Web weergave

Als kankeronderzoek of mantelzorg minder subsidies krijgt, omdat mensen liever de opvang van zwerfkatten steunen, loopt er iets grondig verkeerd. Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

OPINIE

Eén jaar na de lancering van een diversiteitscharter voor de financiële sector maakt Women in Finance-voorzitter Christine van Rijsseghem (chief risk officer van KBC Groep) de balans op. "Dankzij ons initiatief hebben verschillende financiële instellingen een actieplan rond genderdiversiteit opgesteld of hun bestaande plan versneld."

DE WEEK

Na twintig jaar ploeteren tekent Hans Leybaert met Unifiedpost voor een onverhoopt succesvol debuut op de Brusselse beurs. Wellicht scharen ook gewone beleggers zich massaal achter zijn visie op een geautomatiseerde administratie. "In 2020 begint het decennium van de echte digitalisering."

HET GEZICHT

De nieuwe managing director Stijn De Beuckelaer kan met vertrouwen de leiding over de Belgische activiteiten van de Duitse softwarereus SAP overnemen. Door de beperkte impact van de coronacrisis kan hij focussen op de lange termijn."

BUSINESS

De investeringsmaatschappij Gimv bestaat veertig jaar. En de volgende veertig jaar zijn al gegarandeerd, zeggen voorzitter Hilde Laga en CEO Koen Dejonckheere. "Gimv kweekt een generatie bedrijven waaraan Vlaanderen nog veel plezier zal beleven."

BUSINESS

FAM, de Kontichse producent van snijmachines voor de voedingssector, en Caeleste, het Mechelse bedrijf dat hoogtechnologische beeldschermen op maat maakt, zijn de winnaars van de Leeuw van de Export.

BUSINESS

"Wie straks aan de top wil staan, moet snel en wendbaar zijn, een aangepaste werkomgeving creëren en bijdragen tot een betere wereld", zegt Olivier de Groote van Deloitte. Hij bestudeerde hoe de bedrijven - en in het bijzonder de financiële instellingen - moeten werken in het post-coronatijdperk.

BUSINESS

Elke sollicitatie is een onderhandeling. Het loonpakket is een belangrijk onderdeel van die gesprekken, maar bedrijven noch werknemers mogen in de val trappen dat als een breekpunt te zien.

BUSINESS

De meeste techstarters brengen een app of een softwareplatform na een korte ontwikkeling op de markt. Maar 15 tot 20 procent van de start-ups is bezig met deep tech en sleutelt jarenlang aan een vooruitstrevende innovatie. "Het is unieke technologie die moeilijk na te maken valt. Er moet iets briljants aan zijn."

DURVERS

March ontwikkelde een applicatie die bedrijfsvastgoed koppelt aan de beste mogelijke huurder of koper. Het techbedrijf begeleidt ook kmo's die een geschikt bedrijfspand zoeken.

DURVERS

Het grootste deel van het privévermogen dat in de komende twintig à dertig jaar van eigenaar verandert, zal in handen van vrouwen komen. Dat zegt Muriel Uytterhaegen, partner bij We Are Jane, een investeringsfonds voor en door vrouwen.

DURVERS

Vastgoedontwikkelaars vinden moeilijker financiering voor hun projecten. De banken zijn strenger en voorzichtiger bij de toekenning van kredieten. Vooral kleine spelers en het winkel- en het hotelvastgoed zijn getroffen.

BUSINESS

Anton Corbijn is niet meteen bekend als een modefotograaf, maar in Knokke toont de Nederlander in wereldpremière zijn meest modische portretten en campagnebeelden, van Levi's tot Dries Van Noten. Thijs Demeulemeester

AGENDA

Een som geld nalaten aan uw beste vriend kan vanaf 1 juli 2021 zonder dat de fiscus een kwart, of meer, daarvan afroomt. Het duolegaat dreigt door de nieuwe belasting- hervorming in onbruik te raken, waardoor goede doelen inkomsten verliezen.

MONEYTALK

Decennialang was het in de meeste gezinnen vaste prik: een nieuw schooljaar, een nieuwe outfit voor de kinderen. Vandaag moet die nieuwe trui of jas steeds vaker wijken voor tweedehandsspullen. Goed voor de portemonnee én de ecologische voetafdruk. Maar waar klopt u het best aan om kledij tweedehands te kopen of te verkopen?

MONEYTALK