Web weergave

De Vlaamse export lag tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 8,5 procent hoger dan in de eerste zes maanden van 2019. Dat maakte minister-president Jan Jambon bekend tijdens de uitreiking van de Leeuw van de Export, de exportprijzen van Flanders Investment & Trade (FIT).

ACTUA

'Als de pensioenleeftijd voor iedereen in dit land opschuift, is het een raadsel waarom dat niet zou kunnen voor professoren die dat willen.' Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

West-Vlaanderen is de provincie waar de bedrijven met de meest acute personeelstekorten kampen. Zelfs alle werkzoekenden en andere inzetbare groepen aan de slag krijgen, is onvoldoende om alle vacatures in te vullen. Van de beleidsmakers verwachten de werkgevers niet veel meer. Meer arbeidsmobiliteit en -migratie vormen de laatste strohalm.

INZICHT

De twintigste Leeuw van de Export pakt uit met een primeur: bij de kleine bedrijven zijn met de Lievegemse boomkweker Sylva en het Gentse medtechbedrijf Molecubes twee laureaten verkozen. De slotenfabrikant Locinox in Waregem haalde het bij de middelgrote en grote bedrijven.

INZICHT

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook de voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Expo 2020 Dubai opende vrijdag 1 oktober de deuren. Het is de eerste wereldtentoonstelling in de Arabische wereld. Achter de hoogstandjes en de spektakelstukken zal duchtig business worden bedreven. De groepsreizen van de werkgeversfederaties Unizo en Voka waren meteen volgeboekt.

INZICHT

Responsum haalt 1 miljoen euro kapitaal op bij het durfkapitaalfonds Volta Ventures. De investering van Volta kan in de toekomst oplopen tot 2,5 miljoen. Responsum biedt zijn klanten een gelijknamige tool waarmee ze steeds privacyregels zoals GDPR naleven en die instaat voor hun cyberveiligheid.

INSPIRATIE

Op 5 oktober wordt in Antwerpen de Best Female Chef Award uitgereikt aan Pía León, de oprichtster van het restaurant Kjolle in de Peruaanse hoofdstad Lima. Een speciale prijs voor de beste vrouwelijke chef kan een stimulans zijn, vindt León, al hoopt ze dat die over enkele jaren niet meer nodig is. "De realiteit leert dat veel vrouwen niet in het vak durven te stappen, omdat het zo vaak door mannen gedomineerd wordt."

INSPIRATIE

De stad Antwerpen plaatst sinds kort digitale parkeerverbodsborden voor wie ruimte nodig heeft om te verhuizen of te verbouwen. De slimme borden waarschuwen de stad als ze stiekem worden verzet of gestolen. Vier partijen werkten vier jaar aan het bord en het bijbehorende platform: VVS, samen met Rombit, de stad Antwerpen en Screvle.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. IsoHemp verdient het label omdat het de bouwsector milieuvriendelijker wil maken. IsoHemp bouwt een nieuwe fabriek in het Waalse Fernelmont. Daarmee kan de kmo, die vorig jaar het label van de Solar Impulse Foundation kreeg, de productie van isolatie op basis van hennep vervijfvoudigen.

INSPIRATIE

'Iedereen die een tikkeltje interesse heeft in beter beslissen, wist dat een onafhankelijke schatter die de banken moet beschermen nonsens is.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Sinds 2019 moeten vennootschappen en andere structuren melden wie hun ultimate beneficial owners of uiteindelijke begunstigden zijn. 31 augustus 2021 was de deadline om extra bewijsstukken aan het register toe te voegen. Wie zijn verplichtingen niet nakomt, mag zich aan een administratieve boete verwachten.

ADVIES

De telecomwaakhond BIPT werkt aan transparante nieuwe richtlijnen over het 'onbeperkt internet' waarmee de operatoren klanten lokken. 'Onbeperkt' blijkt in de praktijk meestal niet echt onbeperkt te zijn, al moet je aardig wat moeite doen om boven het redelijke volume uit te komen.

ADVIES