien, maar ook verrassende, minder bekende realisaties. Elien Haentjens

INSPIRATIE

Bij de begrotingsgesprekken vorige week heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) een voorafname genomen op de belastinghervorming die hij voorbereidt. Het fiscaal voordeel voor een tweede woning verdwijnt en er komt een voorstel voor een hervorming die iedereen 560 euro moet opleveren. "Hét probleem is dat er geen langetermijnvisie voorligt", meent fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx.

GELD en BEURS

De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag afwezigheid leidt niet tot grootschalig misbruik, stelt Securex. Waar dat wel gebeurt, is er vaak een onderliggend probleem dat bedrijven moeten aanpakken, zoals een gebrek aan dialoog en vertrouwen.

GELD en BEURS