Trends nr. 42 | 17 oktober 2019

Web weergave

Brexit: Belg waakt mee over de Britse economie

Donderdag en vrijdag buigen de Europese leiders zich nog maar eens over de Britse uitstap uit de Europese Unie. Komt het alsnog tot een wanordelijke brexit, dan zal de Britse centrale bank de economische weerslag nauwlettend in de gaten houden. In de controlekamer zit ook een Belg, Gertjan Vlieghe.

COVERVERHAAL

Brexit brengt bakken bureaucratie

Als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt, krijgen bedrijven er massa's papieren en rompslomp bij. En dat zal geld kosten.

COVERVERHAAL

Geen onbesproken investeerder

Het Spaanse Wamos koopt 62 van de 91 reiskantoren van het failliete Thomas Cook Belgium. De eigenaar van de vakantiegroep heeft een niet onbesproken reputatie.

HET GEZICHT

'De handelsoorlog kan een belasting- oorlog worden'

De OESO lanceerde een werkdocument dat wereldwijd de grondslag moet vormen voor een belasting op de winst van internetbedrijven in landen waar ze geen fysieke activiteiten hebben. Isabel Verlinden, global transfer pricing leader van PwC, heeft twijfels over de invulling.

DE WEEK

Wie wordt de 35ste Trends Manager van het Jaar?

Trends bekroont op dinsdag 7 januari voor de 35ste keer de Manager van het Jaar. Dat is de meest prestigieuze individuele onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat van deze editie wordt de opvolger van Johan Thijs, de CEO van de bank-verzekeraar KBC.

BUSINESS

Econoom Ive Marx: 'Het minimumloon is het verkeerde debat'

De vakbonden willen een hoger minimumloon. De werkgevers willen dat enkel als de loonkosten verder dalen. "Een ergerlijke discussie", zegt de econoom Ive Marx. "Tal van kortingen maken dat een laag brutoloon een behoorlijk nettoloon is. Er moet een ander debat worden gevoerd: waarom is er in België zo weinig laagbetaalde arbeid?"

BUSINESS

'China chanteert'

China recupereert buitenlandse bedrijven voor wereldwijde Chinese propaganda. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Herman Daems: 'De overheid is een slechte bestuurder'

Herman Daems vindt het loonplafond dat de overheid hanteert voor beursgenoteerde bedrijven als Proximus en bpost geen goede zaak. "Het is puur eigenbelang. Door het salaris van de CEO laag te houden, kunnen meer winst en een hoger dividend naar de aandeelhouders vloeien."

BUSINESS

'De mens is vaak de zwakste schakel'

Een geblokkeerd klantenbestand, gestolen bankcodes of uw website die plots verdwijnt? Ook familiebedrijven kunnen het slachtoffer worden van cyberfraude. Hoe kunnen zij zich wapenen en hoe moeten ze reageren als het toch gebeurt? "Vertrek van de veronderstelling dat je op een bepaalde dag zal worden geconfronteerd met een cyberincident."

BUSINESS

'De wet bekijkt ondernemers als bedriegers'

De veelbelovende start-up Small Teaser vroeg in januari het faillissement aan. CEO Ruth Janssens en de technologiejournaliste Magali De Reu leggen in een boek uit waarom falen geen stigma zou mogen zijn.

BUSINESS

Een bol bloemen

Gediflora maakt bolchrysanten weer hip, door doorgedreven onderzoek en ontwikkeling, en met een waanzinnig ruim assortiment.

MADE IN BELGIUM

Plastic spalk in plaats van gips

De Brusselse start-up Spentys maakt 'gipsverbanden' en protheses op maat, die licht, waterdicht, verlucht en recycleerbaar zijn. Dat kan dankzij technologie voor 3D-printen.

BUSINESS

Frederic Landtmeters (CEO Canada bij Molson Coors): 'Toen ik in Canada begon, fronste ik mijn wenkbrauwen'

De Vlaming Frederic Landtmeters is al vier jaar CEO Canada bij Molson Coors, de op een na grootste brouwer van het land. Een gesprek over bier in een van de meest beschermde markten in de wereld, en de Belgische invloed daar. Maar ook over het doelgerichte migratiebeleid, premier Justin Trudeau en Zwarte Piet, en Canadees patriottisme. "In de Canadese biersector gebeurt een aardverschuiving."

BUSINESS

Bertrand Piccard (Solar Impulse): 'De klimaatstrijd is de industriële markt van de eeuw'

Bertrand Piccard wil met zijn stichting Solar Impulse in twee jaar duizend geloofwaardige én rendabele milieuoplossingen selecteren. Hij wordt er wanhopig van dat zo veel mensen milieu en economie nog altijd tegen elkaar uitspelen. "We weten al tien jaar dat milieubescherming en economie verzoenbaar zijn. Het wordt dringend tijd dat we er werk van maken."

BUSINESS

Verzekeringsmakelaars stappen op digitale trein

Er worden steeds meer initiatieven genomen om de digitale transformatie van de verzekeringsmakelaar tot een goed einde te brengen, stelt Willem Standaert, professor aan de managementscholen HEC Liège en Vlerick Business School, vast.

BUSINESS

'Hier en daar een steen verleggen'

Voorbij de controverse over de voorwaardelijke vrijlating ligt een vraag naar de efficiëntie van gevangenissen in het strafrecht. Dat onderzoekt criminologe Sonja Snacken (63).

WETENSCHAP

Ruim een kwart van Vlaamse bedrijven werkt niet aan overdracht

Volgende week staat in het teken van de overdracht van ondernemingen. De bewustwording groeit, maar nog altijd heeft ruim een kwart van de Vlaamse bedrijven geen enkele voorbereiding getroffen. een op de zes gaf slechts een eerste aanzet. "Begin er tijdig mee. Een goede regeling verhoogt de kans op een betere verkoopprijs."

BUSINESS

Surrealisme in het kwadraat

René Magritte en Salvador Dalí ontmoetten elkaar voor het eerst in 1929. Negentig jaar later tonen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hoe ze elkaar hebben beïnvloed.

AGENDA