Web weergave

Zorgen dat het licht blijft branden. Dat is de belangrijkste opdracht van Elia, de beheerder van ons hoogspanningsnetwerk. Gemakkelijk is dat niet. Op korte termijn veroorzaken de kernuitstap en de hogere gasprijzen spanningen. Op lange termijn vergt de klimaattransitie miljardeninvesteringen en moet België op zoek naar betrouwbare leveranciers van groene stroom. "Je bent liever afhankelijk van het stabiele Noorwegen dan van het politiek wispelturige Nigeria", zegt Chris Peeters, de topman van Elia.

COVERVERHAAL

De sterk gestegen aardgasprijs betekent een serieuze verarming voor de Belgische economie. De factuur kan in de miljarden euro's lopen, als aardgas langere tijd zeer duur blijft.

INZICHT

In Vlaanderen is hij, een jaar na het aantreden van de regering-De Croo, nog altijd relatief weinig bekend. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (40) is nochtans de nummer twee van de federale ploeg en de waakhond van de PS. Met het loonakkoord toonde hij zijn zin voor pragmatisme, maar met de arbeidsmarkthervormingen en de stijgende energieprijzen komen er voor de Waalse regionalist nog moeilijke dossiers aan.

INZICHT

Coolblue trekt naar de beurs. In zijn strategie is de Nederlandse e-commercespeler vaak de tegenhanger van bol.com geweest, maar dat bleek minstens net zo goed te werken.

INZICHT

Wanneer zal de opstopping van containers over de hele wereld afnemen? Detlef Trefzger, de CEO van de logistiekedienstenverlener Kühne+Nagel, geeft het antwoord.

HET BESTE UIT...

De natuurrampen die het gevolg zijn van de klimaatopwarming doen veel vragen rijzen voor de verzekeringssector. Zal het duurder worden om die risico's te verzekeren? Blijven die wel verzekerbaar? Het antwoord ligt bij een relatief onbekende, maar belangrijke partij: de herverzekeraar.

INZICHT

Een Belgische tegenhanger van Tesla bestaat misschien niet, maar niettemin ontstaat in ons land een mooi ecosysteem aan start-ups die rond elektrische wagens werken. Of het nu gaat om elektrische motoren of een nieuwe generatie van depannage, deze drie ondernemers transformeren onze mobiliteit.

INSPIRATIE

Heel wat mensen denken dat kunststoffen en ecologie onmogelijk hand in hand kunnen gaan. VINK bewijst dat het wel kan. De groothandel in kunststoffen loopt voorop in zijn zoektocht naar circulair ondernemen.

INSPIRATIE

De wereld loopt mank, en daar maakt kunstenaar en Trends-cartoonist Karl Meersman zich grote zorgen over. Zijn onbehagen en bezorgdheid zette hij de afgelopen jaren om in nieuw werk. De klimaatontwrichting en de kwetsbare, roemloze mens spelen daarin een hoofdrol. "Ik weet dat kunst de wereld niet zal veranderen, maar ik kan met mijn werk wel een pleidooi voor nederigheid houden."

INSPIRATIE

Tijdens de coronacrisis bouwde Mieke De Ketelaere haar topfunctie bij het onderzoekscentrum imec wat af. Ze is nu onder meer medecurator van een technologiefestival, start-upcoach, docente en lid van Digital Minds Belgium. Maar ze heeft nog altijd dezelfde missie: bruggen bouwen tussen onderzoekers en ingenieurs enerzijds en de samenleving anderzijds, met een focus op artificiële intelligentie.

INSPRING FIFTY

Danny Reweghs (Inside Beleggen) heeft een nieuw boek geschreven, samen met Luc Van den Borre. De titel maakt de opzet duidelijk: Haal alles uit uw beleggingen. Het is een reis langs de verschillende activaklassen en de auteurs vertellen hoe u daar het maximum uit kunt halen. De komende weken brengen we een bloemlezing uit het instrumentarium voor beleggers. Vandaag: vastrentende beleggingen.

ADVIES

De Vlaamse regering heeft in haar Septemberverklaring een hervorming van de woonfiscaliteit aangekondigd. Ze wil de drempel verlagen voor mensen die een eerste eigendom kopen. Maar zoals altijd zit de duivel in de details.

ADVIES

Vorig jaar maakten meer dan 72.000 Belgen gebruik van Bankswitching, een interbancaire dienst die u makkelijk laat overstappen naar een andere bank. De service is eind vorig jaar uitgebreid naar spaarrekeningen.

ADVIES