Trends

Web weergave

Voor de heren en dames op de verkiezingsaffiches was het de voorbije weken alle hens aan dek. Maar ook achter de schermen is er keihard gewerkt. Kandidaten op hun bevalligst fotograferen, overtuigende folders schrijven en spitse Facebook-commentaren bedenken. Maar evengoed: de stem- en telbureaus inrichten en de voor- en bijzitters spijzen.

COVERVERHAAL

De Frans-Marokkaanse Ilham Kadri volgt begin maart de Fransman Jean-Pierre Clamadieu op als CEO van het chemie- en materialenconcern Solvay. Een verrassende keuze.

HET GEZICHT

De hogere lonen bij Amazon zijn geen liefdadigheid voor werknemers, maar een investering om de groeispurt van Amazon aan te houden. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

BUSINESS

De baas van Kapitein Iglo is een Belg. Stéfan Descheemaeker staat sinds drie jaar aan het roer bij Nomad Foods, de beursgenoteerde eigenaar van het emblematische merk. Vanuit Londen stuurt hij de Europese marktleider in diepvriesvoeding. "België heeft mooie voedingsbedrijven. Maar ze zijn voor ons niet interessant als overnameprooi."

BUSINESS

Ondanks de vele crisissen blijft de vaststelling dat we niet zonder banken kunnen, al zou een Europese kapitaalmarkt die afhankelijkheid kunnen verminderen. Alleen is dat een project zoals het Brusselse Justitiepaleis: het staat in de steigers, maar het einde van de werken is niet zicht.

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

Acht jaar geleden, in volle financiële crisis, zag in Amsterdam het Sustainable Finance Lab het daglicht. Arnoud Boot, medevoorzitter en hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, toont zich gematigd optimistisch, maar waarschuwt ook. "Een betere inbedding van de financiële sector in de samenleving is absoluut noodzakelijk."

REPORTAGE

Etion-voorzitter Dirk Vandeputte heeft een passie voor oldtimers. De Antwerpse ondernemer houdt van historische romans, een goed glas wijn en droomt ervan ooit zelf aan zijn oldtimers te kunnen sleutelen.

BUSINESS

De verzekeraar Baloise investeert in innoverende projecten, zoals het transport van medicatie en bloedstalen via drones. "We willen leren uit die technologische evoluties. Ze zullen bepalen hoe verzekeringen er in de toekomst uitzien", zegt CEO Henk Janssen.

BUSINESS

Hoe kon ik als ondernemer zo succesvol zijn? En hoe kon ik mezelf zo om zeep helpen? Met die twee vragen reisde de Nederlandse technondernemer Sebastiaan Hooft de wereld rond. Hij sprak met honderden ondernemers, schreef een boek en deelt zijn inzichten over ondernemerschap. Tenminste, als hij niet aan de draaitafel staat.

BUSINESS

De Mechelse start-up Buffl wil bedrijven met een app helpen testen of de eindgebruiker zit te wachten op hun nieuwe producten.

BUSINESS

Squid is een stof die je op het venster kleeft, zodat je wel nog naar buiten kunt kijken, maar inkijk niet meer mogelijk is. Wat begon als een oplossing voor het kot van Philippe Lampes zoon, is uitgegroeid tot een goed draaiend bedrijfje in het moederbedrijf Lampe Textiles.

MADE IN BELGUIM

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, met veel fantasie decennia vooruit. Deze week: Robots en drones vechten in de plaats van soldaten onze oorlogen uit.

BUSINESS

Via blogs, YouTube, Facebook, Instagram en andere kanalen bereiken influencers massa's consumenten. Daar zijn ook jongeren bij, die via de klassieke media moeilijker te bereiken zijn. Geen wonder dat merken graag betalen voor een samenwerking met een influencer.

AFTERWORK

Het hele jaar wordt architect Léon Stynen gevierd. Een overzicht van het grote en diverse oeuvre van de Antwerpse architect is te zien op een expo in deSingel.

AGENDA

Sinds begin september is er een nieuw erfrecht. Het goede nieuws is dat u meer vrijheid krijgt. Het slechte nieuws is dat giften uit het verleden of een testament opnieuw aan de wet getoetst moeten worden.

COVERVERHAAL

Het Waals Gewest heeft de belasting op schenkingen van vastgoed verlaagd. Het volgt het voorbeeld van Vlaanderen en Brussel. De notarissen voorspellen dat schenkingen van onroerende goederen de komende maanden weer erg op gang zullen komen.

COVERVERHAAL

Trouwen doen we nog altijd uit liefde. Maar een huwelijk biedt ook financiële voordelen, zeker als het over erven en schenken gaat. Het nieuwe erfrecht geeft meer vrijheid om de volledige erfenis toe te kennen aan de langstlevende partner.

COVERVERHAAL

Ondanks de volatiliteit op de financiële markten zetten de beheerders van grote flexibele fondsen nog altijd volop in op de beurzen.

MONEYTALK