Web weergave

'Supersterbedrijven als Amazon, Google of Facebook domineren hun sector, vertrappelen de concurrentie en hertekenen de economie. Apple en Amazon haalden als eerste een marktwaarde van 1000 miljard dollar. Dat is wellicht nog maar een begin.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

De handelsoorlogen van Trump beschadigen niet alleen de wereldeconomie. Ze ondermijnen ook de Wereldhandelsorganisatie, de juridische sokkel onder de vrije wereldhandel. De Vlaming Marc Vanheukelen, EU-ambassadeur bij de WTO, huivert bij zoveel gevaar. Als het recht van de sterkste zijn tegenwicht verliest, is het einde zoek. "De Wereldhandelsorganisatie is als zuurstof: onzichtbaar maar onmisbaar."

INTERVIEW

EVP-fractievoorzitter Manfred Weber wil volgend jaar Jean-Claude Juncker opvolgen als Europees Commissievoorzitter. Al zou het kunnen dat Angela Merkel hem als pasmunt gebruikt in een deal met de Franse president Emmanuel Macron.

HET GEZICHT

Het jaarlijkse OESO-rapport 'Education at a glance' vergelijkt ons onderwijs op meer dan 100.000 punten met 35 andere landen. In het algemeen krijgt het Vlaamse onderwijs een goed rapport, maar onderwijsexpert Dirk Van Damme (OESO) wijst wel op een aantal verbeterpunten.

DE WEEK

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen zijn de Vlaamse steden en gemeenten financieel gezond. Dat is een gevolg van strike begrotingsregels die de Vlaamse voogdijoverheid oplegt. De komende jaren staan de lokale besturen echter voor zware uitdagingen: ze moeten meer investeren, meebetalen voor de ambtenarenpensioenen, verliezen miljoenen door de taxshift en moeten meer geld reserveren voor de leeflonen.

BUSINESS

Vorig jaar werd voor het eerst een bank opgedoekt volgens het nieuwe Europese resolutiesysteem. Dat betekent niet dat Europa nu in staat is elke bankenredding zonder tussenkomst van de belastingbetaler in goede banen te leiden.

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

Tien jaar na de financiële crisis ging Trends op de koffie bij de nieuwe generatie bankiers. Zij die de crisis van 2008 vanop het achterplan meemaakten en intussen aan het hoofd van de bank staan. Veertigers en vijftigers die, niet besmet door de erfenis van het verleden, met nieuwe uitdagingen geconfronteerd worden. Maar ook bankiers die de verantwoordelijkheid dragen om niet dezelfde fouten als hun voorgangers te maken, en een nieuwe bedrijfscultuur te introduceren.

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

Een vierde mobiele operator moet eindelijk de concurrentie aanzwengelen op de Belgische telecommarkt. Maar de kansen voor die nieuwe speler zijn klein. De gebundelde aanbiedingen van vast en mobiel en een lange reeks praktische obstakels bemoeilijken de toegang tot de markt.

BUSINESS

In Haspengouw is het pluk- en persseizoen volop aan de gang. Een paar weken vroeger dan gewoonlijk, een gevolg van de extreme droogte, die telers en verwerkers uit hun slaap heeft gehouden. "Door de zon verbrande bladeren, dat zien we hier uiterst zelden." Maar wellicht heeft het natte voorjaar de schade beperkt. "Het fruit is goed van maat, en door de vele zon zit het boordevol suiker en smaak."

BUSINESS

De VDAB pakt uit met een webtool die vacatures en cv's aan elkaar koppelt en gepersonaliseerde jobaanbevelingen doet: Jobnet. De technologie werd ontwikkeld door radix.ai.

BUSINESS

Doccle, de digitale documentenbank, heeft 1,25 miljoen gebruikers. Over een jaar moeten dat er 2,5 miljoen zijn, vindt CEO Bram Lerouge. Meer gebruiksgemak en de koppeling met de eBox van de overheid moeten voor die versnelling zorgen.

BUSINESS

Steven Van Hoorebeke, de topman van SD Worx, heeft bekende wielercols beklommen, is nog altijd onder de indruk van zijn reis naar IJsland en vond The World is Flat van Thomas Friedman een eyeopener.

BUSINESS

Natuurlijk willen we dat ze goed sluiten en gemakkelijk opengaan, maar vandaag moeten ramen en deuren aan veel meer eisen voldoen, klinkt het bij Engels. Het Lokerse familiebedrijf voorziet Belgische huizen al meer dan zeventig jaar van ramen en deuren.

MADE IN BELGIUM

Tien jaar na de crisis gaat het weer beter met de banken en dus ook met KBC Ancora, de beursgenoteerde ankerholding boven KBC Groep. "Niemand kon de ernst van de bankencrisis vermoeden. In dezelfde omstandigheden zouden we nu dezelfde beslissingen nemen", oordeelt topman Franky Depickere.

BUSINESS

De deeleconomie degradeert het belang van eigendom. Dat is best wel ingrijpend voor de vastgoedsector, een industrie waarvan het klassieke verdienmodel draait om eigenaarschap.

BUSINESS

Het Musée du Luxembourg en het Musée Maillol zijn niet de populairste musea in Parijs. Maar de expo's over Alphonse Mucha en Alberto Giacometti in die musea zijn toch het ontdekken waard.

AGENDA

"De nieuwe belasting op de effectenrekeningen zal amper iets opbrengen", voorspelt Olivier Leleux, de topman van het gelijknamige beurshuis.

MONEYTALK

De wijzigingen in de regelgeving zullen meer particulieren ertoe aanzetten te beleggen in passief beheerde fondsen, verwacht Mark Wiedman, het wereldwijde hoofd van iShares. "Zelfs markten waarvan werd gedacht dat ze niet snel zouden veranderen, zijn stormenderhand ingenomen door ETF's."

MONEYTALK