Web weergave

Tussen de 200 miljard euro op onze spaarrekeningen en de 20 miljoen euro durfkapitaal voor een groeibedrijf staat een dikke muur met kleine deuren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Het mislukken van de beursgang drukt Belfius met de neus op de feiten: het Arco-dossier is niet enkel een probleem van de overheid, maar ook van de bank. Een kroniek van tien jaar gebroken beloftes.

COVERVERHAAL

In de strijd om de titel van Vlaamse volkspartij is de redding van Vlaamse spaarcenten blijkbaar geen prioriteit. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

OPINIE

Giovanni Tria offerde zijn geloofwaardigheid op, maar blijft in de Italiaanse regering zitten. Iemand moet op het land letten. Al kan het moment van de minister van Financiën nog komen.

HET GEZICHT

De olieprijs is al een paar weken bezig aan een opmerkelijke klim richting 85 dollar per vat. "Er moet maar een klein tekort dreigen om meteen een sterke prijsstijging te zien", zegt Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN AMRO.

DE WEEK

De repo-markt, het schaduwbancaire stelsel dat de crisis van 2008 mee veroorzaakte, tiert welig verder. Beleidsmakers begrijpen er niets van, de toezichthouder doet er niets aan, maar de centen van de belastingbetaler staan wel op het spel.

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

De haperende mobiliteit draait om meer dan alleen maar verstopte verkeersaders. Net zo goed hangt ze samen met de algemene volksgezondheid en met de logistieke knoop waarin onze economie dreigt te verzanden. Maar wat vermag een schepen van Mobiliteit zoal om de mobiliteit te verbeteren?

BUSINESS

Met haar bedrijf Trajectum neemt Hilde Helsen de wetten en de praktische bezwaren weg die tussen de droom en de daad staan. De droom kan van alles zijn, van een geslaagd strategisch verandertraject tot persoonlijke groei, maar de daad slaat altijd op de uitvoering.

BUSINESS

Michiel Dusselier (31) is als professor verbonden aan het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven. In een tijdperk waarin de plasticsoep in de oceanen niet langer te negeren valt, doet hij onderzoek naar bioplastic.

WETENSCHAP

Doordat er steeds meer consultants op de markt zijn, is het vaak moeilijk de juiste keuze te maken. Met Skills At Click volstaan een paar kliks om de knoop door te hakken.

BUSINESS

Het Nederlandse mineraalwatermerk Bar-le-Duc komt naar de Belgische markt met een petfles gemaakt van 100 procent gerecycleerd plastic.

ZOOM

Het MAS blies het stof van de barokkunstenares Michaelina Wautier. Nu is in BOZAR Theodoor van Loon toe aan een herontdekking. Hij is de vergeten eerste caravaggist van het Noorden.

AGENDA

Vorig jaar stelden we de vraag: wat zullen de kmo-vennootschappen doen met hun geïncorporeerde reserves? Vandaag kennen we het antwoord: ondernemers halen dat geld zo snel als het kan weer uit hun vennootschap.

MONEYTALK

Het vastgoedkantoor Dewaele maakt het mogelijk huurovereenkomsten, plaatsbeschrijvingen en compromissen digitaal te ondertekenen. Met veel tijdswinst en een vermindering van de papiermolen als gevolg. Het kantoor in Gent mocht de spits afbijten.

MONEYTALK

De Franse beheerder Axa Investment Managers zet in op themafondsen. Een van die fondsen belegt in de digitale economie. "Dit is geen technologiefonds in de traditionele zin van het woord", zegt beheerder Jeremy Gleeson.

MONEYTALK