Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De 20 procent Belgen die tot de lagere middenklasse behoren, vmet een nettomaandinkomen tussen 1.450 en 1.950 euro, verdient meestal net te veel om recht te hebben op sociale voordelen, zoals het lagere energietarief.

OPINIE

De Belgische industrie is nog bij lange geen vergane glorie. Maar het trekpaard van de economie dreigt zonder haver te vallen. Vooral enkele energie-intensieve sectoren zitten in de hoek waar de klappen vallen.

DE KERN VAN DE ZAAK

De chemische industrie dreigt te begeven onder de torenhoge aardgasprijzen. Groenere productie kan, maar kost tijd en geld, met duurdere producten als gevolg, waarschuwt Hans Casier, de voorzitter van de sectorfederatie essenscia. "Ik ken geen enkele industrieel die tegen duurzaamheid is, maar hij moet zijn producten wel nog kunnen verkopen."

DE KERN VAN DE ZAAK

Vynova in Tessenderlo is de op één na grootste pvc-producent in Europa en het nummer vijf in natronloog. Het is ook een van de grootste energieverbruikers in België. Door de hoge prijzen voor gas en elektriciteit moet Vynova zijn productie terugschroeven. "Het grote risico is dat de basischemie in Europa wordt doodgeknepen", zegt productiedirecteur Luc Leunis.

DE KERN VAN DE ZAAK

De lagere middenklasse heeft het moeilijker dan ooit. Een kleine 20 procent van de Belgen valt door zowat alle mazen van het sociaal vangnet en krijgt daar nu nog eens een vette energierekening bovenop. Wie zijn deze mensen? Hoe kan de overheid hen op de korte termijn helpen? En wat kunnen ze zelf doen om hogerop te komen? Een analyse.

INZICHT

''De helft van onze bedrijven komt in moeilijk financieel vaarwater. Laat dat de krantenkop zijn'.' Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, voorzitter van Voka Vlaams-Brabant.

INZICHT

Als jongste Vlaamse soloartiest ooit vult de 21-jarige popzangeres Camille vijf keer de Lotto Arena. In een sector die uit zijn as herrijst, is haar populariteit een onwaarschijnlijk verhaal van uitzonderlijk talent, beredeneerde risico's, heel veel discipline en een dosis toeval. "Het is geen exacte wetenschap, maar deze keer ontstond er magie."

INZICHT

De vleesproducent Kipco-Damaco en de techspeler Twipe mogen zich de ambassadeurs van exporterend Vlaanderen noemen. De jury kroonde hen tot Leeuw van de Export in de categorie van bedrijven met respectievelijk meer en minder dan vijftig werknemers.

INZICHT

Met de Human Development Index proberen de Verenigde Naties sinds 1990 de kwaliteit van het leven wereldwijd op te krikken. Maar de resultaten van de jongste editie baren de statistici zorgen.

HET BESTE UIT...

PIETER VERSTRAETE WERKT IN CHINA ALS BEDRIJFSADVISEUR VOOR ONE-STOP CHINA

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Vlaanderen groeit uit tot een wereldwijde hub voor gameontwikkelaars. Het begon allemaal met Digital Arts & Entertainment, de internationaal bejubelde gameopleiding van de Howest-hogeschool in Kortrijk. "De Belgische gamestudio's staan erom bekend dat ze grootse dingen met weinig geld realiseren. Alleen is soms dat tikkeltje meer nodig."

INSPIRATIE

Hebt u het ook zo moeilijk om uw focus vast te houden? Mark Tigchelaar en Oscar de Bos verzamelden tien handige tips om daaraan weerwerk te bieden. Neem bijvoorbeeld een meditatiepauze. Werk met muziek (maar luister niet naar de tekst). Sloop een paperclip. Of installeer een trampoline in uw kantoor.

INSPIRATIE

Het Japanse farmacondern Takeda investeert 300 miljoen euro in zijn vestiging in Lessen. Met dank aan het duurzaamheidstraject dat het filiaal al jaren volgt. "We hebben hier troeven om trots op te zijn", zegt algemeen directeur Geoffrey Pot.

INSPIRATIE

Vorig jaar nam De Stadt van Luijck in het centrum van Sint-Truiden afscheid van zijn chef Pajtim Bajrami. Al snel werd hij vervangen door de jonge leeuw Paolo Pollice, die al even zwierig als zijn présence de Italiaanse en Belgische gastronomie met elkaar verbindt.

INSPIRATIE

Al sinds de Warande in Turnhout in 1972 de deuren opende, heeft beeldende kunst een prominente plek in de programmering van het cultuurhuis. Een expo blikt terug in de tijd en kijkt vooruit.

INSPIRATIE

De vermogensbeheerder Carmignac lanceert Portfolio Human Xperience, een aandelenfonds dat zijn heil zoekt bij bedrijven die goed scoren op klanten- en werknemerstevredenheid. Daarin zit een bron van bovengemiddeld rendement, stelt Carmignac.

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

De VRT heeft de omstreden documentaire FIRE, vroeg op pensioen offline gehaald. In het zog van het omstreden programma treden drie FIRE-aanhangers die de selectie niet haalden, naar buiten om uit te leggen wat FIRE voor hen betekent: financieel onafhankelijk worden met "recepten zo oud als de straat: zorg voor voldoende inkomsten, beperk je uitgaven, spaar en beleg."

ADVIES

De blockchain Ethereum schakelt deze week over op een nieuwe en duurzamere technologie. Een historisch moment voor de cryptowereld.

ADVIES