Trends

Web weergave

Ondanks de economische malaise gloort weer hoop op de beurs van Brussel. "Veel bedrijfsleiders hebben niet eens de tijd gehad om pessimistisch te worden."

BUSINESS

Vanaf 1 oktober rekent de onlinebroker Binck, die in 2006 naar België kwam als prijsbreker, een bewaarrente van 0,5 procent aan zijn klanten aan als er meer dan 25.000 euro cash op de rekening staat. "Voor grote bedragen is een negatieve rente al eerder de regel dan de uitzondering", meent Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.

DE WEEK

De aandeelhouders van AB InBev zijn niet tevreden met een beurskoers die sinds de overname van SABMiller meer dan halveerde. Zelfs in de grootste markten verliest de brouwer de interesse van de beleggers. Ondertussen wordt gespeculeerd over een interne of externe vervanger van CEO Carlos Brito.

BUSINESS

'Europa heeft al lang elke internationale ambitie, die voor onze voorouders eeuwenlang vanzelfsprekend was, opgegeven.' Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney en visiting fellow bij de denktank Itinera.

BUSINESS

Tioga Capital Partners is op zoek naar Europese start-ups die actief zijn in blockchain en cryptomunten. Het nieuwe investeringsfonds wil de komende tien jaar ongeveer dertig startende ondernemingen ondersteunen.

BUSINESS

Met veertig met elektrische laadpalen uitgeruste stations zet de olieverkoper Q8 een volgende stap in de transformatie naar een mobiliteitsbedrijf. Daarbij boeten olieproducten steeds meer aan belang in.

BUSINESS

Volgens onder meer IBM, Google en NASA ontketent de kwantumcomputer een nieuwe revolutie. Hun prototypes maken in enkele minuten complexe berekeningen die met de huidige generatie supercomputers onmogelijk zijn of jaren zouden vergen. Heeft binnenkort elk bedrijf een kwantumcomputer?

ZOOM

Steven Van Belleghem schudde zo'n tien jaar geleden CEO's en kaderleden in binnen- en buitenland wakker met zijn boek The Conversation Manager, een pleidooi voor sociale media als middel om dichter bij de klant te staan. In zijn vijfde boek hamert de marketingexpert onverminderd op het potentieel van technologie en extreme klantgerichtheid. "De hogere eisen van de klant zijn een kans voor lokale bedrijven."

BUSINESS

Hoe hedendaagse kunstenaars met cartografie of atlassen hun wereldbeeld uiten: dat is het thema van Mappa Mundi in Villa Empain.

AGENDA

De beurs is weer hip. In juni kwam het farmabedrijf Hyloris naar de beurs van Brussel. In juli trok het biotechbedrijf iTeos naar Nasdaq. Begin september kondigden de slaap- apneu-specialist Nyxoah en het fintechbedrijf Unifiedpost een notering op Euronext Brussel aan. En ook de verhuurder van sociale woningen Inclusio zou in de herfst op de beurs willen staan. Voor welke bedrijven is de beurs de beste optie?

MONEYTALK