Trends nr. 36 | 6 september 2018

Web weergave

'Wat als de Polen niet meer willen komen?'

'We moeten, naar Duits voorbeeld, dringend werk maken van een beleid dat geschoolde migranten aantrekt, of het mensentekort op de arbeidsmarkt raakt nog moeilijker opgelost dan ons begrotingstekort.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Marc Coucke: 'Wie minder dan 2000 euro verdient, moet 500 euro meer krijgen'

Nu het einde van het jaar nadert, selecteert Trends de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. In dit dubbelinterview uit september met Marc Raisière, de Waalse CEO van de staatsbank Belfius, en de Vlaamse serieondernemer Marc Coucke, werden enkele opmerkelijke citaten opgetekend.

COVERVERHAAL

Nooit meer een glazen plafond

Na negen overnames in drie jaar en meer dan een verzesvoudiging van de omzet is de uitzendgroep House of HR klaar voor een nieuwe verkoop. Maar co-oprichtster en minderheidsaandeelhouder Conny Vandendriessche is nu vooral met andere zaken bezig.

HET GEZICHT

'Veiligheid is de kerntaak van de overheid'

De nachtelijke sluiting van de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke stuit bij de transportsector op onbegrip. Volgens Lode Verkinderen, de topman van de sectororganisatie Transport en Logistiek Vlaanderen, moet de overheid zorgen voor veilige parkings.

DE WEEK

Philippe Vlerick (ondervoorzitter KBC Groep): 'Wij denken niet in kwartalen, wel in generaties'

KBC Groep bleef na de bankencrisis over als enige grootbank in Belgische handen, al was een flinke scheut overheidssteun nodig. "Zonder aandeelhouderssyndicaat waren we vandaag geen zelfstandige groep meer", zegt Philippe Vlerick, de ondervoorzitter van KBC Groep en de voorzitter van het verbond van referentieaandeelhouders, in een exclusief interview over de familiale banden.

BUSINESS

De wereld zal nooit meer dezelfde zijn

De financiële crisis heeft tien jaar geleden wereldwijd gapende wonden geslagen. Die zijn stilaan dichtgegroeid. Wat overblijft zijn de economische littekens.

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

Het leven is geen klaslokaal

Trends vroeg vijf ondernemers en bedrijfsleiders hoe zij terugblikken op hun schoolcarrière. Was hun diploma bepalend voor hun loopbaan? En wat vinden ze belangrijker: kennis of ervaring?

BUSINESS

Kleine duwtjes naar vers fruit

Fruit eten is gezond, maar lang niet iedereen doet dat. Het jonge bedrijf Gingerwald probeert er met fruitshots iets aan te doen, terwijl Delhaize inzet op een 'fruitverslaving'.

ZOOM

'Niets is onmogelijk'

Volgens Saskia Van Uffelen, de topvrouw van Ericsson Belux, wordt de kracht van hiërarchisch management overschat. Van Uffelen houdt van watersporten, praktische boeken en rondhangen met de kinderen.

BUSINESS

'De Griek als slachtoffer is niet het volledige verhaal'

Dat de Griekse crisis niet leidde tot het einde van de euro, is mee te danken aan de vaste hand van de Nederlandse politicus Jeroen Dijsselbloem, de toenmalige voorzitter van de Eurogroep. Dankzij hem worden banken niet langer gered met belastinggeld. "Wat we verkochten als de redding van de spaarder, was in feite de redding van de aandeelhouder."

BUSINESS

Geen mode-horloges

De oprichters van Jules & Fils geloven niet in smartwatches. Ze brengen het klassieke horloge terug. Gauthier Vandeputte en zijn broer Arnaud hebben grote ambities om een gevestigde waarde te worden.

BUSINESS

'We zijn de melkboer die weer elke week langskomt'

De Oost-Vlaamse ondernemer Stefan Van Overbeke heeft internationale ambities met zijn boodschappendienst Beedrop. Tegen begin volgend jaar wil hij zijn gratis leveringsdienst invoeren in heel Vlaanderen en ook in Nederland voet aan wal zetten.

BUSINESS

Een handtas voor uw hele leven

Twee vrouwelijke topmanagers gaven hun baan op om samen het handtassenmerk Kaai op te richten. Ze mikken op vrouwen die werk en privé beter willen combineren.

BUSINESS

Paris s'éveille

De rentree in Parijs is geknipt voor estheten: september trapt af met Biennale Paris, AD Intérieurs en het Parcours des Mondes tegelijk.

AGENDA

Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers komt eraan

Wellicht vanaf 2019 kunnen ook werknemers zonder groepsverzekering via hun werkgever beginnen te sparen voor een aanvullend pensioen. Die maatregel komt boven op de extra mogelijkheden voor het individuele pensioensparen.

MONEYTALK