Web weergave

De olieprijs maakt bokkensprongen na de aanval op twee olie-installaties in Saudi- Arabië. In de achtergrond woedt een conflict tussen Saudi-Arabië en Iran, zien de Verenigde Staten hoe hun schalieolie weer wat aantrekkelijker wordt, en wrijven de gasproducenten zich in de handen.

COVERVERHAAL

Een hogere olieprijs is slecht nieuws voor de Belgische gezinnen, die bijna 15 procent van hun gezinsbudget aan verwarming, elektriciteit en transport uitgeven. "Als we daarvoor meer moeten betalen, houden we minder over voor andere zaken", vatten economen het samen.

COVERVERHAAL

Een hoge fiscale druk en tegelijk een efficiënte infrastructuur. Een federalisme dat werkt. Betaalbare pensioenen en gezondheidszorg. Een genereus, maar zeer streng migratiebeleid. Australië, bijna een jaar de thuisbasis van Trends-columnist Marc De Vos, is een referentie voor België en Vlaanderen.

INTERVIEW

Karel Van Eetvelt, de CEO van de bankenfederatie Febelfin, is niet te spreken over de maatregelen die de Europese Centrale Bank vorige week nam. "De ECB haalt het klassieke businessmodel van de banken helemaal onderuit."

DE WEEK

Het Belgische recht laat de doorstart toe van gezonde delen van een bedrijf in moeilijkheden, met enkel de werknemers die nodig zijn om de operatie te laten slagen. Het Europees Hof van Justitie maakt een einde aan die constructie.

BUSINESS

In een open kenniseconomie met een goede marktwerking stoelt inkomensongelijkheid op talent, inspanning en economische verdienste. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

De volgende Waalse regering wil de werkzaamheidsgraad in het gewest optrekken naar 68,7 procent. Dat wordt een loodzware opdracht.

BUSINESS

Chatlayer creëerde een platform voor de bouw van chatbots die in staat zijn mensen echt te begrijpen. "Hoe meer we de gesprekken robotiseren, des te menselijker ze worden."

BUSINESS

'Voor M/V met talent' was decennialang het adagio van zowat elk Vlaamse hr-manager. Maar die focus is veel te eng en totaal achterhaald, vindt bedrijfsstrateeg en veelgevraagde spreker Jeroen De Flander. In een intrigerend boek maakt hij brandhout van het klassieke talentmanagement in het bedrijfsleven.

BUSINESS

Het softwareplatform van het West-Vlaamse BrightAnalytics verbindt financiële gegevens van een bedrijf aan operationele data. Het fintechbedrijfje is de opstartfase ontgroeid en begint in Nederland aan zijn internationale groei. "Tot begin dit jaar wachtten we gewoon tot onze telefoon ging."

BUSINESS

Meer dan twee derde van alle vrachtwagen- trailers op onze Europese wegen heeft een dekzeil dat vervaardigd is bij Sioen. Het spinnen en weven van het technisch textiel vindt plaats in Moeskroen. In de fabriek in Ardooie krijgt het weefsel zijn coating.

MADE IN BELGIUM

De Trends Sales & Marketing Awards (TSMA) is een nieuwe Belgische prijs die marketing- en salesexperts beloont voor innoverende commerciële trajecten, nieuwe marktintroducties of veranderingen in de commerciële strategie van hun bedrijf. De prijzen zijn een initiatief van Trends en Trends-Tendances, met het consulting- en uitzendbedrijf Minds&More als partner. Ze worden uitgereikt op 6 november tijdens een gala-avond in The Event Lounge in Brussel.

BUSINESS

De Duitse industrie zit in een recessie en er is nog meer tegenwind op komst. De auto-industrie en de banken moeten zichzelf heruitvinden. Duitsland ligt achter in digitalisering en start-ups hebben moeite financiering te vinden in eigen land. Toch ziet de ondernemingsadviseur Hermann Simon lichtpuntjes.

BUSINESS

In Khorgos, op de grens met China, verrijzen de grootste drooghaven ter wereld, een nieuwe stad en een megalomane vrijhandelszone. Het plaatsje in het grote niets zegt alles over de Nieuwe Zijderoute.

BUSINESS

In België hebben de hotels de krachtmeting met Booking.com en andere onlinediensten gewonnen. Ze zijn weer volledig vrij om op hun website hun eigen tarieven te bepalen. Maar sommige hebben nu problemen met grossiers die tegen verontrustende prijzen in het klein verkopen.

BUSINESS

Luxemburg bloeit als nooit tevoren, ook nu het zijn bankgeheim heeft moeten opgeven. Vermogende mensen waarderen de stabiliteit en de financiële kennis in het land. De brexit en China doen de rest.

BUSINESS

Opera heeft een economische waarde, weet Peter de Caluwe, de algemeen directeur-intendant van het operahuis De Munt in Brussel. "Cultuur wordt gesubsidieerd, in bedrijven wordt geïnvesteerd. Waarom is dat niet hetzelfde? Ik vind dat we die terminologie moeten aanpassen."

AFTERWORK

Antony Gormley, een van de belangrijkste beeldhouwers van deze tijd, beleeft zijn momentum: de Royal Academy in Londen wijdt een extralarge solotentoonstelling aan zijn werk.

AGENDA

Net als elk jaar komt de federale overheidsdienst Financiën met een lijstje van specifieke controleacties, waarop de fiscus zich zal concentreren. Op wie opent ze dit najaar de jacht?

MONEYTALK

Belgen gaan opnieuw onderhandelen met hun bank om hun hypothecaire lening in te ruilen voor een nieuw krediet met een lagere jaarlijkse rente.

MONEYTALK