Web weergave

Wie zijn geld op een spaarboekje zet, wordt gegarandeerd armer. Hoe laat u uw geld toch nog een beetje renderen in deze bizarre tijden, zonder al te veel risico te nemen?

COVERVERHAAL

Sommigen zijn er nog altijd verbaasd over, maar de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen is wel degelijk de volgende voorzitter van de Europese Commissie. Haar politieke parcours is niet onbesproken, maar ook niet zonder succes.

HET GEZICHT

Volgens Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt het beleid van de Europese Centrale Bank niet. De centrale bankiers zouden hun kruit voorlopig beter droog houden.

DE WEEK

KBC is een van de meest winstgevende financiële instellingen van Europa en toch schrapt de bank 1400 banen in de komende drie jaar. Eerder zetten ook al BNP Paribas Fortis en ING België het mes in hun personeelsbestand. Hoe komt dat?

BUSINESS

Bij de verloning van managers ligt meer nadruk op variabele verloning. Bonussen voor CEO's worden veelal gespreid in de tijd uitbetaald. En de remuneratiecomités moeten zich buigen over almaar complexere loonpakketten, maar worden ook professioneler. Dat zijn de opvallende tendensen in de verloning van managers aan de vooravond van een nieuw decennium.

BUSINESS

Europa holt al veel te lang de Angelsaksische manier van zakendoen achterna. Het concurrentievermogen van de Europese economie is veel groter dan algemeen wordt gedacht. Alleen moet de Europese Unie haar verborgen troeven ontdekken en uitspelen. In een rapport legt de denktank CEPS uit hoe dat moet.

BUSINESS

De klimaatverandering doet het risico op bos- en heidebranden toenemen. Senhive ontwikkelde een cameraplatform dat autonoom brandhaarden kan detecteren.

BUSINESS

Speciale bieren rijpen op houten vaten, ook foeders genoemd. Het vak van kuiper, die zulke vaten maakt en onderhoudt, is een uitstervend beroep.

ZOOM

Met de overname van een sectorgenoot uit Dottenijs heeft het Antwerpse Motrac Handling & Cleaning een uitvalsbasis voor de klanten in Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen. Topman Filip Van Kelecom zoekt nog lokale kansen om de groeiende heftruckmarkt vlotter te bedienen.

BUSINESS

Altreonic uit Aarschot ontwikkelde een nieuw elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarin zit een baanbrekende batterij met energiecondensatoren, het resultaat van een samenwerking met een Chinees partnerbedrijf. "Het cultuurverschil met China schrikt veel Belgische ondernemers af, en dat is nergens voor nodig."

BUSINESS

Het Belgische consultancybedrijf AE Architects for Business & ICT draait de selectieprocedure om en wordt kandidaat-werkgever. Het gelooft in het aantrekken van mensen via een innovatiewedstrijd.

BUSINESS

Realty vindt op 19 en 20 september voor het eerst plaats in Knokke-Heist. Het is een nieuwe start voor de beurs, die voortaan door het leven gaat als een vastgoedtop en gereserveerd is voor de happy few.

BUSINESS

Zoals elk jaar stevent OdeGand af op een uitverkocht festival. De happening brengt klassieke en wereldmuziek tot in alle uithoeken van de stad Gent. "Onze grote uitdaging is te verbreden en te verbinden", zegt algemeen directeur Veerle Simoens. "Dat is een van de opdrachten van kunst: tonen hoe begrijpbaar alles kan zijn."

AFTERWORK

Francis Bacon was een belezen man. Het Centre Pompidou in Parijs legt het verband tussen literatuur en de laatste twee decennia uit het oeuvre van de Iers-Britse kunstenaar.

AGENDA

Van een suikertaks tot rekeningrijden, fiscale prikkels om ons gedrag te beïnvloeden nemen vele vormen aan en veroorzaken felle discussies. Hebben ze wel zin? En wat bepaalt of ze het beoogde effect sorteren?

MONEYTALK