Web weergave

De hoeken van ons huis netjes stofzuigen, het blijkt een helse opgave. Maar geen nood, op YouTube stikt het van de reclame voor producten die die klus klaren. Geldklopperij allicht, maar ik laat me voor één keer vangen, want ik wil weten wie die oplichters zijn. Ik kom terecht in een netwerk van webshops die een Schotse postbus delen met een schimmig bedrijfje uit Belize en eisen dat je hun prullen naar China terugstuurt. Welkom in de wereld van het professionele consumentenbedrog.

BUSINESS

'Elke Belg zou op school een basis moeten verwerven over lenen, verzekeren, sparen, pensioensparen, belastingen en budgetbeheer. Zo zijn ze gewapend tegen financiële tegenslag. En dan hebben we het nog niet eens over beleggen gehad.' Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

OPINIE

Yoshihide Suga is de nieuwe premier van Japan. Wat betreft zijn politieke afkomst en stijl, kan het verschil met de aftredende premier, Shinzo Abe, niet groter zijn. In zijn beleid zal Suga de lijn van de afgelopen acht jaar doortrekken.

HET GEZICHT

De chipproducent Nvidia betaalt 40 miljard dollar voor de overname van zijn Britse sectorgenoot Arm. Die produceert zelf geen chips, maar ontwikkelt zeer waardevolle blauwdrukken, zegt Marian Verhelst (KU Leuven/imec).

DE WEEK

Zonder vrijhandelsovereenkomst riskeert het Verenigd Koninkrijk de export naar zijn grootste markt, de Europese Unie, duurder te maken. En toch houdt de Britse premier Boris Johnson vol dat een no-dealbrexit een "goed resultaat" zou zijn.

BUSINESS

De coronacrisis hakt stevig in op de evenementensector. Het Antwerpse audiovisuele bedrijf Blue Moon probeert nieuwe inkomsten aan te boren door te investeren in onlinestudio's om bedrijfsevents te streamen. "Met die nieuwe business willen we versterkt uit de crisis komen", zeggen de zaakvoerders.

BUSINESS

Zelfstandigen hebben de voorbije maanden massaal gebruikgemaakt van coronasteunmaatregelen zoals het overbruggingsrecht en het uitstel van de storting van sociale bijdragen. Het duwde de sociale zekerheid in het rood, maar dat zou tijdelijk zijn. Er is zelfs perspectief op een structurele verbetering van het sociale statuut van de zelfstandigen.

BUSINESS

De elektrische wagen staat op het punt de Europese wegen te veroveren, en dus moet de batterijproductie volgen. De verwachtingen zijn groot: tegen 2025 zou een omzet van 250 miljard euro mogelijk zijn. Dat vergt gigantische investeringen en slechts een paar grote groepen kunnen die aan. Maar ook enkele Belgische topbedrijven kunnen een graantje meepikken.

BUSINESS

'De Belgische verzekeringssector beschikt over een uitstekende infrastructuur om financiële solidariteit te organiseren. Waar wachten we op?' Pedro Matthynsens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits, pleit voor de oprichting van een verzekering tegen pandemieën.

BUSINESS

De compostwormen van Pur Ver zijn dol op tuinafval, brouwerijdraf en koffiedik. De wormencompost die ze ermee maken, is een zegen voor uw moestuin, gazon of plantenborder.

BUSINESS

In volle coronacrisis bouwt Heylen Warehouses zijn grootste project in België: een logistieke hub van 150.000 vierkante meter op een terrein in de Gentse haven. De Kempense vastgoedontwikkelaar ziet daar potentieel voor de e-commercelogistiek in België. En ook de brexit biedt kansen.

BUSINESS

Het Limburgse Foresightee voorspelt de afname van verse producten. De prognoses helpen de voedingsindustrie om hun aankopen beter af te stemmen op de vraag.

BUSINESS

De coronacrisis sloeg veel grote merken knock-out. Tijdens de lockdown verdwenen ze van de radar. Intussen pikken ze de draad geleidelijk weer op. Empathisch zijn zonder opportunistisch over te komen, dat wordt de nieuwe uitdaging van de merken.

BUSINESS

Om Walter Leblancs werk na zijn dood te actualiseren, brengt de Leblanc Stichting haar dynamische oeuvre samen met dat van de Japanner Keisuke Matsuura. Een postume thuismatch.

AGENDA

Elena Savini, wetenschappelijk medewerker bij KBR

AGENDA

Het blijft wat raar: een netwerkevenement met amper netwerkgelegenheid. Want de gasten moeten onmiddellijk aan tafel, ze mogen niet rondlopen tijdens het diner en de presentaties, en de koffie wordt aan tafel gebracht. Kortom, het is toch net dat tikje anders.

COCKTAIL

Om de laatste weerstand tegen het duurzame beleggingsbeleid weg te werken, deed Van Lanschot Bankiers een enquête bij zijn netwerk. Dat bijna 90 procent van de respondenten op de een of andere manier met duurzaamheid bezig is, heeft KU Leuven-docent Kurt Devooght aangenaam verrast.

MONEYTALK