Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De wereldtitel en zijn overwinning in de Ronde van Spanje leveren de nauwelijks 22-jarige profwielrenner Remco Evenepoel niet plots de financiële jackpot op. "Eerst een palmares opbouwen. Money time is voor de tweede fase van zijn carrière", zegt Wim Lagae, hoogleraar sporteconomie en marketing aan de KU Leuven.

INZICHT

Voor het eerst is een Septemberverklaring uitgesteld vanwege partijpolitiek gekibbel. Nochtans liggen de maatregelen die nodig zijn om een Vlaams toekomstgericht beleid te voeren, voor het grijpen. De Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV) wijst erop dat er budgettaire ruimte is voor doelgerichte steun aan wie lijdt onder de energiecrisis.

INZICHT

Praten over geld is nog altijd wat taboe. Praten over erfenissen, met de dood als extra element, is al helemaal ongemakkelijk en dus ongebruikelijk. De journalisten Ewald Pironet en Michaël Van Droogenbroeck schreven een derde deel in hun 'Investeren'-reeks, en geven het advies om zo snel mogelijk na te denken over uw financiën op latere leeftijd, en zeker over de erfenis. "Het is gemakkelijker om erover te praten en zaken te regelen als het einde nog niet echt in zicht is."

INZICHT

De rechts-radicale Giorgia Meloni kan Italië in de toekomst met een absolute meerderheid regeren. Hoeveel speelruimte ze heeft, hangt ook af van de twee sterke rivalen in haar alliantie.

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn (55) is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

Jesper Brodin heeft een overvolle dagtaak als CEO van Ingka Group, de belangrijkste holding in het IKEA-imperium. Maar de voorbije weken was hij even een klimaatactivist. Hij kwam onder meer naar Brussel, om er met de Europese Commissie van gedachten te wisselen over hoe de Zweedse retailgigant de klimaatdoelstellingen kan ondersteunen. "Onze klanten kunnen een planetaire impact hebben", zegt hij in een exclusief interview met Trends.

INZICHT

De Belgische industrie lijdt onder een perfecte storm. Het wordt belangrijk om vooral de cruciale sectoren niet te laten kapseizen. In deze laatste aflevering nemen we de farmasector onder de loep. "We zeggen vaak dat we een land van bier en chocolade zijn, maar eigenlijk leven we in een farmaland", zegt Caroline Ven, de CEO van Pharma.be. Maar er dreigt een gevaar: de automatische loonindexering kan de bevoorrechte positie van de farmasector een knauw geven.

RED DE INDUSTRIE

In de strijd tegen de inflatie zal de Amerikaanse centrale bank zich niet laten tegenhouden door een milde recessie. Op die manier wil de Fed, de lessen van haar voormalige voorzitter Paul Volcker indachtig, later meer economische ellende voorkomen.

INZICHT

Er is niets mis met plannen en vooruitdenken en voor uw kinderen en geliefden te willen zorgen, maar laat u vooral niet overhalen meer te schenken dan waar u zich comfortabel bij voelt. Maak er geen ruzie over. Lig er niet wakker van. En vergeet niet: het plannen van uw nalatenschap is een luxeprobleem.

INTRO

Met een zorgvolmacht bepaalt u wie uw vermogen mag beheren wanneer u daartoe niet meer zelf in staat bent. Dat maakt van deze lastgeving een uitstekend sluitstuk van uw successieplanning.

ERVEN EN SCHENKEN

Schenkingen van roerende goederen zijn regelmatig het onderwerp van discussies, vaak omdat de regels veranderen. Na nieuwe regionale en federale aanpassingen maken we met drie deskundigen de balans op.

ERVEN EN SCHENKEN

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De gelijkheid is al eeuwenlang aan een onstuitbare opmars bezig, en toch blijft er een extreme concentratie aan macht en vermogen, ook in Europa, aldus de wereldvermaarde Franse econoom Thomas Piketty. In zijn nieuwe boek doet hij voorstellen om macht en kapitaal weer te doen circuleren onder het volk: belastingen op vermogen, medebeheer in bedrijven en een ontmarkting van de economie.

INSPIRATIE

Het Japanse Fujirebio, de overnemer van het legendarische Belgische biotechbedrijf Innogenetics, ontwikkelt en produceert in zijn Gentse vestiging antilichamen en reagentia. Die zijn de grondstoffen voor het eindproduct: diagnostische testen.

INSPIRATIE

Hebt u onlangs een lekkere gin gedronken? De smaak ervan werd heel waarschijnlijk in Limburg geproduceerd. Lecocq Flavours stuurt zijn aroma's uit naar drank- en voedingsproducenten over de hele wereld. "We hebben een assortiment met 12.000 vloeibare aroma's. Elke week komen er nieuwe bij", zegt CEO Olivier Lecocq.

INSPIRATIE

IPARC heeft een stevige reputatie opgebouwd als kunstrestaurateur. De bestrijding van insecten in kunstobjecten kan een nieuwe groeimotor worden, waardoor het bedrijf ook vaste voet krijgt in het buitenland.

INSPIRATIE

Acht maanden na de sluiting van zijn iconische vissershuisje in Koksijde opende Willem Hiele zijn tweede restaurant. Is de magie gebleven?

INSPIRATIE

Kunstenaars, fotografen, designers en modeontwerpers tonen in Z33 hoe rijk de wereld is, als we maar openstaan voor de veelzijdigheid om ons heen.

INSPIRATIE

'Als de energieprijzen nog verder de pan uitrijzen, voorspel ik de heropstanding van de thermos.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE