Trends

Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De verkoop van de drukplatendivisie is een nieuwe mijlpaal in de transformatie van Agfa. Ruim 40 procent van de omzet en 1.700 werknemers gaan de deur uit, zodat het zwaartepunt van het bedrijf verder verschuift van analoge naar digitale activiteiten, en van krimpende markten naar bloeiende business. "Maar de weg naar een groeiend en winstgevend bedrijf is nog lang", geeft de Franse CEO Pascal Juéry toe in een exclusief interview.

INZICHT

De federale regering wil de begrotingsopmaak aangrijpen om een begin te maken met de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. De focus zou liggen op de personenbelasting, waardoor werkenden netto meer moeten overhouden. Om de maatregel budgetneutraal te maken, moeten de extralegale voordelen en cafetariaplannen eraan geloven.

INZICHT

De vooraanstaande Britse economische historicus Adam Tooze is een van de belangrijkste chroniqueurs van dit moment. Om de huidige crisissen het hoofd te bieden pleit hij voor maatregelen zoals tijdens de coronacrisis. "Er moet inkomenssteun komen, en steun voor bedrijven die moeten sluiten omdat ze hun gasverbruik willen verlagen."

INZICHT

Werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

De Belgische vastgoedontwikkelaars konden de afgelopen tien jaar genieten van een heel gunstig klimaat. Nu de onzekerheid in de markt sluipt, staan ze voor grote uitdagingen. De ontwikkelaars zullen zich daaraan moeten aanpassen.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Met branie, veelzijdige producten en een machtige commerciële machine is Salesforce uitgegroeid tot de marktleider in onlinesoftware voor bedrijven. Nu staat het bedrijf voor een dubbele uitdaging: de concurrentie afhouden en zo snel mogelijk bewijzen dat de overname van Slack echt 27,7 miljard dollar waard was.

INSPIRATIE

Van de vijftig vrouwen in de nieuwe lijst van Inspiring Fifty's Belgium staan opvallend veel aan de leiding van organisaties die streven naar meer diversiteit in technologische beroepen. "Ze willen zich actief inzetten voor de volgende generatie", zegt Elke Kraemer, de oprichtster van Inspiring Fifty Belgium.

INSPIRATIE

Roman Krznaric is een van de belangrijkste publieksfilosofen van onze tijd. Zijn boodschap: we moeten met z'n allen weer kathedraalbouwers worden. Het kortetermijndenken dat onze economie domineert, vernietigt de planeet. "We moeten nieuwe limieten stellen, op hoe bedrijven produceren, wat ze kunnen verkopen. Daarmee handhaven we onze vrijheid."

INSPIRATIE

In het culinaire leven heb je zekerheden nodig. Plaatsjes waarvan je weet dat het er altijd goed is, waar klassiekers bereid worden zoals het hoort, zonder onaangename experimenten. Zo'n plek is Fortuin.

INSPIRATIE

Dat Brussel over architecturale parels van de art nouveau en de art deco beschikt, is gemeenzaam bekend. De Brussels Biennale - Neoclassic vestigt de aandacht op een minder bekende stijl: het neoklassieke patrimonium.

INSPIRATIE

Zodra ideologie breder wordt, krijg je niet alleen een mobiliserend, maar ook een onwaarschijnlijk verengend effect. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

In volatiele beurstijden zijn beleggers op zoek naar rust en stabiliteit. Dat vinden ze bij infrastructuur, zegt Heiko Schupp, van de vermogensbeheerder Columbia Threadneedle.

GELD en BEURS