Trends

Web weergave

Angela Merkel blijft wellicht Duits bondskanselier, ondanks haar magere verkiezingsoverwinning. Maar de rechtervleugel van de partij mort, met als boegbeeld Jens Spahn.

HET GEZICHT

In de onderzoekscentra van Silicon Valley en China ontwikkelt de artificiële intelligentie zich razendsnel. De mogelijkheden van de zogenaamde intelligente algoritmes beginnen duizelingwekkende proporties aan te nemen. Dat zal de mensheid voor uitdagingen stellen.

ACTUA

Leraars in artificiële intelligentie, ethici en gespecialiseerde juristen, psycho-statistici, 'datadokters', gespecialiseerde verzekeraars, enzovoort. Als de komst van artificiële intelligentie veel beroepen bedreigt, dan creëert ze er ook. Een (onvolledige) opsomming van de beroepen van de toekomst.

ACTUA

In een wereld waarin computers en robots kunnen zien zoals mensen, wordt betaald via een glimlach, liggen in de supermarkt altijd rijpe avocado's en zijn rampen in chemische fabrieken verleden tijd. En misschien krijgen we zelfs zelfrijdende auto's.

ACTUA

De Duitse topeconoom Marcel Fratzscher is "geïrriteerd" over de ruk naar rechts in de Bondsdagverkiezingen afgelopen zondag. In tegenstelling tot veel Duitsers en andere sceptische Europeanen pleit hij voor een verregaande hervorming van de Europese Unie. Maar is de kans niet groter dan ooit dat Duitsland zich na zondag meer op zichzelf richt?

ACTUA

Met zijn overstap van Unizo naar de bankenlobby Febelfin neemt Karel Van Eetvelt een goedgevuld adressenboekje mee. Zijn netwerk beperkt zich niet tot de wereld van de zelfstandigen, de kmo's en de politiek. Er zijn vertakkingen naar grote bedrijven en naar de sport.

ACTUA

Het basisinkomen garandeert elke mens een veilig levensminimum, zonder tegenprestatie. Het recept voor een weerbare en productieve samenleving? Of de doodsteek van de welvaartsstaat? Een notoir voorstander en een virulent tegenstander kruisen de degens.

ACTUA

Digitalisering en nieuwe technologieën kunnen disruptief uitpakken. Ook familiebedrijven gaan handenwringend op zoek naar nieuw digitaal talent. Zelfs voor de functie van topmanager of onafhankelijk bestuurder. Zo'n aanwerving tot een succes maken, vergt wel voorbereiding.

ACTUA

Het maatwerkbedrijf Amival uit Turnhout heeft alles van een regulier economisch groeibedrijf: mooie omzet- en winstcijfers, een groeiende professionalisering en een fonkelnieuw hoogtechnologisch bedrijfsgebouw. "Groei is ons middel, maar tewerkstelling blijft ons eerste doel."

ACTUA

Voor de Catalaanse regering bestaat er weinig twijfel: op zondag 1 oktober spreken de 7,5 miljoen Catalanen zich in een referendum uit voor onafhankelijkheid, op maandag 2 oktober scheidt de regio zich af van Spanje. "Totaal onrealistisch", meent Brigitte Verkinderen, al bijna tien jaar de directeur van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Barcelona.

ACTUA

Gebruikers van het Belgische betalingssysteem Isabel hebben een nieuwe optie: iBanFirst. De Frans-Belgische fintechspeler belooft lagere kosten voor transacties buiten de eurozone. Hij beconcurreert zo de grootbanken, die de eigenaren zijn van Isabel.

ACTUA

De Zwitserse start-up Ambrosus bouwde als eerste een blokketensysteem om de veiligheid van de voedselketen te verzekeren. Het kreeg navolging van IBM, dat voedingsreuzen als Nestlé en Unilever over de streep trok.

BIZZ

Drie jaar plooiden Jorn Vanysacker en zijn Griekse vennoot George Christoforakis zich dubbel om met hun Londense start-up een nieuwe datingapp in de markt te zetten. Terug in België getuigt de ondernemer over het blauwtje dat hij liep.

BIZZ

De tweeling Joyce en Raissa de Haas bedenken en produceren 'mixers': frisdranken die bedoeld zijn om te mengen met sterke drank. Daartoe richtten de zussen in 2014 Double Dutch op, een start-up met Londen als uitvalsbasis.

BIZZ

De Waals-Brabantse start-up e-peas heeft 3,5 miljoen euro opgehaald. Behalve op hulp van The Faktory kan het jonge bedrijfje rekenen op de steun van industriële actoren met naam en faam, zoals Airbus, JCDecaux en Semtech.

BIZZ

Hoera, 'Dragons' Den komt naar Vlaanderen! Wellicht wel niet onder die naam (het wordt Leeuwenkuil), maar een afgeleide daarvan verschijnt ergens volgend voorjaar op Vier.

BIZZ

Onlinevideo en kijkers die televisieprogramma's doorspoelen, maken dat reclamemakers anders reclamespots gaan maken. In vijf seconden moet de boodschap duidelijk zijn.

BIZZ

Gele rondjes die glimlachen, huilen, schreeuwen of hun tong uitsteken. Smileys zijn niet meer weg te denken uit onze mailbox en de sociale media. Hoewel we nu al flirten met een overdosis, blijft het succes van emoticons in stijgende lijn gaan.

BIZZ

Sinds Arnout Van den Bossche het ideale recept voor een burn-out op de planken brengt, krijgt hij de meest uiteenlopende reacties. Laatst nog, van een vrouw die op het werk lege papieren print om zich bezig te houden. "Mensen lachen met de overheid, maar in multinationals is het nog erger."

STIJL

Met een bewerking van Edward II voor Theater Zuidpool, een solotournee en een nieuw boek is Tom Lanoye deze weken incontournable in Vlaanderen.

STIJL

Niet alleen artiesten, journalisten en fotografen maar ook architecten, fiscaal adviseurs en juristen kunnen gebruikmaken van het fiscaalvriendelijke regime voor inkomsten uit auteursrechten. "De originaliteit van het beschermde werk is doorslaggevend."

MONEYTALK

Nu vooral de Amerikaanse aandelen grote hoogten opzoeken, krijgen beleggers al eens hoogtevrees. Maar u kunt uw aandelenportefeuille indekken tegen correcties op de beurzen.

MONEYTALK

Highyieldobligaties zijn een van de meest rendabele activaklassen van de afgelopen tien jaar. De fondsbeheerders die gespecialiseerd zijn in dat segment, blijven overtuigd van hun potentieel.

MONEYTALK