Web weergave

Onze welvaart hangt aan het touwtje van de coronacrisis. Na de eerste besmettingsgolf veerde de economie krachtig op, maar na elke duik verliezen we hoogte. Kan de economie die jojo-beweging aan tot er een vaccin is?

COVERVERHAAL

Nu het coronavirus weer fel opflakkert, wordt meer dan ooit uitgekeken naar een vaccin. Maar zelfs als volgend jaar de eerste coronavaccins klaar zijn, kan het nog een tijd duren voor ze kunnen of mogen worden toegediend.

COVERVERHAAL

De nieuwe coronacommissaris is de juiste man voor die nieuwe functie. Hij werkt het liefst vanuit de achtergrond en kan compromissen sluiten als de beste.

HET GEZICHT

Europa moet met de VS in dialoog gaan, om tot een gemeenschappelijke internetstrategie te komen. Dat zegt professor Marc De Vos.

BUSINESS

De Europese instellingen en lidstaten blijven hardnekkig gasinfrastructuur bijbouwen, terwijl alles erop wijst dat gas een energiebron van het verleden is. In Europa staan de komende jaren voor meer dan 100 miljard euro nutteloze investeringen op stapel.

BUSINESS

Op 31 december gaat een huwelijk van bijna een halve eeuw voor de bijl. Dan loopt de overgangsperiode voor de brexit af. De Europese Unie verliest met het Verenigd Koninkrijk een democratische steunpilaar, een militair zwaargewicht, een wetenschappelijke topper en een financieel-economische krachtbron.

BUSINESS

Chinese bedrijven kunnen zich meten met de kroonjuwelen van het Amerikaanse bedrijfsleven, tot afgrijzen van Donald Trump en van het Amerikaanse leger. Maar op lange termijn hebben de Amerikaanse bedrijven nog altijd de beste troeven om de rest van de wereldeconomie te domineren.

BUSINESS

AreTheyHappy overtuigde bij zijn start in 2017 meteen bekende investeerders als de oprichters van Showpad en team.blue met zijn technologie om restaurants te helpen heel klantvriendelijk te worden. De lockdown gooide roet in het eten, maar zes maanden later groeit het bedrijf weer.

BUSINESS

Wat hebben we geluk dat we leven in een land waar academische vrijheid en onafhankelijkheid van onderzoek een feit zijn. Dat zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT).

BUSINESS

Tot vorige maand vervolgde Francis Desterbeck fiscale fraudeurs voor het gerecht. De onderbemande parketten konden die niet altijd even grondig aanpakken. In complexe fraudedossiers kan een deal met het gerecht soelaas bieden, vindt Desterbeck. "Een schikking heeft het voordeel dat de belasting tenminste wordt betaald."

BUSINESS

Niet alle afhaal- of bezorgrestaurants hebben een eigen keuken. Sommige werken samen met zogenoemde dark kitchens of spookkeukens. Ook in België duikt het fenomeen op. Casper - jawel, het spookje - is een van de eerste initiatieven.

BUSINESS

De trend van de collageendrankjes komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar Europa. De producenten claimen dat die de huid van binnenuit verstevigen en rimpels vermijden.

BUSINESS

De 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven viert Bozar met een multidisciplinaire expo die een complexe vraag beantwoordt: wat kan de componist voor ons vandaag betekenen?

AGENDA

Stilaan kent iedereen wel iemand die uit voorzorg in quarantaine moet omdat iemand een coronabesmetting opliep op het werk, op school, in de vriendenkring, in de familie of in de sportclub. Wat zijn de rechten en de plichten van werknemers? En hoe vangen de werkgevers die afwezigheden op?

MONEYTALK

Phishing, malware, ransomware, CEO-fraude: hackers lanceren almaar gewiekstere aanvallen op ondernemingen en thuiswerkers. Er zijn ook steeds meer verzekeringen die de schade door cyberaanvallen dekken. Hoe werkt zo'n verzekering? Voor wie is ze bedoeld? En wat kunnen bedrijven doen om cyberrisico's te beperken?

MONEYTALK