Trends nr. 37 | 14 september 2017

Web weergave

'De Fed heeft ook impact op onze economie'

Na het vertrek van vicegouverneur Stanley Fischer ligt voor president Donald Trump de weg open om de Amerikaanse centrale bank volledig naar zijn hand te zetten. "Het mandaat van de Fed laat geen ruimte om het Witte Huis zijn zin te geven", zegt Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius.

TWEESPRAAK

De band tussen werken en de pensioenuitkering wordt almaar losser

In theorie is het mooi: wie lang werkt en goed verdient, krijgt een mooi pensioen. Maar dat is al lang niet meer zo en het wordt alleen maar erger. België evolueert naar één basispensioen voor iedereen, ongeacht het aantal gewerkte jaren of het loon. Ook de regering-Michel bijt er haar tanden op stuk.

ACTUA

Verjaardagstaart met een boodschap

Sophie Maes maakt een kruis over de 125 jaar van het Gentse Maes als aannemingsbedrijf. Resoluut focust de CEO van het herdoopte Alides REIM voortaan op zuivere vastgoedontwikkeling. Het combineert die stiel met het beheer van het familievastgoed ter waarde van 350 miljoen euro.

ACTUA

Hoe moeten centrale banken hun balans afbouwen?

Met de Federal Reserve staat de eerste centrale bank voor het sluitstuk van haar jarenlange stimulusbeleid: hoe de morbied obese balans af te bouwen? Dat is onontgonnen terrein, zelfs voor de meest ervaren centrale bankiers. Een overzicht voor dummies.

ACTUA

Wilink neemt participatie in Century 21

De bruidegom heeft een sterke rug en een goedgevulde portefeuille. De knappe bruid heeft een solide reputatie. De in vermogensbeheer gespecialiseerde makelaarsgroep Wilink zal kunnen profiteren van de bekendheid en het bereik van Century 21, de Belgische marktleider in vastgoedagentschappen.

ACTUA

Groeien in tijden van led

De Belgische lampenproducenten hebben het moeilijk. West-Vlaams leddesign neemt de fakkel over. Knowhow en een efficiënte organisatie compenseren de Belgische handicaps. "2018 wordt het jaar van de doorbraak."

ACTUA

Vastgoedontwikkelaars wagen zich aan crowdfunding

Belgische vastgoedontwikkelaars wagen zich voor het eerst aan crowdfunding. Eindelijk, want we lopen jaren achter op de andere Europese landen. Specialisten verklaren die achterstand door te wijzen op de wettelijke obstakels. Of hebben de grote vastgoedspelers geen behoefte aan crowdfunding?

ACTUA

Marketeer van het jaar

Wie volgt Severine Distave van Alpro Europe op als Nederlandstalige Marketeer van het Jaar? We krijgen het te horen tijdens een galadiner op 11 oktober.

BIZZ

Marketeer de l'année

Vorig jaar werd Yannick Bouillon van de elektroketen Vanden Borre verkozen tot de Franstalige Marketeer van het Jaar. Een van dit vijftal volgt haar op.

BIZZ

De twaalf werken van BAM

De nieuwe Belgian Association of Marketing (BAM) wil marketeers de komende twaalf weken bewust maken van de digitale uitdagingen die hen te wachten staan.

BIZZ

Iedereen datawetenschapper

Het Leuvense ICT-bedrijf Cumul.io bracht zijn datavisualisatieplatform een klein anderhalf jaar geleden op de markt. Het haalt vlot klanten binnen, maakt zich op voor een Amerikaans avontuur en zoekt kapitaal om sneller te groeien.

BIZZ

Red de oceanen met een bril

Elke seconde komt 256 kilogram plastic in onze oceanen terecht. François van den Abeele, een Belg die in Barcelona woont, zag de kans achter dat verbijsterende cijfer en richtte Sea2See op, een start-up in de circulaire economie.

BIZZ

'De enige studio die logies aan biedt'

In hartje Ardennen, op enkele kilometers van het centrum van Malmedy, openden Stijn Verdonckt en zijn echtgenote op dezelfde locatie een opnamestudio, een communicatiebureau en een hotel.

BIZZ

Baas in Brussel, Boston of Bangalore

Hoewel u mogelijk een zeer succesvolle leider bent in uw eigen cultuur, hebt u een veelzijdige aanpak nodig als u wereldwijd medewerkers wilt motiveren en hun betrokkenheid wilt vergroten. Net als Japan en Duitsland heeft België een hiërarchisch-consensuele cultuur.

BIZZ

Henegouwen lonkt naar start-ups

Om Henegouwen op de kaart te zetten als start-upregio organiseert Digital Attraxion de eerste editie van een acceleratieprogramma. Slimme steden is het centrale thema.

BIZZ

'Het meest Belgische museum van Nederland'

Het Museum De Pont in Tilburg verzamelde de voorbije vijfentwintig jaar werk van het puikje van de internationale kunstwereld, onder wie een keur van Belgische kunstenaars. Subsidies wil de instelling niet. "Je haalt een vorm van bemoeienis binnen."

STIJL