Trends nr. 38 | 21 september 2017

Web weergave

Vlaamse bedrijven grijpen groeikansen in Duitse hoogconjunctuur

De Duitse economische motor draait op volle toeren, en dat zal na de verkiezingen van afgelopen weekend niet snel veranderen. Ook Vlaamse bedrijven profiteren van dat goede zakenklimaat. Grote delen van het land lijken op één langgerekt West-Vlaanderen in Duitsland, met nauwelijks werkloosheid en veel snelgroeiende ondernemingen. Een overzicht.

ACTUA

De langzame metamorfose van de Duitse economie

De export is niet langer de enige motor van de Duitse groei. De Duitsers trekken eindelijk de portefeuille open en de consumptie jaagt de economie aan. De overheidsinvesteringen blijven wel een zorgenkind.

ACTUA

Stroom wordt duurder

Energiebedrijven klagen al jaren over de lage marktprijzen. Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Of misschien volgt gewoon een nieuwe tunnel.

ACTUA

'De grafische sector heeft sterke spelers nodig'

Bart De Bie, de CEO van de familiale drukkerijgroep Antilope De Bie, heeft uitdagingen nodig. In vier maanden nam de Antwerpse ondernemer drie drukkerijen over. Schaalvergroting is essentieel om te overleven in een stagnerende sector.

ACTUA

'We moeten dringend versnellen'

De nieuwe kopman van de Waalse werkgeversorganisatie Union Wallonne des Entreprises (UWE) focust op kmo's, de digitale economie en meer samenwerking bij het management.

ACTUA

Groeien kost veel geld

De luchthaven van Charleroi wil graag aan belang winnen. Maar kan dat wel met de Italiaanse privéaandeelhouder Save, die de jongste investeringen heeft afgeremd? Om meer langeafstandsvluchten te kunnen aanbieden, is mogelijk nieuw kapitaal nodig.

ACTUA

'Meet je slaapkwaliteit, en doe het nu'

Zelfontplooiing is ons ding, en tegelijk leveren we ons onvoorwaardelijk over aan tirannieke apps. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

ACTUA

'Met medelijden kom je nergens'

Rik Vereecken is een dataspecialist met een eigen zaak, maar hij werkt ook als vrijwilliger in Afrika. Hij ontwikkelde een 'gouden standaard', die ervoor moet zorgen dat donoren in de gezondheidszorg zinvol 'geven'.

BIZZ

Van bestand tot boek

De Gentse drukkerij Graphius is gespecialiseerd in het drukken van boeken. Sterke automatisering houdt de edele boekdrukkunst leefbaar.

BIZZ

'Waarom moet het altijd meer en beter?'

Terwijl hij ziet dat collega's in andere sectoren onderlinge concurrenten worden, merkt auteur Christophe Van Gerrewey het omgekeerde in de schrijfbranche. "Schrijvers streven naar een soort collegialiteit, precies omdat het moeilijke tijden zijn." Maar dat is buiten Van Gerrewey zelf gerekend.

STIJL

Zo verdient u 1000 euro extra per maand

Als u uw pensioen wilt aanvullen met een substantieel bedrag, hebt u geen andere keuze dan te beleggen. Met een investering van een half miljoen euro in aandelen of fondsen kunt u elke maand 1000 euro aan dividenden opstrijken.

MONEYTALK

'Het momentum zit perfect mee'

De zegezekere Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor stabiliteit en zekerheid. Dat zijn eigenschappen die beleggers weten te smaken. Hebben Duitse aandelen dezelfde kwaliteiten als de moeder van de natie?

MONEYTALK

Zorgen voor morgen

Institutionele beleggers maken zich het meest zorgen over de impact van geopolitieke gebeurtenissen op de financiële markten. Meer dan over een wereldwijde economische vertraging of een correctie op de obligatiemarkt.

MONEYTALK