Web weergave

De Duitse economische motor draait op volle toeren, en dat zal na de verkiezingen van afgelopen weekend niet snel veranderen. Ook Vlaamse bedrijven profiteren van dat goede zakenklimaat. Grote delen van het land lijken op één langgerekt West-Vlaanderen in Duitsland, met nauwelijks werkloosheid en veel snelgroeiende ondernemingen. Een overzicht.

ACTUA

De export is niet langer de enige motor van de Duitse groei. De Duitsers trekken eindelijk de portefeuille open en de consumptie jaagt de economie aan. De overheidsinvesteringen blijven wel een zorgenkind.

ACTUA

Energiebedrijven klagen al jaren over de lage marktprijzen. Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Of misschien volgt gewoon een nieuwe tunnel.

ACTUA

Bart De Bie, de CEO van de familiale drukkerijgroep Antilope De Bie, heeft uitdagingen nodig. In vier maanden nam de Antwerpse ondernemer drie drukkerijen over. Schaalvergroting is essentieel om te overleven in een stagnerende sector.

ACTUA

De nieuwe kopman van de Waalse werkgeversorganisatie Union Wallonne des Entreprises (UWE) focust op kmo's, de digitale economie en meer samenwerking bij het management.

ACTUA

De luchthaven van Charleroi wil graag aan belang winnen. Maar kan dat wel met de Italiaanse privéaandeelhouder Save, die de jongste investeringen heeft afgeremd? Om meer langeafstandsvluchten te kunnen aanbieden, is mogelijk nieuw kapitaal nodig.

ACTUA

Zelfontplooiing is ons ding, en tegelijk leveren we ons onvoorwaardelijk over aan tirannieke apps. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

ACTUA

Rik Vereecken is een dataspecialist met een eigen zaak, maar hij werkt ook als vrijwilliger in Afrika. Hij ontwikkelde een 'gouden standaard', die ervoor moet zorgen dat donoren in de gezondheidszorg zinvol 'geven'.

BIZZ

De Gentse drukkerij Graphius is gespecialiseerd in het drukken van boeken. Sterke automatisering houdt de edele boekdrukkunst leefbaar.

BIZZ

Vrijdag (25 november) is het weer Black Friday, het uit de VS overgewaaid koopjesfestijn. Winkelbedrijven hopen consumenten te verleiden tot aankopen door grote kortingen aan te bieden. Maar waarom zijn we er zo vatbaar voor, waarom consumeren we zoveel meer dan we nodig hebben? De Duitse wetenschapper Frank Trentmann weet het antwoord.

BIZZ

Terwijl hij ziet dat collega's in andere sectoren onderlinge concurrenten worden, merkt auteur Christophe Van Gerrewey het omgekeerde in de schrijfbranche. "Schrijvers streven naar een soort collegialiteit, precies omdat het moeilijke tijden zijn." Maar dat is buiten Van Gerrewey zelf gerekend.

STIJL

Als u uw pensioen wilt aanvullen met een substantieel bedrag, hebt u geen andere keuze dan te beleggen. Met een investering van een half miljoen euro in aandelen of fondsen kunt u elke maand 1000 euro aan dividenden opstrijken.

MONEYTALK

De zegezekere Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor stabiliteit en zekerheid. Dat zijn eigenschappen die beleggers weten te smaken. Hebben Duitse aandelen dezelfde kwaliteiten als de moeder van de natie?

MONEYTALK

Institutionele beleggers maken zich het meest zorgen over de impact van geopolitieke gebeurtenissen op de financiële markten. Meer dan over een wereldwijde economische vertraging of een correctie op de obligatiemarkt.

MONEYTALK