Web weergave

Nog voor het goed en wel gestart was, ligt het debat over de pensioenhervorming opnieuw stil. Nochtans hebben we niet veel tijd meer. De grote groepen die op de drempel van hun pensioen staan, moeten nu langer werken. Bij elk uitstel verkleint het effect van een hogere effectieve pensioenleeftijd. Op basis van voorbeelden uit het verleden en uit het buitenland trekt Trends vijf pijlers op die het Belgische pensioenhuis kunnen stutten.

COVERVERHAAL

De Nationale Bank publiceerde een opgefriste studie over de financiële transfers in België. Wallonië ontvangt jaarlijks voor 7,1 miljard euro aan transfers, gefinancierd met transfers uit Vlaanderen (6,2 miljard euro) én Brussel (900 miljoen euro).

INZICHT

Bedrijven met gelukkige werknemers presteren beter dan hun concurrenten, weet geluksexpert Dajo De Prins. Aan ondernemingen geeft hij advies over hoe mensen vrolijker, geëngageerder en geïnspireerder kunnen werken. "Een individu kan van alles doen om werkgeluk te bereiken, maar dat het zelf de ultieme sleutel in handen heeft, is onzin."

INSPIRATIE

Het Belgische pralinemerk Leonidas maakt vanaf 1 oktober zijn pralines alleen nog maar met duurzaam geproduceerde chocolade, met het keurmerk Rainforest Alliance. "Een belangrijke stap. Maar we hebben nog veel werk voor duurzaamheid", zegt CEO Philippe de Selliers.

INSPIRATIE

Capricorn Partners en Funds for Good lanceren een nieuwe versie van het populaire beleggingsfonds Quest Cleantech. Begin 2021 moesten ze het oorspronkelijke Quest Cleantech Fund sluiten voor nieuwe klanten.

ADVIES