Trends nr. 36 | 7 september 2017

Web weergave

Laveren tussen de klippen

Daan Schalck en Jan Lagasse, de toplui van de fuserende Haven van Gent en Zeeland Seaports, hopen hun gezamenlijke schip naar de open zee te leiden. Een delicate operatie.

ACTUA

Vakbondsdemocratie

KORT GESTELD De Franse arbeidsmarkthervormingen zijn een belangrijke les voor de toekomst van het sociaal overleg in België.

ACTUA

'Onze ambitie is een miljoen mensen te beschermen'

Vandeputte, de Antwerpse specialist in persoonlijke beschermingsmiddelen, draait op volle toeren. Het familiebedrijf stevent dit jaar in België af op een groei met dubbele cijfers en verkent nieuwe groeimarkten in Duitsland, Scandinavië en West-Afrika.

ACTUA

Late betalingen brengen kmo's in ademnood

Laattijdige betalingen doen kleine ondernemingen vaak de das om. Naar het voorbeeld van Nederland wordt nu ook in België een vrijwillige code gelanceerd, waarmee grote ondernemingen beloven billijke betalingstermijnen te respecteren.

ACTUA

Medische kiosken staan voor doorbraak

Nauwelijks een jaar nadat BeWell Innovations 1 miljoen heeft gesprokkeld bij PMV en Ark Angels Activator Fund, werkt het bedrijf aan een nieuwe kapitaalverhoging. Oprichter Joris Wille mikt op minstens 3 miljoen euro.

ACTUA

10 Europese rolmodellen voor start-ups

Het hoeft niet altijd over Amerikaanse ondernemers als Mark Zuckerberg (Facebook), Reed Hastings (Netflix) of Evan Spiegel (Snapchat) te gaan. Ook Europa heeft zijn rolmodellen voor internetondernemers, maar ze zijn vaak nauwelijks bekend. Deze tien ondernemers zijn goed op weg om een Europees succesverhaal te schrijven.

BIZZ

Alles wordt verbonden

Het Gentse bedrijf AllThingsTalk richt zich op de markt van het internet der dingen.

BIZZ

Duurzame schoonmakers

Ecover pionierde eind jaren zeventig al met milieuvriendelijke wasmiddelen. Schoner schoonmaken is nog altijd het devies van de van oorsprong Belgische groep.

BIZZ

Slachtoffers van groepsdenken

Donald Trump slaagt er telkens opnieuw in het Amerikaanse presidentschap een verrassend nieuwe invulling te geven. Zelfs het sterkste concept dat ooit is ontwikkeld over de besluitvorming door Amerikaanse presidenten zet hij op unieke wijze naar zijn hand. 'Groupthink' zal na Trump nooit meer hetzelfde zijn.

BIZZ

Wie is bang van een beurscrash?

Verschillende signalen wijzen erop dat beleggers te veel betalen voor aandelen. Zit er een aandelencrash aan te komen? En zo ja, wanneer zal die dan plaatsvinden?

MONEYTALK

'Dividenden breken records'

De hogere volatiliteit op de markten speelt in het voordeel van fondsen die zich hebben gespecialiseerd in dividendaandelen.

MONEYTALK

'De regering moet zorgen dat de abonnementstaks anoniem kan worden betaald'

'De reacties op de nieuwe effectentaks zijn buiten proportie, maar tonen dat de maatregel door beleggers wordt opgevat als een opstapje voor een vermogenskadaster,' zegt Anton Van Zantbeek, professor aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Daarom moet de belasting volgens hem anoniem kunnen worden betaald.

MONEYTALK