Web weergave

Met niet meer dan een hint dat Rusland de productie zal optrekken, kalmeerde de Russische president Vladimir Poetin de oververhitte gasmarkten. Al staat het in de sterren geschreven dat dit niet de laatste crisis zal zijn. De afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele energie breekt Europa zuur op.

COVERVERHAAL

Een vijfde van de Belgen leeft in energiearmoede en dat aantal dreigt sterk op te lopen nu de gasprijzen door het dak gaan. "Ik snap gewoon niet waarom mensen zoveel moeten betalen voor een basisrecht."

COVERVERHAAL

Het fonkelnieuwe Vlaamse Welvaartsfonds heeft een potje kapitaal opzijgezet om verzwakte maar gezonde ondernemingen snel door de crisis te loodsen. Als voorzitter van het fonds moet Bert De Graeve erop letten dat uw belastingcenten goed geïnvesteerd worden. Daar hoort ook een analyse van de Vlaamse economie en de uitdagingen van het bedrijfsleven bij. "Een goede score op duurzaamheidscriteria wordt een licence to operate", zegt Bert De Graeve.

INZICHT

Bij de begrotingsopmaak van 2022 kiest de federale regering voor een minimale sanering van 2,4 miljard euro, in de hoop dat de economische groei en de arbeidsmarkthervormingen het komende jaar voor extra inkomsten blijven zorgen. Maar de hoge energieprijzen en de stijgende inflatie dreigen roet in het eten te gooien.

INZICHT

Apple is het symbool bij uitstek van het Chinese dilemma waar westerse bedrijven mee worstelen. De Amerikaanse techgigant kan niet zonder de enorme cluster aan fabrieken en de enorme afzetmarkt in China. Maar het wordt een bijna onmogelijke evenwichtsoefening om zowel de Chinese als de Amerikaanse overheid te vriend te houden.

INZICHT

Beleggingen in private equity - jargon voor niet-beursgenoteerde bedrijven - zijn niet langer voorbehouden voor de happy few. Het succes van de sector bracht een beetje democratisering. U moet uw geld wel tien jaar kunnen missen. "De prijs die u betaalt voor private equity is illiquiditeit."

INZICHT

Weinig gerechten doen mensen meer watertanden dan een sappig stuk rundvlees. Maar door zoveel koeien te bakken en op te eten, bakken de mensen ook zichzelf.

HET BESTE UIT..

In Duitsland voeren de liberale FDP en de Groenen formele gesprekken met de centrumlinkse SPD van Olaf Scholz. Een 'verkeerslichtcoalitie' zou betekenen dat Scholz de volgende bondskanselier kan worden. "We kunnen het over veel eens zijn", zegt hij in een interview dat werd afgenomen voor het begin van de coalitiegesprekken.

HET BESTE UIT..

Jill Peeters gaat straks niet naar de klimaattop COP26 in Glasgow, maar met haar nieuwe docureeks op Canvas zal haar stem duidelijk te horen zijn in het klimaatdebat. Veeleer dan te focussen op wat er verkeerd loopt, wil ze mensen en bedrijven inspireren. "Ook een bedrijf kan nagaan welke rol in zijn DNA zit. Ben je een innovatiekoploper? Wil je de leider zijn? Ben je eerder een verbinder, of een volger?"

INSPIRATIE

Voor administrateur-generaal Barbara Van Den Haute is het veel eenvoudiger geworden om aan buitenstaanders uit te leggen wat Digitaal Vlaanderen doet. Het werk van het ICT-agentschap van de Vlaamse overheid werd veel zichtbaarder tijdens de coronacrisis, met onder meer het overheidsportaal Mijn Burgerprofiel en de CovidSafe-app. Ook 2022 wordt nog een spannend jaar, want dan wordt het Vlaamse Datanutsbedrijf gelanceerd.

INSPIRING FIFTY

De herfst is in het land. Wie geen natte voeten wil, brengt zijn schoenen langs bij de schoenmaker voor een opfrisbeurt. Maar even graag herstelt hij of zij uw handtas, boekentas of de halsband van uw hond.

INSPIRATIE

Meer en meer plantaardige materialen vervangen het leder in onze kleerkasten. Is het een echte revolutie of een hype?

INSPIRATIE

Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. De auteurs loodsen u door de activaklassen, en vertellen hoe u er het maximum uit kunt halen. De komende weken brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: aandelen.

ADVIES

Door de lage vergoeding op spaarboekjes zoeken veel mensen naar alternatieven. Je kunt je eigen geld beleggen of een financieel adviseur inschakelen. Enkele tips.

MILLENNIALS AAN HET WOORD