Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De Vlaamse regering kan en moet de geldbeugel opentrekken. De coalitie met de N-VA, Open Vld en cd&v kan er zich niet langer achter verbergen dat daarmee de sanering van de begroting in gevaar komt.

INTRO

Franse kerncentrales. Net als je ze het meest nodig hebt, zijn ze het minst beschikbaar. De calvarietocht van het Franse nucleaire productiepark verscherpt de Europese energiecrisis en zet nog meer spanning op de elektriciteitsmarkten van de buurlanden, België in het bijzonder. De toestand is nog beheersbaar, zeggen experts, tenzij een strenge winter de crisis straks compleet maakt.

INZICHT

Wouter De Geest vraagt van de overheid dringend gerichte steun voor de industrie, om de energiecrisis te overleven. "Er is geen tijd voor gepalaver. De aorta is gebarsten. Heel wat industriële bedrijven produceren met verlies en bloeden leeg."

INZICHT

Liz Truss is de nieuwe Britse premier. Of dat betekent dat er ook betere tijden aanbreken voor de Britten, durft de Vlaamse Oxford-econoom Stefan Dercon te betwijfelen. Hij was de beleidsadviseur van Truss toen zij Brits minister van Buitenlandse Zaken was.

INZICHT

De regering-De Croo heeft een aantal koopkrachtmaatregelen tot maart verlengd om de energieschok voor de gezinnen te beperken. Maar daarmee is Vivaldi nog lang niet uit de gevarenzone. Ook de komende maanden hakt de energiecrisis nog zwaar in op de koopkracht van de burgers, de concurrentiekracht van de bedrijven en de begroting.

INZICHT

Inflatie speelt in het voordeel van de schuldenaar, zeker wanneer de rentevoet lager is dan de inflatie. Liever dan vandaag te beleggen in schulden van anderen (obligaties), is het beter om zelf schulden aan te gaan.

INZICHT

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Veel vrouwen krijgen kopzorgen van de zoektocht naar een passende beha. Voor tienermeisjes met een lichaam in verandering is het vaak zelfs een nachtmerrie. De start-up Arkai heeft daarom een meegroeiende beha ontworpen. De uitvinding van de UHasselt-studenten viel Europees al in de prijzen.

INSPIRATIE

Met prachtige foto's van boshutten op Instagram, adviezen om minder te drinken of te detoxen van sociale media, en allerhande oproepen tot zuinigheid in tijden van crisis, zijn het gouden tijden voor de aanjagers van een eenvoudig en simpel leven. Historicus Roderick Nieuwenhuis kijkt er kritisch naar. "Tot de conclusie komen dat je te veel bezit, is absoluut een privilege."

INSPIRATIE

In Nightshop in Brussel koop en drink je biodynamische en natuurwijnen, terwijl je op je gemak kleine bordjes met vers bereid, eenvoudig en seizoensgebonden eten laat aanrukken.

INSPIRATIE

In september is Gent de place to be voor muziekliefhebbers. Zeker nu GentFestival zijn 65ste verjaardag viert én het minifestival OdeGand twintig kaarsjes mag uitblazen. De rode draad is het thema tijd.

INSPIRATIE

Henegouwen haalt een Legoland-park binnen als onderdeel van zijn economische heropstanding. Limburg, waarvan de industrie ooit ook zwaar is getroffen, heeft als geen andere regio geleerd hoe het een reconversie aanpakt. Wat kan Wallonië leren van Limburg?

INSPIRATIE

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne was bekend dat de gevolgen voor Europa zich vooral op het gebied van energie, meer bepaald gas, zouden laten voelen. De analisten van de vermogensbeheerder Schroders nemen de maat van wat de gascrisis betekent voor de Europese economie en beleggers.

ADVIES

Op de vergoedingen die u als verenigingswerker ontvangt, betaalt u in 2022 netto slechts 10 procent belasting. Het belastingtarief bedraagt weliswaar 20 procent, maar door een wettelijke kostenaftrek van 50 procent wordt slechts de helft van de vergoeding belast. Anders dan tot voor een paar jaar het geval was, betaalt u dus wel degelijk belasting, zij het beperkt. Sociale bijdragen (RSZ) draagt u niet af. Maar er zijn voorwaarden en grenzen aan het gunststatuut, en die respecteert u het best, als u financieel niet het deksel op de neus wilt krijgen.

ADVIES