Trends nr. 39 | 26 september 2019

Web weergave

Michel Delbaere (Crop's, ex-Voka): 'Een pensioen van 1500 euro, daar kun je niet tegen zijn'

Grote toekomstprojecten zijn nog mogelijk in dit land, zegt oud-Voka- voorzitter Michel Delbaere. Zelfs met tegenpolen als de N-VA en de PS aan tafel. Het kan, als iedereen wil werken aan noodzakelijke hervormingen als extra overheidsinvesteringen, rechtszekerheid voor bedrijven, een betere arbeidsmarkt en een compleet nieuw pensioenstelsel gebaseerd op kapitalisatie. "Het lukt als we de waan van de dag verlaten."

COVERVERHAAL

Farma pokert met Pia

Het spectaculaire prijskaartje voor het geneesmiddel dat baby Pia moet redden, heeft een tsunami van verontwaardiging over de farmasector op gang gebracht. En terecht, want op die manier stevenen we af op een infarct van de gezondheidszorg.

BUSINESS

De prins van Luik

Voor de Luikse ondernemer François Fornieri leek niets verkeerd te kunnen lopen. Zijn farma- en biotechbedrijf Mithra is een beurssucces. Maar met de overname van het windmolenbedrijf Elicio lijkt hij zijn hand te overspelen.

HET GEZICHT

'Geen duurzame oplossing'

"Als je een actie zoals die voor baby Pia goed voert, kun je in een paar dagen of weken een groot succes behalen. Maar wat gebeurt daarna?" vraagt communicatie-expert Fons Van Dyck zich af. Hij staat aan het hoofd van het merkadviesbureau Think BBDO en is hoogleraar merkstrategie en marketingcommunicatie aan de VUB.

DE WEEK

Pakketvakanties worden duurder in België

Het einde van Thomas Cook België is nabij, nu de Britse moedermaatschappij failliet is verklaard. Maandagavond meldde de directie dat er "één procent kans is op een oplossing". Nochtans valt er in België geld te verdienen met volledig verzorgde vakanties. De prijs van een pakketreis steeg het voorbije decennium sneller dan de algemene consumptieprijzen. En dat wordt er wellicht niet beter op.

BUSINESS

Loonwerkers kloppen overuren

Loonwerkers, die voor rekening van landbouwers en voedingsproducenten onze groenten en gewassen oogsten, kloppen overuren. De klok rond zwoegen de landbouwmachines en halen ze zo snel mogelijk de rijpe oogst binnen. Toch is het een sector met karige winsten. Niet moeilijk, want het inkomen van de landbouwers staat onder druk.

BUSINESS

'Vaak weet de consument niet dat een merk Belgisch is'

Van 14 tot 20 oktober loopt de Week van de Belgische mode. Daarmee willen de sectorfederaties Creamoda en Mode Unie de Belgische merken en retailers een duwtje in de rug geven, en de consument sensibiliseren om onze modesector te steunen. Die steun is meer dan welkom, al laten nieuwe en ervaren mode- ondernemers zich niet afschrikken door een moeilijke markt.

BUSINESS

Hoe Europa reageert op het groeiend aantal Chinese investeringen

Behalve via de Nieuwe Zijderoute verankert China zijn economische macht in de Europese Unie ook via rechtstreekse investeringen en overnames. Trends dook samen met het Europese journalistencollectief Investigate Europe in de cijfers om na te gaan hoever de Chinese investeringstentakels reiken in Europa.

BUSINESS

Het rode goud

Binnenkort begint de oogst van saffraan, ook in ons land. Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd. Wat maakt het product zo speciaal?

ZOOM

Vrijhandel in tijden van oprukkend protectionisme

Op 28 juni sloten de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur een politieke overeenkomst. Na vele jaren van onderhandelen ligt een verregaande liberalisering van de markten in het verschiet. Het vrijhandelsakkoord zal in bepaalde sectoren verregaande gevolgen hebben.

BUSINESS

Britse factormaatschappij Bibby lonkt naar België

Bibby Financial Services, een wereldspeler op in factoring, wil zijn Belgische cliënteel uitbreiden en volgend jaar een vestiging in ons land openen. "Alternatieve financieringsoplossingen voor kmo's, zoals factoring, zijn in België nog te weinig bekend", zegt algemeen directeur Rob Retèl.

BUSINESS

Slim werken met een slim gebouw: 5 tendensen

Gebouwen worden slimmer en de gebruikers veeleisender. Die combinatie geeft facilitymanagers de kans meer op de voorgrond te treden. "De focus verschuift van kostenbeheersing naar waardecreatie."

BUSINESS

Deze 9 beginnersfouten moeten techondernemers vermijden

Elke start-up moet de vallei des doods door voordat hij kan uitgroeien tot een internationale techtopper. Veel ondernemers mislukken daardoor al van bij de start. Negen experts vertellen welke valkuilen startende bedrijven zeker moeten vermijden.

DURVERS

Ouderen langer zelfstandig houden

De vergrijzing creëert kansen voor ondernemers. Freya Products ontwikkelt hulpmiddelen die de mobiliteit van senioren verbetert. De focus op e-commerce is vrij uniek in de sector.

DURVERS

Wifi voor studentenkoten

Nadat Jonathan De Graeve in 2012 geveld werd door een burn-out, besloot hij zelfstandige te worden. Menige student heeft op zijn kot internet en kabel dankzij zijn SmartEye.

DURVERS

Momentopnames op de scène

Geen enkele kunstenaar kon de spanning of concentratie tijdens een avondje in de opera beter weergeven dan Edgar Degas. Dat bewijst het Musée d'Orsay in Parijs in een wervelende expo.

AGENDA

Winst voor iedereen

Volgens de Duitse denker Karl Marx waren aandeelhouders vampieren die de werknemers van een bedrijf leegzogen. Vandaag profiteren meer en meer werknemers mee van de winst van het bedrijf waarvoor ze werken.

MONEYTALK

Creatief met stockpicking

De beheerders van Banque de Luxembourg beleggen in dividenden voor de bescherming, en in smallcaps voor de groei.

MONEYTALK

'De instabiliteit van de erfbelasting in Vlaanderen is dramatisch'

'Vlaanderen is voor gehuwden een fiscaal onvriendelijk gewest voor de successierechten. De jongste vijf jaar was er een stroom van meningen, ballonnetjes, standpunten van de Vlaamse Belastingdienst, wetswijzigingen, enzovoort.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK