Trends nr. 04 | 25 januari 2018

Web weergave

'Trump zit aan ons begrotingstoetje'

Het is een doodzonde dat ook deze regering niet beter gebruikmaakt van de goede conjunctuur en van de rentebonus. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

'Ooit is de Antwerpse haven vol'

Een sterke haven is nochtans de motor van de Vlaamse economie, niet alleen voor de logistiek. Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

OPINIE

'We komen van ver'

VBO-topman Pieter Timmermans ziet de sinds 1996 opgebouwde loonkostenhandicap zo goed als verdwijnen. Daarvoor baseert hij zich op een recent rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Door de taxshift zouden de Belgische ondernemingen dit jaar zelfs 1 procent competitiever zijn dan in 1996.

DE WEEK

BEyond wil van Belgische start-ups wereldspelers maken

Vanaf vandaag tot 18 februari kunnen Belgische start-ups zich inschrijven voor het nieuwe BEyond-acceleratieprogramma van Pulse Foundation. "BEyond wordt uitsluitend geïmplementeerd en gerund door ondernemers", zegt Paul Bosmans, CEO van Pulse Foundation.

BUSINESS

Familie Colruyt en biotechpionier stappen in techbedrijf Ontoforce

Ontoforce tankt 4,3 miljoen euro bij. De software om verschillende soorten data snel te ontsluiten en te doorzoeken krijgt twee nieuwe aandeelhouders: Korys, het investeringsvehikel van de familie Colruyt, en de biotechpionier Annie Vereecken. En met Dirk Pollet komt er ook een ervaren co-CEO aan boord.

BUSINESS

Liefste dagboek,

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Planningssoftware voor voetbalbonden en bedrijven

De Belgische voetbalbond moest in het verleden handmatig de scheidsrechters aanwijzen voor de 150.000 wedstrijden die jaarlijks gespeeld worden. Het computerprogramma RefAssist van MoveteX bracht daar verandering in.

BUSINESS

'Het DNA van Roularta verandert niet'

Roularta Media Group wil een grote portefeuille lifestylemagazines overnemen van Sanoma België in een transactie ter waarde van 34 miljoen euro. Volgens Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group, past de overname goed bij de andere magazines en is er veel synergie mogelijk.

BUSINESS

Bestrijder van lopende vuurtjes

Ondernemen moet in het bloed zitten. Bernard Santens, een telg van de Oost-Vlaamse textielfamilie, maakte van Rf-Technologies een West-Europese topspeler in brandbeveiliging. "We willen in de Champions League spelen."

BUSINESS

Ervaringen delen

Ingenieur Alexander Dewulf heeft een passie voor Club Brugge, lacht graag met Louis de Funès en Bourvil en houdt van wandeltochten in het land van de Katharen.

BUSINESS

Goud, zilver en brons

Een medaille moet je verdienen. Of je kunt ze laten maken bij een graveur-medailleur. Mauquoy uit Grobbendonk heeft de kunst van het slaan van medailles al meer dan 140 jaar onder de knie.

MADE IN BELGIUM

Vele tinten grijs in familiebedrijven

Familiebedrijven die hun bestuur willen professionaliseren, kloppen voor goede raad vaak aan bij externe adviseurs en bestuurders. Maar breng je die het beste samen in een louter adviserende raad van advies of kies je voor een controlerende raad van bestuur met externen?

BUSINESS

Scoren met nieuwe kantoren

Niet alleen locatie, maar ook timing is een cruciale succesfactor in vastgoed. In Antwerpen valt de oplevering van twee grote kantoorprojecten wonderwel samen met de opleving van de economie.

BUSINESS

'Het jaar van de gedeelde werkplek'

De Brusselse kantoormarkt liet in 2017 een gemengd beeld zien. De opname bleef onder het gemiddelde, het aantal transacties daalde en cruciale spelers zoals Europa bleven afwezig. Voor 2018 zijn de verwachtingen hooggespannen, vooral ook omdat de investeerders goed bij kas zitten.

BUSINESS

BRAFA piekt

Een nieuw ontdekte late Rubens: met zo'n wereldprimeur kan zelfs TEFAF Maastricht niet uitpakken. De Brusselse kunstbeurs BRAFA heeft de wind mee.

AGENDA

Nieuwe spelregels geven trackers een duwtje in de rug

De beursbelasting voor duizenden trackers halveert. Daarnaast worden de hogere kosten van de actief beheerde fondsen duidelijker zichtbaar voor beleggers. Zo blaast Europa wind in de zeilen van de trackers.

MONEYTALK

Opkrabbelen na de crash

De koers van de bitcoin stuikte vorige week in elkaar. We hervatten ons en investeerden in twee nieuwe virtuele munten.

MONEYTALK