Web weergave

'Beleidsmakers houden zich krampachtig vast aan recepten die niet werken. Of erger nog: ze proberen een nog grotere dosis van wat niet werkt.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) nam gas terug over het voorstel om in Brussel een stadstol in te voeren. Toch gelooft ze dat Brussel aansluiting moet zoeken bij steden als Kopenhagen en Gent.

HET GEZICHT

Kinepolis koopt zijn Amerikaanse sectorgenoot MJR voor 152 miljoen dollar. Twee jaar geleden nam de Belgische bioscoopuitbater al een keten over in Canada. Volgens CEO Eddy Duquenne moet Kinepolis als een goede huisvader de risico's spreiden.

DE WEEK

Bij D'Ieteren Groep nemen Nicolas D'Ieteren en zijn neef Olivier Périer de fakkel over van hun ouders. Ze willen de beursgenoteerde familieholding in een nieuwe richting sturen. Voor de minderheidsaandeelhouders blijft het gissen welke die richting is. De legendarische zwijgzaamheid en discretie van de familie zet een demper op de koers van het aandeel.

BUSINESS

Het wekenlange straatprotest heeft het zakenleven in Hongkong niet doen stilvallen, zeggen Belgen ter plaatse. Maar dat zegt niets over de toekomst. De groeiende ongelijkheid en de torenhoge vastgoedprijzen blijven de woede voeden. Peking wikt en weegt. "Shenzhen wordt het nieuwe Hongkong."

BUSINESS

Kaira is een nieuw Belgisch fonds, incubator en accelerator voor filantropische start-ups. De oprichtster, Hadiel Holail Mohamed, wil een veilige haven creëren voor ondernemers die maatschappelijke langetermijnwinst vooropstellen.

BUSINESS

De afgelopen acht jaar nam het aantal groeisversnellers en ondersteunende diensten voor start-ups zo snel toe dat het moeilijk werd door het bos de bomen te zien.

BUSINESS

Op 26 september vindt in de Event Lounge in Brussel de zevende editie van de Trends HR Awards plaats. Daar wordt de HR Manager of the Year bekendgemaakt.

BUSINESS

SD Worx is in volle expansie. De transformatie van het bedrijf en de medewerkers is dan ook de grootste uitdaging voor chief HR officer Hilde Haems. "Werknemers moeten meer dan vroeger rekbaar zijn."

BUSINESS

Danielle Knott werkt al twintig jaar voor Carmeuse, het op één na grootste kalkbedrijf ter wereld, dat actief is in twintig landen. Ze begon er als bedrijfsjurist, maar stond al snel mee aan de wieg van een afdeling die de human relations van de groep overkoepelt.

BUSINESS

"We willen medewerkers niet in een vakje steken, maar ruimte geven. De voornaamste reden om voor Argenta te werken, is dat je jezelf kunt zijn", stelt Véronique Michiels. Zij is sinds vier jaar directeur Organisatie & Talent van de Antwerpse bank-verzekeraar.

BUSINESS

Sinds 2005 is het personeelsaantal bij Infrabel gedaald van 15.000 naar ruim 10.000. "Er is een forse verbetering van de productiviteit, maar dat betekent niet dat we het onmogelijke vergen van ons personeel", zegt hr-directeur Nico Van Wijk.

BUSINESS

Honderd jaar geleden zag Brabantia het levenslicht. Het Nederlandse familiebedrijf is uitgegroeid tot een internationale speler, die de toon zet in de markt van huishoudproducten. Een van de meest iconische producten, de vuilnisemmer newIcon, wordt in België geproduceerd.

MADE IN BELGIUM

Het Designmuseum in Den Bosch toont hoe de nazi's ook vormgeving inzetten om hun ideologie te verspreiden. Een gedurfde wereldprimeur.

AGENDA

Belgen durven al eens naar Chinese websites te surfen om voor enkele euro's spullen te kopen die in eigen land een veelvoud kosten. Dat is niet zonder risico.

MONEYTALK

Eind vorig jaar stapten de beheerders van fondsen met een bodembescherming massaal uit aandelen en obligaties. Van de 6,6 miljard euro die ze voor Nieuwjaar aan de zijlijn hadden geplaatst, zetten ze begin dit jaar weer 3,7 miljard euro aan het werk.

MONEYTALK