Web weergave

Marc Coucke verbaasde vriend en vijand met zijn nieuwe ingreep aan de top van de voetbalclub Anderlecht. "We zitten daar niet om geld te verdienen", zegt de flamboyante entrepreneur in een zeldzaam gesprek over zijn loopbaan en business aan de vooravond van zijn 55ste verjaardag.

COVERVERHAAL

De dagenlange panne bij Picanol is een klassiek voorbeeld van hoe driest hackers hun doelwitten gijzelen met ransomware. Een goede beveiliging en training van het personeel zijn niet genoeg, bouw voldoende veiligheidsschotten in, zeggen experts. "Het lot van je bedrijf mag niet afhangen van een verstrooide werknemer of van een niet-geüpdatete computer."

BUSINESS

Cegeka heeft een druk jaar voor de boeg. Het onlangs overgenomen KPN Consulting moet worden ingepast in de Nederlandse activiteiten. CEO Stijn Bijnens wil dat de van oorsprong Limburgse IT-dienstverlener zich ook meer profileert in cyberbeveiliging en in Duitsland.

BUSINESS

Het aantal werkzoekenden dat een opleiding tot leerkracht volgt, is in vijf jaar bijna verdrievoudigd. 863 werkzoekenden volgen intussen zo'n opleiding. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vindt het goed nieuws dat "werkzoekenden de job van leerkracht als een waardevolle carrière zien".

DE WEEK

De vakbonden in de sector van de dienstencheques eisen een reële brutoloonsverhoging van 1,1 procent. Als die er komt, vrezen de werkgevers nog meer voor hun rendabiliteit. "Die loonsverhoging wordt volledig gefinancierd door de bedrijfsmarges."

BUSINESS

"Iedereen denkt dat 2020 een gemiddeld jaar wordt, niet slecht en ook niet supergoed. Ik ben pessimistischer. Er wordt te weinig geïnvesteerd om de economische groei aan te zwengelen", zegt Gilles Moëc, sinds vorig jaar de hoofdeconoom van de Franse AXA Group.

BUSINESS

De cijfers bewijzen dat Vlaanderen, ondanks de wereldwijde vertraging van de economische groei en de toenemende handelsspanningen, een aantrekkelijke en trefzekere bestemming blijft voor buitenlandse investeerders. Dat zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT).

BUSINESS

De doorbraak van de elektrische wagen zal slechts heel geleidelijk gebeuren. Wellicht zal de zelfrijdende wagen nog eerder doorbreken, verwacht Frank Vancamp, mobiliteitsexpert bij KPMG. De consulent analyseert de Belgische automarkt.

BUSINESS

Toen de zoon van de Australische ondernemer James Dutton allergisch bleek aan klassieke latexpleisters, ontwikkelde Dutton een pleister van bamboevezels. Zijn bedrijf Nutricare verkoopt de pleisters onder de naam Patch ondertussen in 36 landen, sinds kort ook bij ons.

BUSINESS

Bijna een op de vijf Belgen is lactose-intolerant. Toch vond Joke Van Der Heyden geen lekkere koekjes voor haar en haar lotgenoten. Ze lanceerde het koekjesmerk No Milk Today.

BUSINESS

Een familiebedrijf oprichten en succesvol maken, is één ding. Het een eeuw of langer op de rails houden, is een huzarenstukje. Heel wat familiebedrijven slagen met vlag en wimpel. "De nieuwe generatie moet het verleden respecteren, en tegelijk voldoende vrijheid krijgen."

BUSINESS

Als reactie op de groeiende concurrentie van de e-commerce opent Miele een interactieve flagshipstore in Brussel. De Duitse fabrikant van huishoudapparaten schenkt er koffie, toont er zijn producten en houdt er workshops.

ZOOM

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

BUSINESS

De Vlaamse kantoormarkt heeft nog altijd de wind in de zeilen. Na enkele topjaren leek een adempauze in 2019 niet onlogisch, maar ook het voorbije jaar was er een zeer gezonde bedrijvigheid.

BUSINESS

BRAFA, de belangrijkste kunstbeurs van België, opent deze week. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ensor en de Berlijnse Muur.

AGENDA

Als grote bedrijven zoals Picanol in het nieuws komen met cyberaanvallen, spinnen verkopers van cyberverzekeringen daar garen bij. Maar zijn bedrijven en gezinnen wel gebaat bij zo'n verzekering?

MONEYTALK

'Waarom neemt iemand als Fernand Huts zijn toevlucht tot een stichting in Jersey om zijn kunstpatrimonium te beheren en doet hij dat bijvoorbeeld niet in eigen naam of via een Belgische rechtspersoon?' Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht, gaat in op het gebrek aan fiscale systemen voor kunst in ons land.

MONEYTALK