Web weergave

Als geen ander beseft de medische sector hoe snel een exponentiële curve wel kan stijgen. Pas als we straks allemaal ingeënt zijn, is die druk van de ketel. Dat zegt Wim Verhoeven, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Sofina heeft de voorbije jaren een schitterend beursparcours gereden. Kleine beleggers kunnen veel tranen en zweet inruilen voor extra rendement door het aandeel van de investeringsmaatschappij te kopen. Want dankzij haar zo goed als onnavolgbare succesrecept zal Sofina ook de volgende jaren bijna zeker de beurs verslaan.

COVERVERHAAL

Vlaanderen zal zich voortaan anders verkopen als toeristische bestemming. Gedaan met de puur economische benadering: de gevaren van het uitdijende massatoerisme zijn te groot. Toerisme Vlaanderen, het overheidsagentschap dat toeristen moet helpen lokken, werkte een nieuwe strategie en structuur uit. Corona versnelt de implementatie ervan.

BUSINESS

'Na de kernramp in Fukushima besliste Duitsland zijn nucleaire centrales te sluiten. Dat soort strategische overwegingen wordt in ons land amper gemaakt', zegt Trends-redacteurLuc Huysmans.

OPINIE

De tweede coronagolf duwde ons ziekenhuissysteem in november vorig jaar net niet de afgrond in. Trends volgde toen hoe het management van GZA Ziekenhuizen Antwerpen die crisis beheerste. We vragen hoofdarts Kristiaan Deckers hoe hij aankijkt tegen een mogelijke derde golf, met een Britse en een Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

DE WEEK

Onder president Joe Biden maken de Verenigde Staten zich op om opnieuw hun rol op het wereldtoneel op te eisen, maar de regie zijn ze kwijt. Is China aan de beurt? Wellicht, maar dan vooral door de westerse zwakheid, menen kenners. 'China heeft nooit gevraagd dat we ons zo zouden laten gaan.'

BUSINESS

"We zijn nog altijd razend ambitieus, anders zouden we geen Cracco's zijn." Marie-Julie en Pieter-Jan, de kinderen van wijlen Philip Cracco, laten zich niet ontmoedigen door corona. BOEMM!, de hr-groep die hun vader samen met Lieven Bonamie in 2017 had opgericht, komt weer op kruissnelheid na een moeilijk jaar.

BUSINESS

Een bestuurder die de gerechtelijke reorganisatie opstart om het bestaan van de onderneming kunstmatig te rekken, kan persoonlijk opdraaien voor de schulden als de vennootschap failliet gaat. Dat benadrukt de ondernemingsrechtbank in Dendermonde.

BUSINESS

Callant Insurance & Financial Advice neemt zijn sectorgenoot DPS Verzekeringen in Antwerpen over. Het is dit jaar al de derde overname op rij in de subtop van de verzekeringsmakelaars. Die structurele trend zal nog wel even aanhouden.

BUSINESS

BeerSelect heeft eind vorig jaar 6 miljoen euro opgehaald. Daarmee wil de Gentse start-up de capaciteit van zijn brouwerij verviervoudigen. "Het summum van onze investering is de bouw van een eigen laboratorium."

DURVERS

Drie jaar geleden ontwikkelde Colossus in Genk de grootste mobiele 3D-printer ter wereld. Het apparaat gebruikt plasticafval als grondstof. "Onze machines bieden een oplossing op de markt van het duurzame afvalbeheer", zegt CEO Philippe Mérillet.

DURVERS

De Antwerpse start-up BloomUp helpt jongvolwassenen de stap te zetten om mentale ondersteuning te zoeken. Het digitale platform verlaagt de drempel en verkort de wachttijden.

DURVERS

Sinds eind 2016 volgden we in dit dagboek het wel en wee van vier start-ups. Na een jaar werd een start-up vervangen door een nieuw bedrijf, dat we dan weer een jaar volgden. Dit is de laatste aflevering van de reeks.

DURVERS

Onze bedrijven mogen dan top zijn, toch staat België nauwelijks op de kaart als tech-hub. Dat zegt Frederik Tibau, Expert Digital Innovation & Growth bij Agoria.

DURVERS

De rijscholen draaien weer op volle toeren. In Vlaanderen alleen al moeten meer dan 1 miljoen opleidingsuren worden ingehaald. De sector verwacht een stormloop en is naarstig op zoek naar extra instructeurs. "De mensen zullen geduld moeten hebben", zegt Jeroen Smeesters, de voorzitter van de federatie van de erkende rijscholen en opleidingscentra.

BUSINESS

Lobbying en achterkamertjespolitiek zijn praktijken van het verleden, stellen Olivier Van Horenbeeck en Peter De Keyzer van Growth Inc. in een nieuw boek. Bedrijven moeten zich in plaats daarvan profileren als een motor van maatschappelijke verandering en vooruitgang.

BUSINESS

In onderzoeken naar financieel-economische misdrijven en misdaadgeld presteren het gerecht en de politie ondermaats. Dat lokt criminelen naar België, zegt Theo Byl, onderzoeksrechter in Mechelen en coördinator van het handboek Financieel rechercheren.

BUSINESS

Deze week stemt de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement over een wetsvoorstel om schendingen van het milieu en mensenrechten in de productieketens van bedrijven aan banden te leggen. "Zelfregulering wordt ingeruild voor juridisch afdwingbare verantwoordelijkheid", zegt Europees Parlementslid Lara Wolters.

BUSINESS

De Belgische familiale investeringsmaatschappij VP Capital zet haar vermogen in voor de duurzaamheidstransitie. Directeur Guus van Puijenbroek is de bezieler van die nieuwe investeringsstrategie. "De duurzame omslag zal vooral vanuit het bedrijfsleven komen."

BUSINESS

In de strijd tegen het coronavirus stonden de scholen in de rij om CO2-meters aan te schaffen. Renson bracht zo'n toestel versneld op de markt. Operationsmanager Anneleen Vens is het gezicht van de innovatie en de digitale transformatie in het bedrijf: "Een status quo is nooit goed. We moeten blijven vernieuwen."

INSPRING FIFTY

Met de stopzetting van de analoge kabel bij Telenet komt Vlaanderen in het streamingtijdperk terecht. De kostprijs van meerdere streamingabonnementen ligt hoger dan die van klassieke betaaltelevisie. Maar door abonnementen af te wisselen mist u niets en kunt u besparen.

MONEYTALK

Veel mensen werken al maanden thuis door de coronacrisis. Cybercriminelen spelen daarop in. Vishing maakt deel uit van hun aanvalsstrategie. "Zulke criminelen klinken vaak heel geloofwaardig", zegt Christof Jacques van het cyberbeveiligingsbedrijf Check Point.

MONEYTALK

Sommige eigenaars van zonnepanelen houden een forse financiële kater over aan de beslissing van het Grondwettelijk Hof dat ze hun terugdraaiende teller geen vijftien jaar meer mogen houden. Een compensatieregeling moet hun leed verzachten.

MONEYTALK