Trends

cover Trends

Lees nr. 41 | 13 oktober 2022

Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Wie last heeft van migraine of misselijkheid, heeft geen dokter nodig om te weten dat hij een dagje niet kan functioneren', zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

'In crisistijden gebruiken politici graag de oorlogsmetafoor. Wel, voor de energietransitie mogen ze gerust een oorlogseconomie optuigen, om zo snel mogelijk onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit dubieuze regimes tot nul terug te herleiden.' Dat zegt Trends-redacteur Jef Poortmans.

OPINIE

De gezinnen hebben de jongste maanden massaal bericht gekregen van hun elektriciteitsleverancier met het voorstel hun voorschotfactuur fors op te trekken, omdat de elektriciteitsprijs zo hard gestegen is. Maar wat maakt die elektriciteit zo duur? Gas, zo blijkt.

INZICHT

Nachtelijke onderhandelingen zijn een klassieker bij een begrotingsopmaak in België. Net als de afspraak om de sanering te verdelen over een derde besparingen, een derde belastingen en een derde eenmalige maatregelen. Maar in de begrotingsplannen van de Vivaldi-regering is het met een vergrootglas zoeken naar echte besparingen.

INZICHT

Zondag 16 oktober vindt het vijfjaarlijkse congres van de Chinese communistische partij plaats. Maar ondanks al zijn allure is het land onherroepelijk op zijn retour, aldus de internationaal gereputeerde China-kenner Frank Dikötter. "Lange tijd geloofden de Chinezen in een betere toekomst, zolang ze maar binnen de krijtlijnen bleven. Dat geloof is voorbij."

INZICHT

werkt in China als bedrijfsadviseur voor One-Stop China

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Bar Pêche in Antwerpen is veel meer dan louter een hippe plek. Zijn charmante bediening en de rake gerechten slaan je aan de haak.

INSPIRATIE

Wie een blik op de toekomst van onze wereld wil werpen, moet ook dit jaar naar de Dutch Design Week in Eindhoven.

INSPIRATIE

De jonge onlinekaaszaak De Kaasconnaisseur wil volgend jaar 1 miljoen euro omzet draaien met de verkoop van kaasschotels. Een video vertelt het verhaal van de kazen erbij. "We kiezen voor een heel persoonlijke klantenbenadering."

INSPIRATIE

Het was al een druk jaar voor de Limburgse Michelle Bovy. Haar bedrijf B-sure ging in zee met de familie Moortgat, opende een kantoor in Waregem, en nam een participatie in de insurtech myFaro. "Onze groeistrategie is integraal gebaseerd op klantenfocus", zegt ze.

INSPIRATIE

Plan International heeft onderzocht hoeveel vooruitgang er het voorbije decennium is geboekt in gendergelijkheid, naar aanleiding van de Internationale Dag van het Meisje. "Er is vooruitgang, maar er moeten nog stappen gezet worden", zegt Isabelle Verhaegen, directeur van Plan België.

GELD en BEURS

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

Voor rasondernemer en investeerder Jürgen Ingels is het duidelijk: vandaag zijn er zowel op als naast de beurs koopjes te doen. "Daarom begint SmartFin Capital met een derde fonds, want je haalt de beste return door te investeren tijdens of net na een crisis." Dat investeringsfonds hoopt opnieuw 250 miljoen euro bijeen te krijgen.

COVERVERHAAL

Private equity, venture capital, private debt, infrastructuur, private assets: het zijn buzzwoorden bij investeerders. Voor een particulier met een bescheiden portemonnee is het niet altijd gemakkelijk erin te beleggen. Tenzij u zich toch tot de beurs wendt.

GELD en BEURS

Crowdfunding heeft de wind in de zeilen. Het heeft een laagdrempelig imago en laat zich perfect uitspelen op de sociale media. Het is de voorbije jaren dan ook uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor de klassieke financieringsinstrumenten.

GELD en BEURS

Winst op korte termijn boven alles? We tonen graag hoe het anders kan. Wie aandelen van Incofin koopt, investeert in 3,4 miljoen ondernemers in ontwikkelingslanden. "We willen mensen de kans geven hun leven te verbeteren", zegt voorzitter Michiel Geers.

BELEGGEN MET IMPACT