Web weergave

Stuurt de Vivaldi-coalitie het land naar een economische relance, of drijft ze onze economie helemaal de dieperik in? Dat hangt af van het antwoord op vijf cruciale uitdagingen. De aanloop naar het regeerakkoord oogt allesbehalve hoopgevend.

COVERVERHAAL

De Vlaamse regering wil met eenmalige overheidsinvesteringen het voortouw nemen in het relancebeleid na de coronacrisis. Daarmee geeft ze gehoor aan de smeekbedes van de experts van het Economisch Relancecomité en de SERV, de denktank van de Vlaamse regering.

COVERVERHAAL

Met een nieuwe tunnel wil de spoornetbeheerder Infrabel de Antwerpse haven beter bereikbaar te maken. Het project kost 3 miljard euro en raakt de eerste tien jaar niet klaar. "We hebben investeringen nodig die sneller renderen", zegt Paul Hegge, de voorzitter van het Belgian Rail Freight Forum.

DE WEEK

Jos Donvil, de ex-CEO van BASE en VOO maar ook voetballiefhebber, volgt zijn hart. Hij wordt COO bij voetbalclub Anderlecht, nochtans een concurrent van zijn lievelingsclub Standard Luik. "Na het overlijden van mijn echtgenote kwam alles in een stroomversnelling."

HET GEZICHT

Na bijna 500 dagen getouwtrek staat er eindelijk een nieuwe federale regering in de steigers. De vijandigheid waarmee politici tot voor kort voor de camera's over elkaar spraken, staat in contrast met hoe het er bij politieke onderhandelingen echt toegaat. Enkele ervaringsdeskundigen gunnen Trends een blik achter de schermen.

BUSINESS

AB InBev zoekt een nieuwe CEO. Jarenlang maakte Carlos Brito de dienst uit, maar de magie is eraf voor de belegger. Het aandeel zit in een sukkelstraatje. Toch blijft de voormalige verkoopdirecteur Jo Van Biesbroeck, ook wel eens de schaduw-CEO genoemd, overtuigd van de kracht van het bedrijf. "Er is een tijd van komen en gaan voor iedereen. De keuze voor een nieuwe CEO wordt een van de moeilijkste beslissingen ooit voor AB InBev."

BUSINESS

De voorbije jaren is het uitzendbedrijf Vivaldis sterk gegroeid, zowel organisch als door overnames. Corona zette een rem op de expansie. Nu schakelt Vivaldis opnieuw een versnelling hoger met de steun van zijn aandeelhouder Dovesco, het investeringsfonds van Gregory en Anthony De Clerck.

BUSINESS

The Vegan Butcher's Choice bereidt veganistische maaltijden. De coronacrisis duwde de Brusselse cateraar richting de onlineverkoop.

BUSINESS

Wie deze herfst of winter hip wil zijn, draagt een hoofddeksel. En het liefst een hoed. Want na jaren van onderdrukking door de baseballcap en de beanie is de hoed aan een heuse opmars bezig.

BUSINESS

Het onlineplatform van de Nationale Loterij bestaat tien jaar. Het succes van de onlinekras- en trekkingsspelen is gestaag gegroeid en is nu goed voor 20 procent van de omzet.

BUSINESS

Niemand schilderde mooiere wolken en onweersluchten dan John Constable. Over de Britse voorloper van het impressionisme loopt in Haarlem een belangrijke expo.

AGENDA

Met een nieuw boek willen de financiële journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet mensen wijzen op de alternatieven voor het spaarboekje. "Op een aandeel dat in tien jaar 13 procent in waarde daalt, teken je nooit in. Maar we zetten wel al ons geld op een spaarrekening."

MONEYTALK

Hoewel de coronacrisis de solidariteit onder de bevolking een boost gaf, zagen veel goede doelen hun inkomsten dalen. "Deze crisis toont nog eens aan dat je duurzame engagementen moet zoeken", vertelt Björn Macauter van Ondernemers voor Ondernemers.

MONEYTALK