Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Vandaag hebben we de kans om het helemaal anders en dus veel beter te doen dan in de vorige energiecrisis, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Enkele dagen voor de sluiting vragen of de kerncentrale nog stand-by kan blijven, is niet ernstig, stelt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

Huurdersbonden en armoedeorganisaties trekken aan de alarmbel. De piekende energieprijzen en de aanpassing van de huurprijzen aan de sterk gestegen gezondheidsindex duwen financieel zwakke huurders nog meer de dieperik in. Niets doen is niet langer een optie, klinkt het. Maar ingrijpen in de vrije huurmarkt is niet zonder risico.

COVERVERHAAL

De voedingsbedrijven slaken een noodkreet. De overkoepelende vereniging Fevia detecteert te veel alarmsignalen. "Wij sukkelden de voorbije jaren van de ene crisis in de andere", zegt Bart Buysse, de gedelegeerd bestuurder van Fevia.

RED DE INDUSTRIE

De aardappelverwerker Mydibel heeft in Moeskroen zijn eerste groene fabriek neergepoot, die een kwart van haar energie uit afvalstromen van aardappelen haalt. CEO Marc Van Herreweghe moet het hoofd bieden aan gigantische prijsstijgingen. "Hoe reageer je als een product in één week maal dertig gaat?"

RED DE INDUSTRIE

Het was de eerste Lada die er niet meer uitzag als een Lada, maar nu begraaft de Russische autofabrikant zijn vlaggenschipproject Xray, waarmee de modernisering van het concern ooit begon. Een indirect gevolg van de oorlog tegen Oekraïne.

HET BESTE UIT...

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

September is de oogstmaand voor de Belgische wijnbouwers. De sfeer in de sector, die in tien jaar is vertienvoudigd, zit goed. Maar ook niet meer dan dat. Het blijft een zeer kapitaal- en arbeidsintensieve sector, het duurt lang voor een wijnbedrijf rendabel is en de opbrengst varieert enorm, ondanks de klimaatverandering die voor de wijnbouw gunstig lijkt. Kan extern kapitaal voor extra ademruimte en minder stress zorgen?

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Europa legt bedrijven nieuwe regels op rond het meten en rapporteren van duurzaamheidsdata. Het moet greenwashing voorkomen en Europese ondernemingen voorgoed op het groene pad zetten. De impact op het bedrijfsleven is groot.

INSPIRATIE

Een flinke dip na de middag, een stramme rug, een slechte nachtrust... we hebben er allemaal wel eens last van. Topsportcoach Paul Van Den Bosch en zijn dochter Carolien, een welzijnsexperte, leggen in een boek uit hoe een gezonde levensstijl kan helpen om de dag fitter en met meer energie door te komen. "Je haalt het niet als je kijkt naar beweging, voeding of slaap alleen."

INSPIRATIE

Kameo Jobs wil de zaken anders aanpakken dan de andere uitzendkantoren. Meer diversiteit bij het personeel is niet altijd makkelijk, vinden de oprichters, maar in de war for talent is het een must. "Ik begrijp niet dat je subsidies ontvangt omdat je divers bent Daar doen wij niet aan mee."

INSPIRATIE

Hoe houdt een Vlaams modemerk stand in een wereld van e-commerce en economische crisissen, in een sector die gedomineerd wordt door grote internationale ondernemingen? Het traject dat Terre Bleue de voorbije twintig jaar aflegde, bewijst dat het mogelijk is.

INZICHT

Mechelen bruist almaar meer op gastronomisch gebied. Zino Jacobs en Arthur Doppee wakkeren het vuur met Ember nog aan.

INSPIRATIE

Onze Natuur is een "ambitieus 360 gradenmerk" dat het publiek wil laten zien hoe verrassend veelzijdig het wilde België is. Eerst in de bioscoop, daarna in het echt.

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. De 15 minutenstad verdient het label omdat het concept streeft naar toegang tot essentiële voorzieningen voor iedereen. Parijs ontpopt zich tot een 15 minutenstad, Brussel timmert aan een 10 minutenversie en Utrecht gebruikt het model om de bevolkingsgroei in goede banen te leiden. Het concept van wijken met bijbehorende voorzieningen is hot, maar er zijn ook valkuilen.

INSPIRATIE

Recessies zijn moeilijk voor beleggers om op in te spelen. Strategen en analisten leggen uit hoe ze hun portefeuilles er toch tegen kunnen wapenen. "In een gebalanceerde portefeuille is het zaak de recessieklap te beperken, om de grootste risico's af te dekken, zonder achteraf de remonte te missen", stelt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

GELD en BEURS

Dat de energiecrisis voor iedereen gevolgen heeft, is een open deur intrappen. In afwachting van concrete regeringsmaatregelen probeert iedereen individueel oplossingen te zoeken voor de gestegen energiekosten. Een van de oplossingen die her en der circuleren is de energiefactuur laten betalen door de werkgever of door de vennootschap waarvan men de bedrijfsleider is.

ADVIES