Web weergave

Iedereen een minimumpensioen van 1500 euro. Het klinkt sympathiek, maar is het haalbaar? Pensioenexperts zijn sceptisch. Vooral omdat zoiets miljarden euro's kost. Beter zou zijn het pensioenstelsel te hervormen en de band tussen werken, loon en pensioenuitkering te versterken.

COVERVERHAAL

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakte naam met zijn harde communautaire standpunten, maar muteerde de voorbije jaren tot een gedegen manager. Zijn ervaring in het bedrijfsleven hielp daarbij. Daar zette zijn flamingantische engagement een rem op zijn carrière.

HET GEZICHT

Zeventig jaar na de communistische machtsovername beschouwt het Westen China als een te duchten concurrent. We zouden beter moeten weten, zegt Bernard Dewit, de voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel.

DE WEEK

Het stond al in de startnota en het staat nu ook zwart op wit in het Vlaamse regeerakkoord: de regering-Jambon wil de werkzaamheidsgraad optrekken naar 80 procent. "Er staan goede voorstellen in het regeerakkoord", oordeelt de arbeidsmarktspecialist Jan Denys. "Maar de resultaten zullen ook afhangen van het federale beleid."

BUSINESS

De woonbonus gaat op de schop en wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door lagere registratierechten. Er komt een cadeautje in de erfbelasting voor wie iets wil nalaten aan vrienden, en dienstencheques worden duurder.

BUSINESS

Het doet er alles aan om kampioenenbedrijven in het zadel te tillen, ook in moderne technologische sectoren. Maar dat zal niet volstaan om het Westen te kloppen, zegt decaan aan de Macquarie University in Sydney Marc De Vos.

BUSINESS

De Belg Pierre Lagrange is een buitenbeentje in de Londense financiële sector. Met de overname van de kledingzaak Huntsman maakte hij het stoffige pak sexy en stoer. Hij beheert zijn kleermaker als zijn hedgefonds. "Ik trek geen fluwelen handschoenen aan en ik verwacht ook niet dat anderen dat voor mij doen."

BUSINESS

Danielle Knott, chief human resources officer bij Carmeuse, is uitgeroepen tot HR Manager of the Year 2019. Van nul af aan heeft ze geduldig een wereldwijde hr-aanpak opgebouwd om de groei van dat vlaggenschip van de Belgische industrie, aanwezig in twintig landen, te ondersteunen.

BUSINESS

De ontwikkelingsgroep Ghelamco hoopt de komende twee jaar 2 miljard euro te verdienen aan haar Poolse vastgoedprojecten. Ook Londen wordt na de brexit een interessante markt, zegt topman Paul Gheysens.

BUSINESS

Wat op het eerste gezicht lijkt op een toevallige reeks productlanceringen, is een visionaire puzzel die mooi samen begint te vallen. Dat zegt Pedro Matthynssens, CEO bij Vanbreda Risk & Benefits.

BUSINESS

Filip Smet, nauwelijks dertig jaar, staat aan het hoofd van Lemon, een snelgroeiende IT -groep uit Kontich met 47 werknemers. Uit de manier waarop hij zijn bedrijf leidt, valt af te leiden hoe heel wat jongeren kijken naar ondernemen. "Ik wil impact hebben, kennis opbouwen en plezier maken."

BUSINESS

Met zijn handgemaakte Hydro-reeks, die zoals alle modellen wordt aangesloten op de centrale verwarming, voldoet het Leuvense DDG aan de Europese normen van 2022.

MADE IN BELGIUM

Vergeet Cluedo. Crimibox dompelt spelfanaten onder in realistische moordmysteries. Oprichter en chief murder officer Jimmy Cowé trekt er zelfs mee naar Amerika.

BUSINESS

AB InBev noteert sinds 30 september op de beurs van Hongkong. De vennootschap Budweiser Brewing Company APAC bundelt de activiteiten van de brouwer in Azië en de Stille Zuidzee. Vooral China is van belang. Het land is de grootste biermarkt van de wereld.

BUSINESS

Porsche zorgde vorig jaar voor een duizelingwekkende 30 procent van de winst van Volkswagen Group. De druk neemt toe om van het automerk weer een zelfstandige onderneming te maken.

BUSINESS

De tentoonstelling over Charlotte Perriand in de Fondation Louis Vuitton is een eerherstel voor de belangrijkste Franse vrouwelijke architect en meubelontwerper van de twintigste eeuw.

AGENDA

De deadline voor de verplichte melding van de 'uiteindelijke begunstigden' in vennootschappen, vzw's en stichtingen is de facto verschoven naar eind dit jaar. Normaal moest die melding uiterlijk op 30 september gebeuren, maar de fiscale administratie gedoogt late beslissers.

MONEYTALK