Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De westerse landen steunen Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland, met massale leveringen van wapens en munitie. Maar stilaan dreigen er voorraadtekorten, zeker nu de westerse landen ook hun militaire arsenaal voor eigen gebruik willen uitbreiden. De Europese defensie-industrie moet een tandje bijsteken. Dat is niet eenvoudig na een lange periode van militaire afbouw.

INZICHT

De West-Vlaming Peter Vanacker is sinds vorige lente de machtigste Belg in de chemiesector. Toen werd hij de CEO van LyondellBasell, een naam die in onze contreien amper een belletje doet rinkelen, maar 's werelds op drie na grootste chemiegroep is. Het is aan Vanacker om van die chemiereus een fitte duurzaamheidskampioen te maken.

INZICHT

Staat uw bedrijf niet op de beurs, dan is het minder waard dan zijn beursgenoteerde sectorgenoot. Maar daar hoeft u zich niet bij neer te leggen. Enkele ingrepen volstaan om de waardering op te pimpen.

INZICHT

30 tot 40 procent van de kmo's heeft geen idee hoe het verder moet, als de eigenaar of de zaakvoerder zwaar ziek wordt. Is het mogelijk het bedrijf voort te zetten, of is een sluiting de enige optie?

COVERVERHAAL

Begin 2019 stampten Heidi Theys, Peter De Prins en Geert Letens het Leuvense consultancybureau in changemanagement LQ uit de grond. Toen stak het leven stokken in de wielen: in augustus 2020 stapte De Prins uit het leven, en in oktober 2022 kreeg Theys de bikkelharde diagnose: pancreaskanker stadium vier. Genezen kan niet, opereren evenmin, stabiliseren in het beste geval. Toch ligt noch de optimistische onderneemster, noch haar bedrijf op apegapen.

COVERVERHAAL

Het beheer van appartementsgebouwen is een groeimarkt. Het is daarom jammer dat zo weinig jonge vastgoedprofessionals voor het beroep van syndicus kiezen, vindt Tom Vandermeersch van Appartementor.

INZICHT

Volgens een rapport van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid krijgen vrouwen in vergelijking met hun mannelijke collega's nog altijd 8,5 procent minder betaald, is hun pensioen 26 procent lager en zijn hun promotiekansen kleiner. Nochtans is de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt sterk verbeterd.

INZICHT

Pieter Verstraete werkt in China als bedrijfs-adviseur voor One-Stop China

HET BESTE UIT..

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Zoals zovelen hebt u de afgelopen weken misschien al ChatGPT getest. U stelt om het even welke vraag en binnen de kortste keren geeft de chatbox van de nieuwste generatie een helder en concreet antwoord. Gedaan met 'ik begrijp niet wat u bedoelt' of 'ik vind de informatie niet'. Laurent Sorber, een ondernemer in artificiële intelligentie, noemt het een 'iPhone-moment' voor die technologie.

INSPIRATIE

De Belgische socialemediamanagers zijn het beu. De haatspraak en het grensoverschrijdende gedrag op de kanalen die ze voor bedrijven beheren, maken een goede communicatie met klanten en volgers onmogelijk. Daarom lanceren ze het Hier Niet-charter, een oproep naar alle bedrijven en socialemediamanagers om ruziemakers buiten de deur te houden.

INZICHT

Tooghangen. Ik vind het zalig. Zeker wanneer je er goed aan kunt eten en je de brigade met veel precisie de stoom uit de potten - en hun oren - ziet houden. Zo'n plekje is het nieuwe Ivresse in Ukkel.

INSPIRATIE

Voor zijn 68ste editie brengt BRAFA een eclectische mix van kunstobjecten en stijlen, met speciale aandacht voor art nouveau, Pierre Alechinsky en design.

INSPIRATIE

Een lezeres schrikt als ze de eerste voorschotfactuur van een nieuwe energieleverancier ontvangt. Terwijl de media berichten over de lage gasprijs, moet ze meer dan ooit betalen voor haar verwarming.

GELD en BEURS

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

De banken stellen een verhoogde interesse van beleggers in obligaties vast. Ze verwachten ook dat meer Belgische bedrijven in 2023 met de hoed zullen rondgaan, om aan die toegenomen vraag tegemoet te komen. Maar bij beleggen in obligaties komt meer kijken dan bij beleggen in aandelen. Hoe begint u daaraan?

GELD en BEURS

De Belgische start-up Better maakt filantropie voor iedereen toegankelijk met een simpel maandabonnement. Al vanaf 5 euro kunnen weldoeners een project steunen. "Ons fonds werkt samen met de Koning Boudewijnstichting, waardoor giften vanaf 40 euro per jaar fiscaal aftrekbaar zijn", zegt medeoprichter Marie Logé.

GELD en BEURS

Specialisten in cyberveiligheid verwachten in 2023 een wereldwijde explosie van aanvallen met ransomware. In de eerste helft van 2022 steeg het aantal nieuwe varianten met bijna 100 procent, weet Patrick Commers van Fortinet Belgium. "Cybercriminelen hebben soms geen technische kennis meer nodig om een aanval uit te voeren."

GELD en BEURS