Web weergave

Met een goede successieplanning zorgt u ervoor dat uw vermogen na uw overlijden bij de juiste mensen terechtkomt, helemaal op de manier waarop u dat voor ogen hebt en liefst nog zonder al te veel belastingen te betalen. Maar de weg naar een goede successieplanning ligt bezaaid met valkuilen.

COVERVERHAAL

De afscheidnemende voorzitter van de Europese Centrale Bank is trots op wat hij in zijn ambtstermijn heeft bereikt. De ECB heeft tijdens de crisisjaren een duurzame nalatenschap opgebouwd. "De haviken hebben de politieke strijd verloren", zegt Mario Draghi.

INTERVIEW

In een door de N-VA gedomineerde Vlaamse regering speelt CD&V de tweede viool. Tenzij Raf Suys er als superkabinetschef in slaagt de christendemocraten boven hun gewicht te doen boksen.

HET GEZICHT

In zijn eerste interview als Vlaams minister van Onderwijs liet Ben Weyts (N-VA) weten dat hij de federale artsenquota zal versoepelen. Gezondheidsexpert Pieter Van Herck (Voka) begrijpt die beslissing.

DE WEEK

Als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie dondert, wacht het land nog altijd een welvarende toekomst als 'het Singapore aan de Noordzee', beweren de voorstanders van de brexit. Maar de Britse economie verkeert nu al niet in goede vorm. Kan ze dan ooit beter worden van de brexit?

BUSINESS

De nieuwe Vlaamse regering stelt zich in het telecomdossier over het supersnelle 5G-netwerk even hard op als de regering-Bourgeois. De regering-Jambon blijft van het federale niveau extra geld eisen bij de veiling van de frequenties en ziet de intrede van een mogelijke nieuwe grote concurrent voor Proximus, Telenet en Orange ook niet als een prioriteit.

BUSINESS

Geld heeft zijn functie van ruilmiddel grotendeels ingeruild voor die van oppotmiddel. Dat zegt Rudy Aernoudt, hoogleraar economie aan de Universiteit Gent.

BUSINESS

"De banken hebben de voorbije jaren vooral bespaard op de kap van het personeel, de kantoorhouders en de klanten. Dat is kortetermijndenken", zeggen Albert Verlinden en Jean-Pol Guisset, respectievelijk de voorzitter en de ondervoorzitter van BZB-Fedafin, de federatie van financieel tussenpersonen.

BUSINESS

Nextbook verrijkt cursussen tot geavanceerde leertools met interactieve functies. Bedenker Bart Lens liet zich inspireren door de Australische onderwijstechnologie.

BUSINESS

Een jaar geleden ontstond de hr-groep Liantis uit de samensmelting van het sociaal secretariaat ADMB, het ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds Zenito en de preventiedienst Provikmo. De geïntegreerde hr-dienstverlener kan zijn voet naast de andere grote spelers zetten.

BUSINESS

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven dokterden de BluePoint uit, de achtste Belgische zonnewagen. Het voertuig staat zondag aan de start van World Solar Challenge, een race van ruim 3000 kilometer in Australië.

ZOOM

Dealgerichte en assertieve verkopers presteren het best, concludeert de verkoopexpert Jan Roel van Rhee uit een jarenlange gedragsanalyse bij meer dan drieduizend verkopers. Zijn collega-deskundige Michael Humblet nuanceert dat: "Verkopen is hoofdzakelijk gebaseerd op vertrouwen."

BUSINESS

Klassieke publieke arbeidsbemiddelaars als de VDAB blijven in België de belangrijkste wegwijzer naar een baan, leert een studie van Randstad. Maar digitale kanalen als Google of LinkedIn winnen aan belang.

BUSINESS

Na een grondige renovatie en restauratie toont de Antwerpse Handelsbeurs opnieuw haar overweldigende interieur. Om dat ambitieuze herbestemmingsproject financieel haalbaar te maken, werd het gekoppeld aan de bouw en de exploitatie van een luxehotel en een parking.

BUSINESS

Rembrandt was een onaangename man met een gat in zijn hand en hij ging bedrieglijk failliet. "Dat zijn alternatieve feiten", beweert historicus Machiel Bosman. "We zijn alleen zeker dat Rembrandt opereerde in een grijze zone tussen wat kon en wat niet kon."

AFTERWORK

In een tentoonstelling over de portretten van Paul Gauguin volgt de National Gallery in Londen de Franse postimpressionist van Bretagne en de Provence tot in Tahiti.

AGENDA

De federale regering heeft de voorbije vijf jaar nagelaten een bizarre kronkel in de woon- fiscaliteit weg te werken. Door de woonbonus op te doeken maakt de nieuwe Vlaamse regering het verschil in belastingvoordeel nog wat groter tussen wie vastgoed koopt als belegging of om erin te wonen.

MONEYTALK