Web weergave

Door de heel besmettelijke omikronvariant kampen bedrijven steeds meer met uitvallend personeel. Maar bij Proximus, een van de grootste essentiële bedrijven in België, valt de impact heel goed mee, zegt directeur Corporate Prevention & Protection Marc Moris. Drie vragen.

START

De Belgische startupscene heeft een gigant nodig als rolmodel en anker. Deliverect, Collibra en Odoo komen steeds dichter in de buurt, zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

OPINIE

De loonkostenhandicap is terug van nooit helemaal weg geweest. De hoge inflatie zaagt via de automatische index aan de poten van de concurrentiekracht van de bedrijven, op een ogenblik dat de ondernemingen kampen met hoge energiefacturen en een structurele schaarste op de arbeidsmarkt. 'We slagen er in dit land niet in verder te kijken dan onze neus lang is', zegt VBO- voorzitter Bart De Smet.

INZICHT

De torenhoge gasprijzen sijpelen ook door in de voedselprijzen. Kunstmest wordt schaars, want voor de productie is veel gas nodig. Dat vreet aan de oogsten en jaagt nu al de voedselprijzen omhoog. Het voorjaar wordt de eerste cruciale test.

INZICHT

Het was het nieuws van de voorbije week: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) neemt een belang van 6,3 procent in Ageas. Voor CEO Hans De Cuyper hoeft het daar niet bij te blijven: "Er is altijd plaats voor langetermijninvesteerders die geloven in ons verhaal."

INZICHT

Bruce Springsteen en co halen miljoenen uit de verkoop van hun catalogus. De handel in muziekrechten boomt.

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn (54) is de CEO van bdtronic, een Duitse machinebouwer voor de elektronica-indusTRIE

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Na een nieuwe kapitaalronde van 150 miljoen dollar is het nog geen vier jaar oude Gentse softwarebedrijf Deliverect klaar om zijn plek in de wereldtop in te nemen. "We hebben vanaf de start gezegd dat we een bedrijf willen bouwen dat honderd jaar meegaat. Daar zijn we nog altijd rotsvast van overtuigd", zegt CTO en medeoprichter Jan Hollez.

COVERVERHAAL

Wie een kleurentatoeage wil, moet nog even geduld hebben. De tatoeëerders mogen niet langer inkt gebruiken die de kleurstof isopropanol bevat. Gelukkig kun je nog altijd kiezen voor een tekening in stijlvol zwart.

INSPIRATIE

Huisarts Julie De Vos veroorzaakte commotie op de sociale media, toen ze deelde dat ze geen euro moederschapsuitkering van het ziekenfonds zou krijgen, omdat ze 'te lang' had doorgewerkt. Ze werkte tot enkele dagen voor de uitgerekende datum om haar overwerkte collega's zo lang mogelijk bij te staan.

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Almaar minder energieleveranciers bieden nog contracten met een vaste prijs aan. Contracten met variabele prijzen vergelijken, is heel moeilijk. En het is zo goed als onmogelijk om andere elementen in de vergelijking mee te nemen, zoals de kredietwaardigheid van de leverancier en de duurzaamheid van het businessmodel.

ADVIES