Trends nr. 04 | 24 januari 2019

Web weergave

'China wil onze lunch opeten'

De vertragende Chinese economie torpedeert onze groeivooruitzichten. Als de kansen niet keren, wordt de recessie van 2019 ' made in China'. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

De koopkracht stijgt: wie werkt is almaar beter af

De koopkracht van de Belgen stijgt al jaren, en dat blijft nog wel een tijdje zo. Al profiteert niet iedereen daar evenveel van. Wie een baan heeft, is duidelijk beter af dan wie moet leven van een uitkering.

COVERVERHAAL

Soepel geldbeleid van centrale banken maakt rijken rijker

Na de crisis begonnen de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa met het grootste monetaire experiment ooit. Hun soepele geldbeleid of QE heeft de economie rechtgehouden, maar de vermogensongelijkheid is erdoor gestegen. Daarmee zijn de risico's verplaatst van de beurs naar de straat.

COVERVERHAAL

Damien Vanden Dael (CEO FACQ): baas in badkamers

De familiale badkamergroothandel FACQ groeit jaar na jaar naar de top van de Belgische markt. De CEO Damien Vanden Dael, telg van de vijfde generatie, is de discrete architect van die groei.

HET GEZICHT

'Amerikaanse groei zakt onder 2 procent'

In de Verenigde Staten beleeft de federale overheid de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis. "De Amerikaanse economie is op weg naar haar zwakste prestatie in drie jaar", verwacht ING-econoom James Knightley.

DE WEEK

Synthetische diamant gooit sector overhoop: '2019 wordt een sleuteljaar'

Diamonds are forever, zong Shirley Bassey in 1971 aan het begin van de gelijknamige Bond-film. Maar die diamanten komen niet noodzakelijk meer uit de ondergrond van Rusland, Canada of Afrika. Synthetische diamant rukt op, nu zelfs De Beers steentjes in een laboratorium maakt. De sector staat op zijn kop.

BUSINESS

'Europese chemie zit in de penarie'

Jim Ratcliffe, de puissant rijke oprichter en baas van het Britse chemieconcern Ineos, heeft net beslist 3 miljard euro te investeren in Antwerpen. Maar dat belet hem niet snoeihard uit te halen naar Europa, dat de chemiesector de afgrond indrijft.

BUSINESS

Siemens blaast zijn geboorteplaats nieuw leven in met recordinvestering in techcampus

Siemens trekt 600 miljoen euro uit om in de Berlijnse buitenwijk Siemensstadt een nieuwe technologiecampus te bouwen. Daarmee wil de Duitse industriereus zijn geboorteplaats nieuw leven inblazen. De glorie van weleer loert om de hoek, al twijfelen de bewoners. "Sociaal-cultureel is de wijk achtergebleven. De vraag is of dat zal veranderen."

BUSINESS

'Koopjes op kosten van de werkgever'

Een verkoper die op de baan is, mag gerust uitgaven doen om zijn wagen te parkeren, maar in het weekend vind ik dat dat niet kan op kosten van de werkgever. Dat zegt Danielle Vanwesenbeeck, ondernemer en Vlaams Parlementslid voor Open VLD.

BUSINESS

Incendin bouwt aan wereldwijde groep in brandbescherming

Incendin timmert in alle discretie aan de uitbouw van een wereldwijde groep in brandwerend materiaal. CEO Joris Coppye ontvouwt de strategie van Incendin. "Overnames doen is eigenlijk niet zo moeilijk. Integreren is veel moeilijker."

BUSINESS

Aftellen naar het UBO-register: zo beschermt u het familiale vermogen

Controlerende aandeelhouders stippen 31 maart 2019 het best aan in hun agenda. Dan treedt het UBO-register in werking. Het biedt meer zicht op het aandeelhouderschap en dus het vermogen van families. Maar wat houdt het register precies in? En hoe bereidt u zich het best voor?

BUSINESS

'Panische angst voor water'

Ivy Vanderheyden, de marketingdirecteur van SAS Institute, houdt van hardlopen in de Limburgse bossen. De kunstminnende germaniste droomt van een wereldreis waarbij je tijd hebt om een land, zijn cultuur en de mensen echt te leren kennen.

BUSINESS

Sensor spoort waterlekken op

Dagelijks gaat meer dan 35 procent van het door de watermaatschappijen verdeelde water verloren door lekken. Shayp houdt dat waterverbruik in de gaten.

BUSINESS

WeGroup haalt 650.000 euro op in eerste kapitaalronde

De Gentse verzekeringsstart-up WeGroup haalde eind vorig jaar 650.000 euro op bij het Business Angels Network Vlaanderen, de universitaire accelerator imec en meer dan honderd particuliere investeerders. Het is daarmee een van de eerste insurtechs die geld ophaalt bij het grote publiek.

BUSINESS

'Ik weiger me te specialiseren'

Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. - Hij mag dan romanist van opleiding zijn, Jan Baetens (62) beperkt zich niet tot Franse literatuur. Het geeft de literatuurwetenschapper een humanistisch aura in een tijd waar monolitische specialisatie de toon zet.

WETENSCHAP

De deelwerkplek wordt volwassen

De opmars van de coworkingspaces of deelwerkplekken voegt een welgekomen portie dynamiek toe aan de kantoormarkt. Tegelijk rijst de vraag of sommige spelers zich niet vergalopperen in de expansiewedloop.

BUSINESS

Aanbod op Vlaamse kantoormarkt wordt krap

Na een behoorlijk 2018 kan 2019 weleens overgangsjaar worden voor de Vlaamse kantoormarkt. Want het aanbod van nieuwe, interessant gelegen kantoorruimte droogt op.

BUSINESS

Brussel zoekt zijn evenwicht

De Brusselse kantoormarkt is een vat vol tegenstrijdigheden. Ondanks een zwakke vraag blijft de leegstand dalen en kampt de markt met een flagrant gebrek aan kwaliteitskantoren. Voor 2019 is het afwachten of de projectontwikkelaars hun risicoaversie overwinnen.

BUSINESS

Kwaliteit op Brafa

BRAFA Art Fair nestelt zich nadrukkelijk aan de top van de Europese kunst- en antiekbeurzen met een eigen profiel: uitbundig, veelzijdig en kwalitatief. Het kunstenaarsduo Gilbert & George geeft deze editie een rebelse twist.

AGENDA

Rendement begint waar de kosten stoppen

Vorige week overleed John Bogle, de uitvinder van het indexbeleggen tegen zeer lage kosten. Bogle leerde de beleggers dat een mooi rendement halen, begint met zo weinig mogelijk kosten te betalen. Maar hoe doet u dat?

MONEYTALK

Autoleningen zijn spotgoedkoop

Het was nog nooit zo goedkoop om een auto te kopen met een krediet. En voor een ecologische wagen bieden de banken vaak nóg lagere rentevoeten aan.

MONEYTALK